FONTOS


 

Úszás.2001 Kovács Ági 100 és 200 mellen megjavította egyéni csúcsait
Az Egyesült Államokban tanuló és sportoló olimpiai bajnok úszónk, Kovács Ágnes december 14-én hazajön Magyarországra. Péntek óta kicsit gyengélkedett, ám ettől függetlenül kiváló eredményeket ért el a legutóbbi versenyén.
A múlt hét végén a Texas állambeli Austinban versenyzett, ahol tizenhárom csapat úszott egymás ellen. Kovács indult 200 és 400 vegyesen, valamint 100 és 200 mellen. 100 mellen egyéni csúcsot úszott, 200 mellen első lett, 3 tizeddel megjavítva saját eddigi egyéni rekordját (2:07.98 az új egyéni csúcsa). Ági eredményének nagyszerűségét az is mutatja, hogy az Arizona Egyetem eddigi legjobb eredménye 2:09.71 volt, amit 1995 óta nem tudtak megdönteni.
[origo] 2001.12.04
Czene Attila: szenior-világcsúcs
Czene Attila ismét hírt adott magáról. Atlanta olimpiai bajnoka a tavalyi sydneyi ötkarikás játékok után ismét versenyen indult. A tengerentúlon, pontosabban Phoenixben tréningező és tanuló klasszis némi meglepetésre Arizona állam rövid pályás szenior-bajnokságán állt rajtkőre. Nem kevés sikerrel, ugyanis 100 méter vegyesen új világcsúcsot (56.73) repesztett a 25-30 évesek kategóriájában. Czene időeredménye a szenioroknál világcsúcs, a "rendes" világranglistán azonban más minőséget képvisel: az 56.73 ott a negyvenkilencedik helyre jó.
Mindez azonban nem kisebbíti a magyar versenyző produkcióját, hiszen az ő esetében már annak is örülnünk kell, hogy a tavalyi olimpia után nem állt le a versenyzéssel. És ne feledjük, rövid pályán 200 méter vegyesen nemcsak a szeniorok között világcsúcstartó...
SE, Nemzeti Sport 2001.10.16
Hackett nem utazik
Grant Hackett, az ausztrálok olimpiai és világbajnok úszója lemondta az Egyesült Államokba és Nagy-Britanniába tervezett látogatását. Az 1500 méter gyors világcsúcstartója háromhetes bemutató körúton vett volna részt, a múlt keddi New York-i és washingtoni terrortámadások után azonban úgy döntött, inkább otthon marad. "Minden annyira bizonytalan, nem érezné biztonságban magát a repülőn" - idézte a Reuters Bree Andrews menedzsert. Hackettet az is megviselte, hogy közeli barátja, a 18 éves Ian Thorpe éppen csak megúszta a Világkereskedelmi Központ elleni támadást. Az viszont már most biztos, egy kisebb létszámú ausztrál úszóválogatott részt vesz a november 27-én és 28-án esedékes New York-i rövid pályás Világkupa-versenyen. A jelenleg 13 fősre tervezett csapatban ott lesz többek között Geoff Huegil is. "Ott kell lennünk ezen a versenyen. Az élet a terrortámadás után is megy tovább" - nyilatkozta Otto Sonnleitner, a csapat egyik edzője. John Devitt, az ausztrál szövetség elnöke ugyanakkor kijelentette: egyik versenyzőt sem kötelezik a New York-i utazásra.
SE, Nemzeti Sport 2001.09.20
Nem kell aggódni
Kovács Ágnes olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszónőnk az Egyesült Államokban, Phoenixben tanul. Mivel lakóhelye meglehetősen messze van New Yorktól és Washingtontól, így a saját bőrén szerencsére nem érezhetett semmit a katasztrófából. Szurmai Anikó, az Ágit menedzselő team tagja a következőket mondta:
- Ági távol volt a terroristatámadások célpontjától, csak annyit érezhetett az egészből, mint bárki más, aki az Egyesült Államokban tartózkodik. Talán csak a bankokban és a közhivatalokban lehet némi felfordulás, de ez őt nem érintette. Szóval, szerencsére nem kell érte aggódnunk.
(jármi), A színes sport 2001.09.13
Székely Éva nyomában
Reményi Diana és az olimpiai bajnoknő egy napon született
A nemrég Máltán rendezett ifi úszó Eb-n a magyarok kilenc aranyat nyertek, az éremtáblázat másodikjának csak négy arany jutott. A magyar küldöttség két legeredményesebb tagja Bodrogi Viktor és Risztov Éva volt négy-négy győzelemmel, a képzeletbeli harmadik hely Reményi Dianának jutott egy arannyal és két ezüsttel. A Spartacus versenyzője 400 méter vegyesen győzött, legjobb számában, 200 méter mellen második lett, és a 4x100-as vegyes váltó tagjaként is ezüstöt nyert. A 15 éves úszólány már 12 éve úszik, mostani klubjában kezdett - Kiss Miklósnál, ma pedig Turi György az edzője. Amikor a szülei először levitték úszni, csak az volt a céljuk, hogy biztonsággal mozogjon a vízben ő is és a nővére is. A nővére azóta már abbahagyta, Diana viszont - ha lehet - még lendületesebben csinálja. A szorgalma, kitartása biztos alapokon nyugszik. "Nemrég a kezembe került Székely Éva Sírni csak a győztesnek szabad című könyve - meséli Diana. - "riási hatással volt rám, az Eb-re is magammal vittem a könyvet. Nagyon közel áll hozzám Székely Éva és nemcsak a könyv miatt, hanem azért is, mert hozzá hasonlóan nekem is a 200 mell a kedvenc számom, s mert egy napon, április 4-én születtünk mindketten. Éva néni nagy példaképem."
(tamás), A színes sport 2001.07.23


9. úszó, műugró, műúszó, hosszútávúszó és vízilabda világbajnokság, Fukuoka
2001. júlis 16-29.
Csendes ünnep
Szülinapot - a huszonhetediket - ünnepel Czene Attila. Igaz, el tudna képzelni magának boldogabbat is, hiszen mostanában nem nagyon jeleskedik az uszodában. A 200 m-es vegyesúszás olimpiai bajnoka a holnap kezdődő országos bajnokságon aligha kápráztatja el a nézőket. Sydney után elég hosszú pihenőt engedélyezett magának, még nem kezdte el az igazi munkát, az is kétséges, hogy megkezdi valaha. "Nagyon bízom Attilában - mondja Soós Csaba, az FTC edzője, aki Czene felkészülését irányítja. - Lelkileg kellene helyrerázódnia. Amúgy az ob-n váltóban rajtol".
jk, A színes sport 2001.06.20
Elhunyt a csúcstartó
Hatvanöt éves korában elhunyt Terry Gathercole, aki az ötvenes évek második felében a 200 m-es mellúszás világcsúcstartója volt. Az ausztrál sportember halálát szívinfarktus okozta. Gathercole az 1956-os melbourne-i és az 1960-as római olimpián is szerepelt, előbbin 5. lett 200-on, négy évvel később a vegyesváltóval ezüstérmet nyert. Edzőként olyan tanítványai voltak, mint Ian O,Brien, a 200 gyors tokiói (1964) és Beverly Whitfield, a női 200 mell müncheni (1972) aranyérmese. Gathercole 1997-től a tavalyi sydneyi olimpia végéig az Ausztrál Úszó Szövetség elnökeként tevékenykedett.
Sporthírek, 2001.05.31
Kábítószerező egykori olimpiai bajnok
Kábítószer fogyasztással vádolják az egykori olimpiai bajnok ausztrál úszót, Neil Brooks-t. A rendőrség a hajdani klasszis házának kertjében egy méter magas vadkendercserjéket, a házban több, marihuána előállítására alkalmas eszközt, valamint minimális mértékben már "készterméket" talált.
Neil Brooks az 1980-as moszkvai olimpián tagja volt az aranyérmes 4x100-as vegyesváltónak. Pályafutásának befejezése után tv-kommentátor lett, állásából azonban két éve elbocsátották: rendőrségi források szerint ekkor szokott rá a kábítószerre.
Sporthírek, 2001.05.25
Vége Van Almsick szezonjának
Porckorongsérv miatt ebben a szezonban már nem versenyezhet Franziska van Almsick, a német úszósport legnagyobb, bár messze nem a legsikeresebb sztárja. A legjobb formáját már évek óta sikertelenül kereső van Almsick egyelőre tagadja a visszavonulásáról szóló híreket. Tervei között már a novemberben kezdődő rövidpályás szezon, és a jövő évi berlini Európa-bajnokság szerepel.
"Nincs értelme a folytatásnak, mert túl nagyok a fájdalmaim", mondta csalódottan a 23 éves egykori világbajnok, aki a múlt héten még indult a bécsi versenyen.
Sporthírek, 2001.05.03
Bodrogi nagyon gyors
Bodrogi Viktor volt a főszereplője a zalaegerszegi rövidpályás (25 m-es medence) vidékbajnokság elsőnapi versenyeinek.
Az eseményen 34 szakosztály 218 úszója rajtol, a százhalombattaiak 18 esztendős ifjúsági Európa-bajnoka 50 m háton 25.83 mp-es idővel, a legjobb magyar eredménnyel lett első.
Megrendelték a startköveket
A pécsi Hullámfürdőben található az Abay Nemes Oszkár versenyuszoda, amely néhány éve épült, korszerű sportlétesítmény. Mégsem alkalmas nemzetközi versenyek megrendezésére, mert több dolog hiányzik belőle. Így nincs kész a lelátó, nem fejezték be az öltözőket , az orvosi és edzői szobákat, hiányos az eredményjelzés, nincs hangosítás és hiányzik nyolc startkő is.
Utóbbiakat azonban hamarosan pótolják, mert a pécsi önkormányzat nemrégiben 6 millió forintot biztosított rájuk, így elkészülhet az uszoda keleti oldalán is a rajtoláshoz nélkülözhetetlen berendezés a hozzá való elektronikával együtt. A Pécsi Fürdő Kft. már megrendelte az indító rendszert, és azt nemsokára, méghozzá áprilisban beszerelik. Ha ez megtörténik, akkor jöhetnek a nemzetközi versenyek, mert az 50 méteres úszószámok időmérését is meg tudják oldani.
Sporthírek, 2001.02.28
Samantha Riley visszavonul
Bejelentette visszavonulását Samantha Riley, az ausztrálok női mellúszója. A huszonnyolc éves világbajnok versenyző az utóbbi években nem remekelt, a gyengélkedés miatt az ausztrál olimpiai úszócsapatba sem tudott bekerülni.
Nmezeti Sport, 2001.02.16
Az ötödik olimpiájára készül - Foster nem kér az irodai munkából
A brit Mark Foster Athénig nem gondol a visszavonulásra, bár harmincéves, nem érzi magát öregnek, és biztos benne, hogy rajthoz állhat élete ötödik olimpiáján is: "Ahogy múlik az idő, úgy leszek egyre gyorsabb. Amíg nem érzem magam mentálisan vagy fizikailag fáradtnak, addig folytatom. A következő olimpiáig, ha nem jön közbe semmi sérülés, mindenképpen versenyezni akarok. Rengetegen vannak, akik harminc fölött lesznek a legjobbak. Steve Redgrave az evezősök között 38 évesen is olimpiát nyert, de az atléta Frankie Fredericks vagy Merlene Ottey is már negyvenhez közel volt, amikor a legjobb formájában versenyzett" - nyilatkozta Foster, aki a sheffieldi rövid pályás Világkupa-viadalon szerdán 50 pillangón 22.87 másodperccel új világcsúcsot állított fel. Ebben a számban harmadszor döntötte meg a világrekordot: "Imádok edzeni és versenyezni, ha befejezem, akkor valószínűleg a többi átlagpolgárhoz hasonlóan reggel kilenctől délután ötig ülök majd egy irodában, ahol munka címszó alatt halálra unom magam. Ehhez nincs kedvem, inkább úszom, ameddig lehet. Az erőnléti edzéseket nem szeretem, ezért ezeket nem is erőltetem. Mivel szívesebben versenyzek rövid távon, 25 méteres medencében, nincs is akkora jelentősége a kondíciónak. A tréningeken a gyorsaság és a robbanékonyság tökéletesítésére helyezem a hangsúlyt"- vélekedett Foster. hangsúlyt"- vélekedett Foster
Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2001

DOSSZIÉ

  Ez történt 2001-ben

 
KÉPEK

 

 
LINKEK