FONTOS


 

Úszás az olimpia jegyében A 15 éves Michael Goisisit az ausztrál úszószakemberek a jövő olimpiai bajnokának kiáltották ki azután, hogy a 15 éves fiú Ian Thorpe két korábbi korosztályos csúcsát is megjavította. Goisisi, aki azt állítja, hogy nem is szeret úszni, Új-Dél-Wales állam iskolai bajnokságán 100 m gyorson huszonkét századot, 50 m-en pedig nyolc századot javított Thorpe 1997-es rekordjain (54.74, illetve 25.00). A most 17 éves, többszörös világcsúcstartó Thorpe kevesebb mint egy évvel később két aranyérmet nyert a perthi világbajnokságon. Az új tehetségről, Goisisiről egy szakember úgy vélekedett; nehezen kezelhető, de ha komolyan veszi az úszást, akkor a következő olimpián, Athénben már ő lehet a sztár.

Van Almsick visszatér az élmezőnybe?
"A legjobb tudásomat akarom nyújtani, hogy bebizonyítsam, még mindig a világ élvonalába tartozom "- jelentette ki Franziska van Almsick a többszörös Európa-bajnok német úszónő. A 22 éves Van Almsick a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapnak elmondta, erősnek érzi magát és szeretne jól szerepelni a sydneyi olimpián. A 200 m gyors 1:56.78 perces világcsúcsát majdnem hat éve tartó úszónő 1997-es motorbalesete óta nem tudott számottevő eredményt elérni. Téli felkészülése viszont jól sikerült, amit bizonyít, hogy mind a mai napig legerősebb számában biztató, 1:59.46-os időt ért el egy márciusi, franciaországi nemzetközi viadalon.

A hét végéig több mint 150 ausztrál úszó jut hozzá a Speedo sportszergyártó cég jóvoltából a teljes testfelületet beborító, újfajta úszódresszhez. A cápa bőréhez hasonlatos ruhák csökkentik a víz ellenállását, és becslések szerint akár három százalékot is javíthatnak viselőik időeredményein. A Nemzetközi Úszó-szövetség (FINA) egyébként áldását adta az egész testet beborító dresszekre.
Szombaton rajtol a nyolcnapos ausztrál úszóbajnokság, amely egyben olimpiai válogató is: minden szám első két helyezettje bekerül az ötkarikás csapatba. Az Olimpiai Parkban található International Aquatic Centre-ben sorra kerülő verseny iránt óriási az érdeklődés, a 300 újságíróra méretezett sajtóközpont jelentős részét külföldi tudósítók foglalták le. Csak Japánból két komplett tévéstáb érkezett, annak ellenére, hogy a versenyeken nem forgathatnak, azok közvetítési jogát egy ausztrál adó vette meg hatalmas összegért. A bajnoksághoz kapcsolódó hír, hogy a világbajnok mellúszó,Samantha Riley elhagyta Cairns város kórházát -- vesefertőzéssel ápolták --, és teljes erővel készül a bajnokságra.

Könyv készül Dawn Fraser életéről, a 100 m-es gyorsúszás háromszoros olimpiai bajnokáról lánya, Dawn Lorraine jelentet meg kötetet. Fraser az elmúlt 10 évben jött ismét divatba, így érthető, hogy hivatását tekintve újságíró lánya kéziratáért a kiadók komoly harcot vívtak. A Hodder Headline nyert, amelytől csupán előlegként körülbelül 65 millió forintot kap a mama és a lánya.
Képernyőn az Egerszegi-film

Lassan négy éve szeretnék képernyőn látni. Most úgy tűnik, sikerrel jártak, a sydneyi olimpia előtt bemutatták az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztináról készült másfél órásra tervezett filmet. A Zákonyi S. Tamás, Ifj. Elek Ottó kettős a kilencvennégyes, római világbajnokságtól kezdve "pásztázta" kamerájával a magyar klasszist, ott voltak egy évvel később a bécsi Eb-n és természetesen az olimpián is, ahol Egér arannyal búcsúzott. Atlanta után úgy volt, hamarosan bemutatják a filmalkotást. Pénz hiányában nem tehették meg.

- A Templom Egere
- Portréfilm az ötszörös ötkarikás bajnokról
- Könnyek és némi hiányérzet
- A főszereplő szenzációs
- Egerszegi Krisztina
- Egerszegi háta
- Egerszegi - ennél nem kell több
Válaszúton Beatrice Coada-Caslaru
Milyen számokban indul az olimpián a háromszoros Európa-bajnoknő?
Jeleztük már, hogy a helsinki úszó Európa-bajnokságon két egyéni számban - a 200 méteres vegyesúszásban és a 200 méteres mellúszásban, ez utóbbiban éppen a címvédő Kovács Ágnessel szemben - győztes román Beatrice Coada-Caslaru, aki egyébként utolsó tagja volt a nem kisebb szenzációt jelentő győzelmet elérő 4x200 méteres román gyorsváltónak is, a kontinesviadalt követően úgyszólván pillanatnyi szusszanás nélkül utazott vissza a franciaországi magaslati edzőtáborba. Itt egyelőre edző-férje, Eduard Caslaru vezetésével végzi a Ioan Deac főedzőtől kapott útmutatások szerinti edzéseket. A fő kérdés most az: az olimpián milyen számokban álljon rajtkőre a kiváló uszónő, aki 25 éves korára érte el élete csúcsformáját? A helsinki szereplésével társaitól az "első számú versenyző" megtisztelő címet kiérdemelt brailai fiatalasszony, aki néhány éve a havasalföldi Pitesti-be helyezte át székhelyét, a 200 méteres vegyesen, valamint a számára ezüsöt hozó 400 méteres vegyesen mindenképpen indulni fog. .s legalább ennyire biztosra vehető,hogy a 4x200 méteres váltóban Sydneyben is erősíteni fogja a csapatot. A nagy kérdés most az, induljon-e a 200 méreres mellúszásban is? Erre valószínűleg nem fog sor kerülni, mivel a Beatricét legjobban foglalkoztató számok közül a 400 méteres vegyes úszás szeptember 16-i döntőjét követően a másik három számban a szeptember 19. utáni három napon lesznek a döntők. És az éppen utolsóként zajló 200 m-es mellúszás döntőjére minden bizonnyal már csak erősen fáradtan tudna kiállni az Európa-bajnok. De ezek a hangosan végiggondolt tűnődések senkit se tévesszenek meg.
László Ferenc, A Színes Sport 2000.08.17
SYDNEY.2000
Rövid pályás Eb, Valencia 200.12.14-17
Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2000

KÉPEK

  magyar válogatott

 
LINKEK