FONTOS


 

Nagy bajnokok életét és a közelmúltat örökítik meg
Gyarmati-Ruza: filmproducerek

A harcot, amelyet olykor évtizedekkel fiatalabban vívtak, békévé oldotta az emlékezés. Merthogy anno, amikor Gyarmati Dezső még szövetségi kapitányként állt a magyar vízilabdázás élén, néha óhatatlanul összezördült az úszószövetség főtitkárával, Ruza Józseffel. Mára mindez "archiválódott", olyannyira, hogy kettősük a magyar sport múltjának dokumentálásában egyre meghatározóbb szerepet játszik. Két, szűkebb körben terjesztett kötet - a legnagyobb bajnokaink életét megörökítő Akikért a Himnusz szólt, illetve a magyar vízilabda komplett történetét feldolgozó Aranykor című könyv - után most a széles nyilvánosságnak szánt produkcióra készül a Gyarmati-Ruza páros.

Afféle producerként filmforgatásra adják a fejüket, miután az ORTT "Millenniumi Kulturális Gyűjtemény Filmsorozat" elnevezésű pályázatán huszonegy, körülbelül huszonöt perces portréfilm elkészítésére nyertek el támogatást. A széria alapját az Akikért a Himnusz szólt című könyv adja, amelynek még élő főhőseiről, azaz a honi sportélet legnagyobbjairól készítenek műsort Albert Flóriántól Balczó Andráson és Egerszegi Krisztinán át Wichmann Tamásig. "Nagy viták után úgy határoztunk, hogy beszélgetőpartnernek nem sportriportereket kérünk fel, hanem legjobb színészeinket - mutat rá Gyarmati, mi teszi exkluzívvá a sorozatot. - Még nincs meg a végleges lista, de olyan nagyságok vállalták már el a szereplést, mint Bitskey Tibor, Agárdy Gábor, Sztankay István vagy Eszenyi Enikő. Két nagy egyéniség találkozása mindenképpen különössé varázsolja majd ezeket a beszélgetéseket, és úgy tűnik, bajnokainkat is felvillanyozza ez a megoldás."

Ha minden jól megy, a sorozat jövő decemberre készül el, sugározási joga pedig a Duna Tv-t és a Nap Tv-t illeti majd.

Emellett a "könyvkészítői" vonalat sem hagyják ott, egy minden eddiginél nagyobb fába vágván a fejszéjüket. A magyar sport rendszerváltás utáni tíz évét aprólékosan áttekintő, afféle elemző könyvet kívánnak megíratni a jövőben felkérendő szerzőkkel (leginkább politológusokkal, szociológusokkal és közgazdászokkal). "Nem eredmény- és eseménykronológiát kívánunk készíteni, hanem a sport átalakulását kívánjuk alaposan végigkövetni, a felső sportirányítástól az egyesületek életén át a szakosztályokig lebontva - mondja Ruza. - Például hogy miként alakult az állami támogatás, és hogy miként alakult át egy-egy szakosztály családi vállalkozássá. Szó lesz a sportolók egzisztenciájáról, a sportágakat jellemző egyedi jelenségekről, három kormányzati ciklus összehasonlításáról. Megpróbáljuk az összes, még élő, jelentősebb szereplőt szóra bírni, mit miért csinált, és mint csinálná a mai fejével."

Ruzáék úgy vélik, ez az alkotás - amelyet másfél-két év alatt kívánnak tető alá hozni - nem csupán egy kordokumentum lesz, de akár tankönyvként is használható. És nem csupán az egyetemeken - hanem a magyar sport leendő irányítói számára is, mit hogyan érdemes és persze mit hogyan nem szabad...

CSG, Nemzeti Sport 2001.12.30.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001