FONTOS


 

Kovács Ági kiválóan érzi magát a tengerentúlon
Egy phoenixi polgár

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2001.09.22
------------------------------------------------------------

Pont egy hónapja tanul Phoenixben, az Arizona State University falai között. Pont egy hónapja "szakadt ki" a magyar valóságból, Amerikába ment ahol a tanulás mellett természetesen úszik is. A lényeg: az olimpiai bajnok Kovács Ági az amerikai terrortámadás dacára jól érzi magát, lassan belakja Arizona állam fővárosát és az apartmant is, amelyet neki kellett berendeznie. Szóval telefon Phoenixbe, a vonal végén a reggeli edzésről érkező magyar világklasszis.

- Éppen reggelizek, ha nem zavarja, akkor beszélgethetünk - kezdi Kovács Ági.

- Már hogy is zavarna, amikor egy hónapja szinte semmit sem hallottunk önről...

- Reggel egyébként nekem is eszembe jutott, hogy pont egy hónapja érkeztem Phoenixbe. Nem sok idő, de a család és a barátok már nagyon hiányoznak. Ennek ellenére cseppet sem bánom, hogy Amerikába jöttem tanulni, tökéletes körülmények között élek, az egyetem remek, az úszócsapat pedig kitűnő. Minden ideális lenne, de a terrortámadás óta teljesen más a hangulat a városban.

- Éppen kérdezni akartam...

- A döbbenet és a gyász azóta is tetten érhető, volt, azért maradt el az egyik előadásunk, mert a tanár azt mondta, nincs kedve, nincs ereje rá... Egy ideig bezárták a bevásárlóközpontokat - gondolom, a merényletektől tartva -, és még most is megesik, hogy az emberek az utcán tartanak gyertyás virrasztást. Azért lassan kezd normalizálódni a helyzet, ennek jele, hogy szóba sem kerül, hogy elmaradjanak az egyetemi versenyek.

- Mikor debütál?

- Október első felében itt Phoenixben lesz egy szezonnyitó verseny, aztán a hónap második felében megyünk Hawaiira.

- A tanulás megy jobban, vagy az edzések?

- Hála istennek egyikkel sincsen gondom. Jelenleg kilenc tréningem van egy héten, de ez a szám hamarosan tízre emelkedik.

- Hányan lesik az edzéseken az olimpiai bajnok minden mozdulatát?

- Én nem esnék ilyen túlzásokba, az edzéseken amúgy sem számít, hogy ki milyen eredményekkel rendelkezik. Jelenleg ötvenöten vagyunk az úszócsapatban, de már nem sokáig.

- Ilyen szigorú a főedző?

- Nem, három csoportban folytatjuk tovább, külön edzenek majd a sprinterek, a középtávúszók és a hosszútávúszók.

- A hírek szerint egy argentin úszólánnyal lakik egy apartmanban. Jól megvannak?

- Persze, ő egyébként szintén magyar származású. Szigeti Florenciának hívják, az édesapja ötvenhat után ment ki Argentínába. Florencia csak egy-két szót tud magyarul, de nem is baj, hiszen neki is, nekem is jobb, hogy angolul beszélgetünk.

- És beszélgetnek?

- Nem is keveset. Együtt rendeztük be az apartmant, mindent meg kellett vennünk. Televíziót, telefont, még az evőeszközöket is.

- Akkor a háztartás témakörben biztosan nem lehet eladni angolul. De milyen mondjuk matematikát hallgatni angol nyelven?

- Ráhibázott, az az egyik kedvencem, de az angol nyelvtant is örömmel tanulom. Ezen a szinten azért már nehezebb, ha gondolja, elmondok egy példát is.

- Megtisztelne vele...

- Most például egy többoldalas fogalmazást kell készítenem arról a tulajdonságomról, amely szerintem az átlagnál erősebb bennem. Na, ezt a tulajdonságot kell elemeznem, gyorsan hozzáteszem, metaforák felhasználásával.

- És melyik tulajdonságát választja?

- Öt nap múlva kell beadni a dolgozatot, szerencsére még van időm.

- A jövő évi berlini Európa-bajnokságon melyik tulajdonsága fog dominálni?

- Egyértelmű: a küzdeni tudás...

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Kovács Ágnes