FONTOS


 

Czene: betelt a pohár
Nekimegy az úszószövetség vezetőségének az olimpiai bajnok
------------------------------------------------------------
forrás: SE Nemzeti Sport 2001.05.17
------------------------------------------------------------

Rövid haj, körszakáll, laza, sportos szerelés. Leül, kér egy ásványvizet, és belekezd. A hogy van, mi újság elnevezésű beszélgetésnek annyi. Czene Attila mást akar. Nem arról beszél, hogy mit tervez a júliusi, fukuokai világbajnokságon, nem is arról, hogy mit tapasztalt Phoenixben, ahol egyetemre jár a tréningek mellett. Másért jött. Mint mondja, betelt a pohár.


Czene a Ferencvárosban folytatja a pályafutását és nem indul a júliusi világbajnokságon.
- Nem vagyok nyugodt, de ezen ne is csodálkozzon - kezdi Czene Attila. - A nevelőedzőm, Banka Péter volt az első, akivel beszéltem a hazatérésem után. Felhívott, elmesélte, hogy kitették az úszószövetségből, ahol szakfelügyelő volt, majd a BVSC-ben is megszűnt az állása. Aztán ott van Széchy Tamá, a mentorom, akit eltávolítottak a Komjádi uszodából. Olyan szerződést ajánlottak neki, amely aláírhatatlan, méltatlan. Nem tudom, hogyan felejthették el azt a harminc évet, amit a magyar sportért tettű Nézze, azt kell, hogy mondjam, ami úszás címen folyik jelenleg Magyarországon, az egyszerűen nevetséges.

- Mondja mindezt azért, mert Széchy Tamás és Banka Péter már nem a szövetség alkalmazottja?

- Mindez csak az utolsó csepp abban a bizonyos pohárban. Mindenesetre elhatároztam, amíg nem változik valami a szövetségben, addig nem képviselem Magyarországot a világversenyeken.

- Lemondja a válogatottságot?

- Nem mondok le semmit, de egy biztos, a júliusi világbajnokságon nem indulok, amennyiben ez a vezetés dönt a csapat összetételéről. Egyelőre annyit tettem, hogy megállapodtam a Ferencvárossal - mivel a korábbi klubomnál, a Sport Plusz SE-nél lejárt a szerződésem, és újabb ígéreteket nem kaptam -, ott fogok edzeni, ám ilyen körülmények között amúgy is roppant nehéz lenne a munkára koncentrálnom. Az úszószövetségben jelenleg csak idézőjeles menedzselés folyik. Én például a volt klubomtól egy fillért sem kaptam az olimpiai negyedik helyemért, pedig tudtommal az a negyedik hely kétszáz vegyesen többmillió forint bevételt eredményezett az egyesületnek. Úgy tudom, az úszószövetség, mint kiemelt sportág hatvamillió forintot kap erre a évre. Ennek az összegnek - gondolom én - a jelentős részét biztosan Kovács Ági felkészülésére fordítják, hiszen ő az olimpiai bajnok. Csak így lehet, hiszen én, mint a sydneyi csapat második legeredményesebbje, egy fillért sem kaptam, kapok. Közben pedig a főtitkár milliós olimpiai jutalmat vesz fel a sydneyi szereplés után... A Fradi, ahol válogatottak sora úszik, hétszázezer forintot kap erre az évre. Hogy a vidéki klubok mennyit, azt lemérheti abból, mennyit kap az egyik élklub. Azt is meglehetősen furcsának találom, hogy a főtitkár - aki csapatvezető volt Sydneyben - benne volt abban a vizsgálóbizottságban, amely azt nyomozta, kinek a hibája, hogy Kovács Ágit Európa-rekordjánál elfelejtették elvinni a rekord hitelesítéséhez szükséges doppingvizsgálatra.

- Kicsit furcsa, hogy pont ön "üt egyet" az úszószövetségen, hiszen ha az emlékezetem nem csal, a korábbi években Czene Attila is ott volt a különböző, több hónapos tengerentúli edzőtáborozásokon, Czene Attila is nem kevés pénzt kapott a szövetségtől, és volt klubjától, a Sport Plusz SE-től.

- Én is ember vagyok, korábban, mert úszni akartam, jól szerepelni, rákényszerültem arra, hogy a remélt eredmények miatt befogjam a számat, inkább nem figyeltem oda. Úsztam, csak az érdekelt. De ez a múlt, jelenleg semmi közöm sincs a hazai úszósporthoz. Mielőtt félreértené, nem magam miatt beszélek. Azt szeretném, hogy az emberek, a vidéki úszóklubok lássák, mi folyik a háttérben. Lássák, mi az oka annak, hogy az úszósport egyre gyengébb eredményeket produkál. A barcelonai olimpián öt aranya volt a sportágnak. Atlantában három, Sydneyben egy. Rossz úton jár a sportág. Nem szeretem a nagy szavakat, de talán az én hangomat meghallják, talán ha én, Czene Attila, olimpiai bajnok szólalok meg, annak hitele van. Nem szeretnék mást, csak annyit, hogy a sportágon belül mindenki elhiggye, lehet tenni, lehet változtatni.

- Íme egy magányos forradalmár...

- Nem vagyok forradalmár, higgye el, nekem nem létkérdés az úszás, Amerikában tanulok, négy évig még mindenképpen kint leszek. A sportágban dolgozók, úszók, edzők viszont itt maradnak.

- Ha jól értem, leginkább a szövetség főtitkárának munkájával nincs megelégedve.

- Jól érti...

- Mit tesz akkor, ha az elmondottak után egyetlen visszajelzést sem kap, ha kiderül, amit mond, csak néhány embernek fontos...

- Nem történik semmi. Én, amit tehettem, megtettem. A többi nem az én feladatom, hanem a küldötteké, akik a következő közgyűlésen elbírálják a jelenlegi vezetőség, így a főtitkár munkáját is...


A "megtalált" főtitkár válasza

Czene Attila "megtalálta" Ruza Józsefet. Természetesen az úszószövetség főtitkárát szembesítettük Czene vádjaival, aki az olimpiai bajnok kirohanására készségesen válaszolt. Pontról pontra.

A Ferencváros támogatásával kapcsolatban elmondta, az olimpiai pontok száma alapján osztották szét a műhelytámogatást, tehát a Ferencvárost semmiféle megkülönböztetés nem érte. A főtitkár szerint mindezt a zöld-fehér klub szakosztályvezetése is elismerte, hiszen levelükben, amelyben plusz támogatásért folyamodtak, leírták, vitathatatlan és indokolt a felosztás módja. A főtitkár örömmel újságolta, az elnökség - akceptálva az FTC kérését és nem azért mert megijedtek Czene Attilától - pont szerdán döntött arról, hogy a szövetség saját bevételei terhére emeli meg a zöld-fehérek szakosztályának támogatását 1.5 millió forinttal.

Banka Péter volt szakfelügyelő esetével kapcsolatban a főtitkár közölte, a szakember szerződése tavaly év végén lejárt, s mivel az elvégzett munkával nem voltak elégedettek, így új szakfelügyelő után néztek. Ruza magánvéleménye szerint a Ferencvárosnál biztosan örömmel látnák a szakembert, hiszen jelenleg szabad, ráadásul a tanítványa, Czene Attila is pont oda igazolt.

A Czene által említett többmilliós jutalommal kapcsolatban Ruza József elmondta, valóban felvett jutalmat, ám ő volt az egyetlen, aki a négyéves munkájáért vette fel az összeget, s nem azok terhére, akik a hivatalos, államilag jóváhagyott összeget kapták. Mint elmondta, az elmúlt négy év során - sikeres világversenyek után - sohasem vette át a megállapított jutalmát, s az összeget, amit most kapott, természetesen vállalkozóként vette át, s a törvényes adókat is kifizette.

A szövetség menedzselésével kapcsolatban - Czene idézőjelesnek titulálta - kijelentette, a szövetség menedzselési technikájáról az érdekelt klubedzők, az utánpótlásbizottság, az edzőbizottság, és a szövetségi kapitány beterjesztése alapján döntött az elnökség. A menedzseléssel kapcsolatban Ruza elmondta, teljesen egyetért Czene Attilával, valóban egyre szerényebbek a sportág eredményei. Ebben viszont az utóbbi négy évben közrejátszott az is, hogy többek között Czene Attila sem végezte úgy az edzésmunkáját, mint korábban, volt, hogy edzésre sem járt, és nem megfelelően működött közre mestereivel. A sydneyi olimpián a Komjádi uszodai műhely rendkívül szerény eredményt ért el. Ruza szerint többen azt hangoztatták, hogy a szövetség elnöksége és főtitkára erélytelen volt, amikor tengerentúli edzőtáborozásokat menedzselt, és az eredményeket nem követelte meg. A főtitkár szerint ezek a szomorú tények is hozzájárulhattak ahhoz, hogy Banka Péter mesteredzőnek nem voltak a korábbihoz fogható eredményei Sydneyben. Ruza egyetért Czenével, valóban hibás volt a menedzselési technika, hiszen a szövetség - az akkori szakmai irányítókra hallgatva - olyan versenyzőkre is töb millió forintot költött (egyesületi szinten is), akik semmiféle eredményt nem értek el. Ezt a korábbi menedzselési technikát megváltoztatták.

Kovács Ágnes esetével kapcsolatban a főtitkár kijelentette, ő kérte, hogy ne legyen benne a vizsgálóbizottságban - mindezt az elnökségi ülés jegyzőkönyve is tartalmazza -, hiszen ő volt a csapatvezető, tehát ő a felelős. Az elnökség viszont úgy határozott, hogy legyen tagja a testületnek, amit - fegyelmezett ember lévén - tudomásul vett. A főtitkár szerint helyrehozhatatlan hibát követett el, még az sem vigasztalja, hogy Kovács Ágnestől bocsánatot kért...


Szóbeli figyelmeztetés

A Magyar Úszószövetség szerdai elnökségi ülésén foglalkozott Kovács Ágnes ügyével. Mint ismeretes, az olimpiai bajnok száz méteren Sydneyben úszott Európa-rekordja nem hitelesíthető, mivel a futam után nem jelent meg a doppingvizsgálaton. A szövetség által létrehozott bizottság megállapította, több, az olimpián részt vett vezető részfelelőssége is felmerül. Az elnökség elfogadta Ruza József véleményét - ő egyébként tagja volt a vizsgálóbizottságnak -, hogy a visszafordíthatatlan helyzetet a csapat vezetője, vagyis ő teremtette. Az elnökség ennek megfelelően szóbeli figyelmeztetésben részesítette a csapatvezetőt.

ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Czene Attila