FONTOS


 

Feljutni és a csúcson maradni is nehéz
------------------------------------------------------------
forrás: Salánki Miklós, Magyar Nemzet, 2001.05.25
------------------------------------------------------------

Úszva sem könnyű feljutni a csúcsra: az, hogy a világ- és Európa-bajnok Kovács Ágnesnek ez a tavalyi olimpián sikerült, és 200 méteres mellúszásban aranyérmet nyert, 21 századmásodpercen múlott. Nem könnyebb olimpiai bajnokként folytatni, ügyeletes sztárként újra végezni a monoton, lelket és testet gyötrő edzéseket.

A magyar úszósport olimpiai megmentője, Kovács Ágnes az elmúlt években hozzászokhatott ahhoz, hogy a nemzetközi versenyeken csak a győzelmeit számolgassa. Éppen ezért volt a Spartacus úszónőjének szokatlan, hogy a május elejei athéni nemzetközi versenyen egy győzelem és két vereség lett a mérlege: 100 mellen az első helyen végzett, 50-en és 400 vegyesen viszont másodikként csapott célba, s ezután a fő számában, 200 mellen el sem indult.

Új edzője, Turi György szerint, habár a vereségeket nem tervezték, az athéni viadal eredményeiből butaság lenne messzemenő következtetéseket levonni:

- Ági az elmúlt négy évben, hosszabb pihenő nélkül hatalmas mennyiségű edzésmunkát végzett, ennek szerencsére meglett az eredménye. Éppen a jövő érdekében volt szüksége arra, hogy az olimpia után egy hosszabb pihenőt kapjon. Januárban kezdte el a felkészülést, két hónapig az Egyesült Államokban tanult és edzett, természetesen másképpen, mint itthon. A görög edzőtáborban már nagyon keményen készült, s ennek lett a következménye, hogy az athéni versenyen vereséget is szenvedett. Ági viszont utál kikapni, ezért érthetően kissé megviselte a kudarc, amely után még nagyobb elszántsággal készül a július végi világbajnokságra. Legközelebb június végén, a székesfehérvári országos bajnokságon fog versenyezni, ahol lemérhető lesz, hol tart a felkészülésben.

Az olimpiai bajnoknő a délutáni edzés után fáradt és láthatóan az sem dobja fel, hogy az elmúlt időszakról faggatom:

- A világbajnoki felkészülés legnehezebb időszakánál tartunk, a napi két edzés mellett angolul tanulok, mert nemsokára vizsgázom. A két hónapos amerikai edzőtábor alatt az angoltudásom javult, s kint is szorgalmasan edzettem. Az athéni versenyre nem pihentem rá, úgy fogtam fel, hogy a kemény tréningek után egy pluszedzés. A vereségből sem csináltam tragédiát, mert ez a viadal csak eszköz és nem cél volt. Tavaly más volt a helyzet, hiszen az olimpiát szeptember végén rendezték, ezért kétszer is formába kerülhettem. Az idén viszont a világbajnokságra időzítjük a csúcsformát, Fukuokában kell a legjobb eredményt elérnem. Éppen ezért még az országos bajnokság is csak felmérő lesz számomra, amelyen viszont már jobb időeredményt szeretnék elérni.

Lélektanilag megkönnyíthetné Kovács Ágnes helyzetét, ha a válogatottban több olyan úszó lenne, aki felvehetné a versenyt a világ legjobbjaival. Fiatal klubtársai ugyan remekül szerepeltek a tavaszi versenyeken, de az idén - ugyanúgy, mint az elmúlt négy évben - a magyar úszók közül egyedül ő juthat fel a csúcsra, a világbajnoki dobogó tetejére.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Kovács Ágnes