FONTOS


 

Kovács Ági úszik és tanul
Rózsát elbúcsúztatják, Zubor már edzeget


Fél évvel a világbajnokság előtt a válogatott kerettagok többsége megfelelő körülmények között és intenzitással készül az év legjelentősebb eseményére. Az 1998-as világbajnokságon bronzérmet nyerő férfiváltó tagjai közül viszont az olimpiai bajnok Rózsa Norbert visszavonult, a gyors- úszó Zubor Attila pedig három hónapos pihenő után már edzeget a Komjádi uszodában. A világ egyik legeredményesebb mellúszója, Rózsa Norbert visszavonulása nagyon furcsán alakult. Széchy Tamás tanítványa csalódottan érkezett haza pályafutása harmadik olimpiájáról, Sydneyből, ahol nem jutott be a döntőbe. Hónapokig nem nyilatkozott sem Széchy Tamásnak, sem a szövetség elnökének, Gyárfás Tamásnak, hogyan képzeli jövőjét. Az elmúlt héten aztán váratlanul rendhagyó sajtótájékoztatót tartott - mindössze három újságírót hívott meg -, amelyen bejelentette visszavonulását, és alaptalanul támadta volt egyesületét, a Sport Plusz SE-t.


Rózsa Norbert búcsúja a medencében és a parton is rosszul sikerült

Ruza József, a szövetség főtitkára elmondta, hogy az elmúlt napokban Rózsa Norbert felkereste őt, s hivatalosan is bejelentette, hogy befejezi eredményes sportpályafutását. Az olimpiai bajnokkal tisztázták a félreérthető nyilatkozatát, és Ruza József megígérte neki, hogy segítenek beilleszkedni a civil életbe. Rózsa találkozott Gyárfás Tamással, a szövetség és a Sport Plusz SE elnökével is, a hírek szerint kibékültek, már szent a béke, így semmi akadálya nincs annak, hogy a magyar úszósport egyik legeredményesebb férfiversenyzőjét méltóképpen elbúcsúztassák. Rózsa folytatja egyetemi tanulmányait Miskolcon, és elmondása szerint nincsenek megélhetési gondjai. Zubor Attila két hete azt nyilatkozta, hogy szeretne a Sport Plusz SE-ből - ahol nem kötöttek vele szerződést - átigazolni a H2O elnevezésű klubba, amely anyagilag támogatná abban, hogy február elején végre kiutazhasson Olaszországba, ahol Gyertyánffy Tamás irányításával készülne a világbajnokságra.


- Zubor Attila átigazolási kérelme még nem érkezett meg - magyarázta Ruza József.
- Utánanéztem, H2O elnevezésű klub nem is szerepel a szövetség szakosztályai között. Attila jelentkezett nálam, adtunk neki uszodabérletet, így elkezdhette a vizes felkészülést, naponta egyszer edz a Komjádi uszodában.

Az olimpiai bajnok Kovács Ágnes hétfőn elutazott az Egyesült Államokba, ahol két hónapig fog készülni Phoe-nixben. A Spartacus úszónője szerencsésen megérkezett. Michael Chasson, az Arizona Állami Egyetem és a Sun Devil Aquatics úszóklub vezetőedzője beszámolt Kovács Ági felkészüléséről:


- Ôszintén be kell vallanom, hogy izgatottan vártam Kovács Ágnes érkezését. Még a sydneyi olimpián beszéltem edzőjével, Kiss Lászlóval, miként lehetne megoldani, hogy Ági velünk együtt készüljön Phoenixben. Ágnes hetente tízszer vesz részt edzésen, naponta körülbelül tizenhárom kilométert úszik. Heti négy alkalommal pedig edzőteremben készül. Megállapodtunk abban is, hogy minden héten egyeztetünk a hazai edzőjével, Turi Györggyel. Mivel az egyetemi kollégium szobái már mind foglaltak voltak, ezért Ágnes két társával lakik egy háromszobás lakásban, ami autóval csak néhány percnyire van az uszodától. Jelezték nekem, hogy Áginak szüksége lesz egy kocsira. Sikerült megoldani, hogy az uszodahasználatért ne kelljen fizetnie, és az erre szánt pénzből kölcsönözhessen egy autót. Az étkezését az egyik egyetemi étteremben oldjuk meg. Az edzések mellett egy angol nyelvi tanfolyam hallgatója lett, a tandíjat már be is fizette.

(s.m.), A Színes Sport, 2001.02.01

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2001

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2001
  Kovács Ágnes
  Rózsa Norbert
  Zubor Attila