FONTOS


 

A hónap sportolója
Egy maximalista a medencéből

------------------------------------------------------------
forrás: SE, Nemzeti Sport 2001.08.07
------------------------------------------------------------

Nehéz döntés volt. Pokolian nehéz. Világbajnoki címek sorát, Európa-bajnoki győzelmek tucatját hozta a július. Csaknem harminc sportoló került fel a szavazati listára. Mindegyikük megérdemelné, hogy bekerüljön a top 10-be. De ott valamennyien nem kaphattak helyet. Ilyenre is régen volt példa: világszintű produkció is kevés volt ahhoz, hogy valaki a Nemzeti Sport havi listájára felkerüljön. Amiben viszont nem volt vita: az NS kollektívája szerint a július hónap legjobb sportolója, a fukuokai úszó világbajnokságon kétszáz mellen arany-, száz mellen bronzérmet szerző Kovács Ágnes lett.

***

Jelenet az Egerszegi-filmből. A helyszín a kilencvenötös, bécsi Európa-bajnokság, a Práter zöld gyepe. A kamera Egerszegi Krisztinát keresi. A főszereplőt, az olimpiai bajnokot. Ráközelít. Ő van a középpontban. Mellette egy csöpnyi lány álldogál. Az operatőr talán hallott róla, talán nem. Mellékszereplő. Kovács Áginak hívják. Az Európa-bajnokságon aztán bronzérmes lett száz mellen. Az első érmet további tizenhat (!) követte.

A kicsi lány jelenleg Magyarország első számú női sportolója.

Tizenkét éves korában közölték vele: kislányom, még egy lehetőséget kapsz, máskülönben elválnak útjaink. Tizenhárom évesen a korosztályos bajnokságon érmet sem nyert. Tizennégy évesen Eb-bronzérmes. Hat év múlva pedig, a júliusi fukuokai világbajnokság után már elmondhatta magáról: olimpiai bajnok, kétszeres világbajnok, hétszeres Európa-bajnok. Egyedülálló.

Tudja mit akar. Tudja, mi kell ahhoz, hogy bajnok legyen. Az érettségi miatt kihagyta az akkor még több hónapos meleg égövi edzőtábort. Mert az érettségi is fontos. Az olimpia után hosszabb szabadságot vett ki, mert a pihenés is fontos. Az Egyesült Államokba utazott. Mert az angol nyelv is fontos. És itt a legújabb: nem a sztárúszók által favorizált atlantai egyetemre ment tanulni, hanem Phoenixbe. Hogy miért?

Mert tisztában van vele, ahhoz, hogy ő a maximumot kiadja magából, maximális figyelemre van szüksége. Ezt pedig ott kapja meg, ahol ő a legjobb. Profi. Ezt a fukuokai világbajnokságon is láthattuk. Tanulmányba illő volt a kétszáz melles úszása. Tökéletes taktika, hideg fej, szakmai érettség.

A vízben már felépítette magát, most a parton szeretné. Könnyedén kaphatna papírt valamelyik hazai egyetem levelező tagozatán. Ő azonban nem csak papírt akar szerezni. Mert húszévesen is tisztában van vele, amikor néhány év múlva véget ér a pályafutása, minden megváltozik. Kovács Ágnes olimpiai bajnok mellúszóból Kovács Ágnes budapesti lakos lesz. Készül a civil életre. Phoenixben biznisz szakra iratkozott be.

Amikor Sydneyben bajnok lett, azt mondta: "Eddig Magyarországért úsztam, mostantól a magam kedvére szeretnék."

Így is tett. Az olimpia után ugyebár három hónapig nem úszott. Majd egy hónapos vizes edzés után két hónapra az Egyesült Államokba ment. A júniusi országos bajnokságon -- egy hónappal a vb előtt... -- többen is azt suttogták, elfelejthetjük a világbajnoki aranyat, Kovács Ági nem a régi, túl sokat hagyott ki. A kétkedőknek is üzent a fukuokai úszásával. Nem mondta, de fájt neki, hogy pont az uszodában nem bíztak benne. Azok után, hogy kilencvenhét óta (Sevilla, Európa-bajnokság) minden évben hozott aranyérmet, azok után, hogy rajta kívül Atlanta óta csak Batházi István nyert a legfényesebb éremből (2000, Helsinki), szóval ezek után kicsit több bizalmat várt.

Kétszáz mellen ő a legjobb a világon. És mindenki mgnyugodhat -- bár sokan most is azt mondják, Amerikában le fog ereszteni -- a jövő évi, berlini Európa-bajnokságon ismét ott lesz a topon. Jelenleg hét Európa-bajnoki aranyérme van. Ha még kettőt nyer, beéri az Európa-bajnoki örökrangsorban Egerszegi Krisztinát.

Kilencvenötben, a Práter gyepén Egér volt a fontos. Kovács Áginak még vágókép sem jutott. Ha valakinek egyszer eszébe jut, hogy Ágiról filmet forgasson, nagyon figyeljen. Ha mellette lát egy csöppnyi lányt, ne kapja el róla a kamerát. Erről is szól Kovács Ági története...

***

Júliusi top 10

1. Kovács Ágnes (úszó) 25 pont
(A fukuokai világbajnokságon 200 méter mellen aranyérmet szerzett, míg 100 mellen -- ahol először ért el dobogós helyezést Európán kívül -- bronzérmes lett.)

2. Balogh Gábor (öttusázó) 20 pont
(A honvédos versenyző a millfieldi vb-n egyéniben és csapatban is a dobogó tetejére állhatott.)

3. Kovács Antal (cselgáncsozó) 16 pont
(Nyolc évvel hamiltoni világbajnoki győzelme után a müncheni vb-n ezüstérmet szerzett a 100 kilogrammosok versenyében.)

4. Kovács Katalin (kajakozó) 12 pont
(Milánóban a kontinensviadalon két olimpiai számban is nyerni tudott, és emellett még egy ezüstérmet is gyűjtött.)

5. Haller Ákos, Pető Tibor (evezősök) 10 pont
(A kétpárevezős egység Bécsben és Münchenben is megnyerte a Világkupát, és ezzel a Vk-sorozat összetett győzelmét is megszerezte.)

6. Mincza Ildikó (vívó) 8 pont
(A koblenzi Európa-bajnokságon egyéniben és csapatban is aranyérmet szerzett.)

7. Kolonics György (kenus) 6 pont
(Milánóban egy Eb-arany- és egy Eb-ezüstérem fűződött a nevéhez.)

8. Zubor Attila (úszó) 4 pont
(Japánban a világbajnokságon harmadik legjobb európaiként ötödik lett 100 méter gyorson)

9. Szabó Szilvia (kajakos) 2 pont
(Milánóban ugyancsak az éremhalmozók közé tartozott, három Eb-elsőséget gyűjtött.)

10. Bóta Kinga (kajakos) 1 pont
(A milánói kajak-kenu Európa-bajnokságon három aranyérmet szerzett)

Gubacsi Zsófia (teniszező)
(Casablancában, élete első WTA-versenyén a döntőben is nyerni tudott)

***

Összesített top 10
1. Kovács Antal (cselgáncsozó) 36 pont
2. Deák Bárdos Mihály (birkózó) 35 pont
3. Bodrogi László (kerékpáros) 33 pont
4. Iványi Dalma (kosárlabdázó) 30 pont
5. Haller Ákos, Pető Tibor (evezősök) 26 pont
6. Bánkuti Zsolt (birkózó) 25 pont
Kovács Ágnes (úszó) 25 pont
Kovács István (ökölvívó) 25 pont
Mandula Petra (teniszező) 25 pont
Sike József (sportlövő) 25 pont

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Kovács Ágnes