FONTOS


 

Ez történt 2001-ben
Hónapról hónapra

JANUÁR. A szövetség megállapodást köt a tv2-vel, miszerint minimum évi 22 meccs lesz a csatorna vasárnap délelőtti sportsávjában. A Fradi remekül kezdi a BL-t: idegenben veri 8--6-ra az Olympiakoszt.

FEBRUÁR. A BL második fordulójában a Komjádi uszodában 10--4-es vereséget mér a Becsej a Fradira. A LEN-kupa negyeddöntőjében 13--12-es összesítéssel a Vasas nyeri a CN Barcelona elleni párharcot. A KEK negyeddöntőjében a BVSC kettős győzelemmel üti ki a POSK Splitet. A BL piros csoportjának harmadik fordulójában Nizzában 11--9-re kikap a súlyos anyagi gondokkal küzdő Ferencváros. A LEN-kupa elődöntőjének első összecsapásán a Vasas a Komjádiban 12--7-re kap ki a horvát Mladosttól. A KEK-elődöntő első meccsén a Barceloneta otthában 12--8-as hátrányt szed össze a BVSC.

MÁRCIUS. Gerendás fiai a KEK-elődöntő visszavágóján 10--7-re legyőzik a Barcelonetát, így majdnem ledolgozzák a négygólos hátrányt. A Vasasnak viszont a szép búcsú sem sikerül: a Mladost odahaza is kiüti (11--4) az angyalföldieket. A Fradi Becsejen 11--6-os vereséggel zárja a BL negyedik körét. 18-án az egri kupadöntőben végig vezetve, 7--5-re diadalmaskodik a Vasas a Szeged felett. A BL ötödik fordulójában megmarad a Fradi esélye a négyes döntőbe jutásra, hiszen FTC--Nizza 8--6.

ÁPRILIS. A Kratocvil, Klaric bíróduó hathatós közreműködésével a görög Olympiakosz harcolja ki a BL-ben a döntőbe jutást a Becsej mögött, miután a Komjádiban a görögök 9--7-re győznek a Ferencvárossal szemben. A négyes döntőbe a másik csoportból a Posillipo és a JUG kerül be. A budapesti Eb-sorsoláson a csak halálcsoportnak becézett magyar, jugoszláv, holland, román, olasz, spanyol szextettbe kap besorolást Kemény Dénes címvédő alakulata. A bajnokság elődöntőjében a Honvéd 9--5-ös összesítéssel múlja felül a Ferencvárost. A másik ágon hihetetlenül kiélezett, a végletekig kijátszott küzdelemben 9--7-es pontösszesítéssel a BVSC legyőzi a Vasast. A hónap utolsó napján a bajnoki fináléban meglepő eredmény: Honvéd--BVSC 10--12.

MÁJUS. A fináléban egyenlít, elhúz, majd révbe ér a Honvéd, hiszen egymás után háromszor (11--9, 12--8, 12--11) múlja felül a BVSC együttesét. A dubrovniki BL négyes döntőben a JUG hódítja el a serleget.

JÚNIUS. A pozsonyi tornán mind az öt ellenfelét legyőzve tornagyőztes a válogatott. A 15-én kezdődő Eb minden képzeletet felűlmúl: naponta nyolcezer szurkoló buzdítja a csapatot, hihetetlen légkört teremtve a Margitszigeten. Kemény Dénes csapata a csoportmeccsek során néha káprázatosan teljesít, csupán a jugoszlávok ellen siklik ki (5--8). A negyeddöntőben aztán a hazai pálya előnyeit kihasználva kiszenvedi a győzelmet az oroszok ellen (10--9), ám az elődöntő után az elszántság ellenére sem jár sikerrel: az olaszok 10--8-al vágnak vissza a csoportkudarcért. A bronzmeccsen javít a Kemény-gárda, és szép gólokkal 12--9-re legyőzi a horvátokat. A fináléban a jugoszlávok 8--5-re verik az olaszokat.

JÚLIUS. A bilbaói tornán a románokat és az oroszokat is legyőzi a magyar válogatott, csupán a spanyoloktól szenved vereséget. Szöulban végzi a vb előtti utolsó simításokat Kemény Dénes gárdája. A fukuokai világbajnokság nem a terveknek megfelelően sikerül, hiszen a mieink csupán az ötödik helyen végeznek. A perthi sikerét megvédve a spanyolok zsebelik be az aranyérmet. A hageni ifi Eb-n aranyérmet szerez a magyar válogatott.

AUGUSZTUS. Az isztambuli junior vb-n a görögök és a horvátok mögött a harmadik helyen végez a válogatott. Az Unicum-gálán telt ház előtt három góllal győzi le a világválogatott a mieinket.

NOVEMBER. A bajnokság csúcsrangadóján a Honvéd biztosan győzi le a Vasast. A nemzetközi kupákban mind a négy magyar induló bejut a legjobb nyolc közé.

***

Sztorik

Hangyák a vízben

Akik a vb-n az utolsó párban szólíttatnak vízbe, a napszállta után igen kellemes élményben volt részük... Fél nyolc után ugyanis valóságos szárnyashangya-invázió indult meg a zöldövezetben fekvő Hakata-no-mori teniszközpont reflektorai felett, s ha már arra jártak a rovarkák, megnézték maguknak, mi az az izgalmas kékség alant. Ebbe aztán szépen bele is döglöttek, így a küzdő felek nem győzték odébbseperni kezükkel a víz színén százával úszó hangyatetemeket...

***

Nótaszó a riporterállásban

Nézők híján meglehetősen csendes mederben csordogált a világbajnoki férfi pólótorna első napja mindaddig, míg az olaszok nem következtek. Ekkor az apatikus hangulatot némiképp feldobandó Fabrizio Failla, a RAI kommentátora az egyik szektorban relatíve nagy számban üldögélő japánt felszerelte olasz zászlókkal, majd vezényszóra integetést és "Viva, Italia!" kiáltást csalt elő belőlük, nem sokkal a találkozó kezdete előtt. Később alábbhagyott a lelkesedés, csupán az olasz tévé kommentátorállásában zajlott az élet: minthogy csak a negyedik negyedben kapcsolták élőben a helyszínt, Failláék boxából olykor vidám nótaszó hallatszott...

***

Bonyolult bíróküldés

A nagy meleg kissé eltikkaszthatta a FINA nagyurait, merthogy a vb-n többször is belebonyolódtak a bíróküldésbe. A kazah Prihodkóról ugyan mindenki tudta, hogy remek bíró, ám sokaknak szemet szúrt, amikor nevét megpillantotta a magyar--görög találkozó rajtlistáján. Elvégre Kazahsztán e két együttes csoporttársa, azaz vastagon érdekelt volt a meccs végkimenetelében. A vízilabda-bizottság görög tagja rögvest opponált is, mely lépés jogosságát az utolsó pillanatban belátták Lonziék, Prihodko lóhalálában, két perc késéssel megérkezett a spanyol--japán találkozóra, míg a kanadai Legare átkerült hozzánk...

***

A legjobb külföldi: Jesus Rollán

Nem csak vijjogott

Csuda egy figura. És remek kapus. Döntő érdemei vannak abban, hogy a spanyol válogatott megvédve a perthben kiharcolt elsőségét, a fukuokai világbajnokságon is aranyérmet szerzett. Az elődöntőben például az olasz Alessandro Calcaterrahiába remekelt centerben, hiába szállított nyolc emberelőnyt övéinek, a taljánok 10, fórban elengedett lövéséből csupán három érkezett a lécek közé, Rollánnak pedig abból is sikerült egyet lehalásznia. A 9/7-es védési mutatóval büszkélkedő spanyol géniusz hárításonként lövöldözte a csókokat a szünetekben kasztanyettát tapsoló szurkolótábor felé, s csupán kétszer kellett végignéznie magát, amint gólt kap a nagy kivetítőn látható lassításon. A döntőben Rollán az első lövést hárította hátrányban -- akárcsak '98-ban, ezúttal is a vetélytárs legjobbjának labdáját nyelte le: akkor Kásásét, most Sapicsét --, Jesus újfent szárnyakat kapott s adott. Vijjogásával olyannyira sikerült elbizonytalanítania a földkerekség leghatékonyabb tüzérségét, hogy az húsz kísérletből csupán nyolcszor találta el a kaput, az idő előrehaladtával a legbiztosabb helyzetekből is a kapufákat forgácsolták. És micsoda bravúr: ismét csak két gólt kapott a csodakapus!

***

Visszatekintő

Világbajnokság, Fukuoka (július 17--29.): 1. Spanyolország, ... 5. Magyarország

Európa-bajnokság, Budapest (június 15--24.): 1. Jugoszlávia, ... 3. Magyarország

Junior-világbajnokság, Isztambul (augusztus 10--19.): 1. Görögország, ... 3. Magyarország

Ifjúsági Európa-bajnokság, Hagen (július 28--augusztus 4.): 1. Magyarország

Bajnokok Ligája: 1. JUG Dubrovnik (horvát) --a Ferencváros a csoportmeccsek során búcsúzott

KEK: 1. RN Florentia (olasz) -- a BVSC az elődöntőben búcsúzott

LEN-kupa: 1. Mladost Zagreb (horvát) --a Vasas az elődöntőben, a Szentes a selejtezők során búcsúzott

Nemzeti Sport 2001.12.29.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001