FONTOS


 

Bajnokok Ligája, Piros-csoport, 1.forduló
Csodálatos ferencvárosi nyitány

Amler Zoltán jelenti Athénból

Olympiakosz Pireusz (görög)-FTC-Thomas Jeans

6-8 (0-1, 1-2, 3-3, 2-2)

Pireusz, 400 néző. V: Vuletic (horvát), Nonnekes (holland)

OLYMPIAKOSZ: Voltirakisz - VLONTAKISZ 1, Haciteodoru 1, DJOGAS 2, Pszihosz, Hacisz 1, Tomakosz 1. Cs: Kravaritisz, Platanitisz, Jagosz. Edző: Dragan Matutinovic

FTC: KÓSZ - SZÉKELY 3, NYÉKI 4, TAKÁCS A., Matajsz, Hesz, Tiba 1. Cs: Komlósi, Boyd, Szebeni, Paján, Vogel, Haufe. Edző: Vad Lajos

Gól - emberelőnyből: 8/3, ill, 5/4

Négyméteresből: -, ill. 1/1

Piros.

A csoport neve, illetve a bíró kezében lévő lap is. De kié? - néz a magyar küldöttség egymásra. A harmadik negyed elején járunk, Haciteodoru bombáz fölé, de a görögök visszakapják a lasztit. Talpon a Fradi-kispad, üvölt mindenki, mint a sakál, magasban a lap. Hála Istennek, nem Vad Lajos, hanem a csapat orvosa, Rusz doki kapja.

Nagy kő esik le a zöld szívekről.

Megúsztuk.

Csodacsapat ez a Fradi. Mindig kitalál valamit. Lassító játék, megfogni az Olympiakosz rohamait. Ez a taktika. A jó taktika - tegyük hozzá!

A kezdés ideges. Itt is, ott is. Bajnokok Ligája, első meccs, fő a biztonság. Három percig se itt, se ott nem találják a rést. Matajsz a nehezét megoldja ugyan, de a kapufára lő, a Székely-Voltirakisz párharcban az athéni kapus tesz szert vezetésre, Komlósi bejátszása pedig el sem jut a címzettig - hogy a ferencvárosi próbálkozásokat említsük.

Még sincs gond, mert a kapuban a numero 1 áll. Numero 1, azaz Kósz Zoltán. Olimpiai bajnok kapusunk produkciója szokás szerint maga a tökély. Átlövés, rövid vagy hosszú sarok, a center szemtől szembe - olyan mindegy. Zoli kezei ráállnak a labdára, kérdően is néznek egymásra odaát. A görögök két emberelőnyt is parlagon hagynak az első negyedben (kell-e mondani, Kósz állta az útjukat), a Fradi negyven másodperccel a dudaszó előtt kapja az elsőt. Vad Lajos tanítványai felállnak, adogatnak. Körbe, körbe, ahogy kell. Ők már tudják, mire megy ki a játék. Hamarosan mindenki tudomást szerez róla. A kapás oldalon Székely Bulcsú kapja a labdát, pillanatok alatt villan a kéz. Csucsu vezetést szerez csapatának (és egyenlít a görög kapussal vívott különpárharcban). Eddig jó. Ideges, de jó.

Újra a hazaiak hozzák el a labdát, hevesen mennek előre. Vlontakisz elhamarkodottan, Pszihosz átgondoltabban tüzel. Kétfajta megoldás, az eredmény azonban egy és ugyanaz. Semmi. Semmi, mert Kósz óvja-védi a kapuját a góltól. Ehhez persze elkél egy jó védelem is. Akar a Fradi, pólósai szakadatlanul ?zik-hajtják egymást, egy-egy hiba után sem lankad a figyelem. Jagoszt teljesen üresen hagyják a jobb oldalon, ennél nagyobb ziccer már alig-alig van a vízilabdában. A görög pattint, Kósz meg már indít...

Jagosz mellesleg egy életre megjegyezheti magának hősünk nevét, lévén a következő támadásnál újra szemtől szembe áll vele. A Fradi kapusa nem teketóriázik sokat (bezzeg a görög!), ügyesen, szinte láthatatlanul löki meg a lóbáló kezet, melyről mellé száll a labda. Egy kis rafinéria Kósztól, hogy teljes legyen a repertoár.

Kisvártatva Nyéki kopírozza le Székely gólját, a különbség a két találat között az oldal (a zöldek négyese jobbról lő), valamint, hogy ezúttal nincs létszámfölény. Nyéki aztán tíz méterre a kaputól sem habozik sokat, elvégre lejáróban a támadóidő. Beakad. Hihetetlen, hát ez is beakad!

Mi van itt, te jó ég...? Mindjárt vége a második negyednek, és 3-0-ra vezet a Ferencváros!

Parádés.

Sebaj, mondjuk Haciteodoru találata után, elvégre ha tizenhárom perc szükségeltetik az Olympiakosznak az első góljához, akkor nem lehet baj. Nem, mert a védekezés jó, a kapus jó (de milyen!), jó itt minden, csak így maradjon.

Térfélcsere. Vlontakisz a másik kapuba hamar betalál, Vad Lajos kiabál: "Nyugi, nyugi, semmi baj, ne siess, bátran, okosan" - szól az ukáz. A hazai nézők, hála Istennek, nem viszik túlzásba a drukkolást, így szinte mindent szót hallani. Székely üvöltése muzsika a magyar füleknek. Ahogy kiharcolja a kiállítást, majd ahogy kíméletlenül Voltirakisz szemei közé zúdítja a labdát... Remek, remek és remek, nem lehet mást mondani. Tartja előnyét a Fradi, idegenben vezet 4-2-re.

Dragan Matutinovic. Fura figura. Fura, de jó edző, mindenki tudja róla. Nem véletlenül nyert Bajnokok Ligáját a Splittel. Most az Olympiakoszért tesz meg mindent, ezért is hozta magával a horvát tengerpartról a görög tengerpartra honfitársát, Teo Djogast. Nem kellett volna, mester. Djogas, sajnos, egyenlít, akcióból és előnyből is betalál. Kezdődik minden elölről.

A horvát két gólja között zavarják el a Fradi orvosát a kispadtól. Felhoztuk a görögöket, sajnos fölhoztuk.

Az Olympiakosz és a Fradi is vezethetne, de mindkét együttes elrontja a helyzeteit. Nagy a küzdelem a vízben, a csoport második helyéért harcoló csapatok (az első helyre a címvédő Becsej az esélyes, ez nem lehet vitás) tudják, aki nyer, az óriási lépést tesz a nagy cél felé.

Emberelőny. Végre. De jaj, Vogel elrontja a passzt.

Szerencsére Székely visszaszerzi a labdát. Sőt, bevágja! Csoda, kérem csoda, olimpiai aranyérmesünk mozzanata több mint lélekemelő. Majd egy négyméterest is kibrusztol, semmi sem múlik rajta. Jöhet Nyéki. Pár napja a Népligetben kihagyta a négyest. Ám esze ágában sincs ebben az éles szituációban visszakozni. Odaáll - és belövi. Az utolsó hét percre 6-4-gyel vág neki az FTC.

Kósz szó szerint megbabonázza a görögöket, Pszihosznak láthatóan elege is van az egészből. Hacisz friss ember, lő is egy gólt, de nincs baj. Érződik, a Fradi innen már nem hibázik. Tiba szemet gyönyörködtető lövése, majd Nyéki negyedik gólja padlóra küldi Hellasz fiait.

Tomakosz, az ellenfél talán egyik legjobb játékosa, kérem szépen, tizenhat másodperccel a vége előtt lövi első és egyetlen gólját, mindez jól mutatja, a Ferencváros jelesre vizsgázik az athéni estén.

Öröm, könnyek, egymás nyakában a zöld-fehérek.

Szeretjük ezt a Piros-csoportot. Most már a piros lapot is.

Dragan Matutinovic: - Egyik csapat sem játszott jól, a tapasztaltabb Ferencváros győzött. Budapesten megpróbáljuk megmutatni, hogy ennél azért többet tudunk.

Vad Lajos: - A megbeszélteket maradéktalanul betartotta a csapat, ennek köszönhetjük a sikert. Nagyon boldog vagyok.

A MECCS...

...SZEMEZÉSE a Fradi trénere, Vad Lajos nevéhez f?ződik. Az egykori zseniális balkezes állandó szemkontaktust tartott a bírókkal, különösen Vuleticcsel. A horvát partner volt, általában csak mosolygott Vadra. A magyar küldöttség közül sokan tartottak a horvát bírótól, mondván, az Olympiakosz kispadján a honfitársa ül, de szerencsére alaptalan volt a félelem. Jól jelezte ezt Vuletic fejrángatása Vad Lajos felé, amikor a másik bíró érthetetlen módon elvett a labdát a Fraditól. Az ellentámadásnál korrigálta is a holland hibáját.

...HŐSEI kétségkívül a Ferencváros pólósai voltak. Közülük is kiemelkedett a kapuban Kósz, valamint Székely és Nyéki. Utóbbi négyes sapkája újra négy gólt ért, csakúgy, mint az UTE ellen.

...SÉRÜLTJE Hesz Máté volt, aki bizony akkorát kapott az egyik görögtől, hogy Rusz doktornak akadt dolga vele rendesen. Ám a Fradi tízese nem arról híres, hogy adósa maradna valakinek, úgyhogy felvette a keszty?t. Nem hagyta magát, okosan, egyben keményen megmutatta, ki az úr a háznál.

...HANGULATA bent ideges, kint csendes volt. A bádogtetős uszoda nézői szerencsére csendben szemlélték, amint a magyar bajnok hazaviszi a két pontot. Lelkük rajta.

Nemzeti Sport, 2001.01.28.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001