FONTOS


 

A Fradinak, sajnos, nem ment a címvédő ellen
A kihagyott helyzetekért büntetett a Becsej

FTC-Thomas Jeans--Naftagasz-Becsej (jugoszláv) 4--10 (1--3, 1--2, 1--3, 1--2)

Komjádi uszoda, 2500 néző. V: Prvan (horvát), Fernandez (spanyol)

FTC: Kósz -- Székely 1, Komlósi, Nyéki 2, Matajsz, Haufe, Hesz 1. Cs: Boyd, Takács A., Tiba, Vogel, Szebeni. Edző: Vad Lajos

BECSEJ: SOSTAR -- Zimonjics 1, Krstonisics 1, BIROS 2, CSIRICS 2, Molnár T., SAPICS 2. Cs: Milics 1, Uszkokovics 1, Pekovics, Janovics. Edző: Kásás Zoltán

Gól -- emberelőnyből: 11/2, ill. 8/5

Olympiakosz Pireusz (görög)--Olympique Nice (francia) 8--6 (2--1, 3--3, 1--2, 2--0). Az állás: 1. Becsej 4 pont, 2. Olympiakosz 2 (14--14), 3. FTC 2 (12--16), 4. Nice 0

Ez ám a felvezetés!

Zeng-zúg a Hajrá, Fradi, üvölt úgy a zöld-fehér, mint az angyalföldi tábor. A Vasas nyert, megadta az alaphangot. A hangulat óriási, ráadásul igazi szuperrangadóhoz méltóan a másik fél is képviselteti magát szurkolókkal. A kétbusznyi jugoszláv drukker úgyszintén szakadatlanul buzdítja csapatát, szívszorító ez a lelkesedés.

Na, de mi lesz a meccsen? Vad Lajos, a magyar bajnok mestere inkább nem mond semmit, néz maga elé, látszik rajta, nem egy szimpla bajnoki veszi kezdetét pillanatok múlva. A vendégek trénere, Kásás Zoltán ellenben mosolyog, magabiztos -- de ki ne lenne az a helyében? Irányítása alatt nem egy, nem két, hanem megannyi klasszis szerepel, akik egytől egyig képesek arra, hogy akár egyedül eldöntsenek egy mérkőzést. No, de együtt...

Székely és Csirics úszik versenyt a labdáért, utóbbi sajnos könnyen szerzi meg azt. Kezdődhet tehát a Bajnokok Ligája címvédőjének adogatása. Kézről kézre jár a labda, majd Biros próbálkozik lövéssel. Hála istennek, Székely áll vele szemben, oda a becseji lehetőség. Az ellentámadásnál a ferencvárosiak a centerben lévő Matajszot keresik, ám jól zár a jugoszláv retesz. A hangulat eszményi, de pár perc múlva csak a nemzeti színű zászlókba burkolózó szerbek kiabálnak. Nem véletlenül. A Becsej első emberelőnyét ki más, mint az olimpia gólkirálya, Sapics zúdítja Kósz kapujába, majd a villámgyors Csirics keze lendül eredményesen.

A Fradi, sajnos, szenved a jól védekező jugoszlávok gyűrűjében, a centerbejátszások nem igazán sikerülnek, kintről pedig nem nagyon merik elengedni a labdát az Athénban egyébként átlövésekből is felettébb eredményes fradisták. Aztán egy magyar gól következik. Végre -- mondhatnánk.

De nem mondjuk.

Nem, mert Biros Péter a kékben pompázó sztáregyüttesben csillogtatja tudását. Kár.

Három góllal meglép Kásás-mester csapata, amelyen látszik, érződik, hihetetlenül fegyelmezett, igazi klasszisgárda. Az FTC a negyedik perc végén lő először kapura: Nyéki próbálkozását biztosan hárítja Sostar. Sőt, az olimpiai bajnok kapus nem sokkal később a vele szemben álló Székely Bulcsú próbálkozását is hárítja.

"Mindent bele!" -- harsogja az uszodát megtöltő közönség azután, hogy Nyéki végre megtöri a ferencvárosi gólcsendet. Ettől mintha megzavarodna kissé a Becsej, ám a Fradi nem tudja kihasználni mindezt. Matajsz, Nyéki, Komlósi -- hiába az akarat, ha nem megy a játék. A negyed végén Boydnak is adott a lehetőség, ám, ki tudja miért, szemtől szembe a kapussal nem vállalkozik lövésre. A ki tudja miértű persze egy kicsit túlzás is, hiszen azt el kell ismerni, Sostarral szemben nem árt az elővigyázatosság. No, de ennyire...?

A folytatásban már a szerencse is elpártol a Fraditól, lévén, Tiba lövéseiből legalább az egyik gólt érdemelne, nem is beszélve az egész becseji védelmet ringlispílbe ültető Matajsz-jelenetről. A válogatott keretbe is számításba vett center a nehezét szenzációsan oldja meg, ám a végén csak a kapufát találja telibe.

Kósz is mindent megpróbál, ha nem hozzák lehetetlen helyzetbe a társak, akkor rajta nem múlik semmi. Sapics lövését például elképesztő magabiztossággal hárítja, amely akár erőt is adhatna a többieknek. Mindazonáltal Milics óriási bombájánál ő is csak asszisztál -- a vagy nyolc méterről eleresztett lövés kíméletlenül zúdul a bal felső sarokba. Hesz és Sapics egymás után talál be a kapuba, 5--2-es előnnyel indulhat a térfélcseréhez a jugoszláv csapat.

Jól indulhatna a harmadik negyed, ám Nyéki ziccerénél érződik, ez nem a Fradi napja. A pireuszi hős, a négy gólt szerző hazai négyes, az ezerszázalékos ziccert ejti fölé (...), majd ezt követően egy emberelőnyt totojáznak el Vad Lajos tanítványai. Csupán Kószon múlik, hogy nem nő tovább a különbség, a barát, az olimpiai bajnok társ, Molnár Tamás mellett mozdul ki ragyogó ütemben a kapuból. Székely góljánál felcsillan egy pillanatra a remény.

De csak egy pillanatra.

Hiszen jön újra Molnár Tamás, akit csak kiállítás útján tudnak megtartani. Az emberelőnyt pillanatok alatt váltja gólra Krstonosics, majd Csirics mozzanata ragadtatja tapsra az egyre hangosabban éneklő óbecseji tábort. Érződik, elment a hajó, tanácstalan a Fradi, lélekben talán már fel is adta a meccset, és a folytatásra, például a két hét múlva következő nizzai meccsre gondol. Innentől kezdve inkább csak gyönyörködünk a vízilabdában -- a becsejiek játékában, tegyük hozzá.

A következő emberelőnyét is gólra váltja Kásás csapata. Nem is akárhogy! Jár a labda körbe ahogy kell, mindenki lóbál, ahogy kell, mindenki a helyén, ahogy kell. Aztán Biros dédelgeti a Mikasát, kinéz balra, megtéveszti ezzel az egész zöld-fehér csapatot. Hiszen érzésből löbböli Zimonjicshoz, akinek nincs is nehéz dolga ezután.

Az utolsó hét percre is elszántan érkezik a Fradi, és ez több mint becsülendő. Akarnak, hajtanak a játékosok, de a Becsej ellen ezen a napon senki másnak sem lenne könnyű. Nekik sem. Örömpólót mutat be az utolsó hét percben már a közönségnek is játszó Naftagasz-Becsej, vígan mosolyognak a játékosai. Mi mást kívánhatnánk nekik, mint azt, hogy majd Athénban és Nizzában ugyanilyen jól, ugyanilyen eredményesen játsszanak. Nemcsak a három magyar, Kásás, Molnár és Biros miatt, hanem azért is, mert a Fradinak is ez kellene.

Mert hiába ez a meccs, a Ferencvárosnak nem kell és nem is szabad feladnia a továbbjutásért vívott harcot .

És nem is fogja -- ebben biztosak lehetünk!

Vad Lajos: -- Az örömteli, hogy ennyi helyzetet kidolgoztunk, de be is kellett volna őket lőnünk. Egyébként is jobb csapat a Becsej, de így még megszorítani sem volt esélyünk.

Kásás Zoltán: -- Nagyon jól védekeztünk, kevés lehetőséget adtunk a Ferencvárosnak, aminek nagyon örülök. Tudtam, gondoltam, hogy nyerni fogunk, ám ez a fölényes siker egy kicsit engem is meglepett.

***

A meccs...

...HELYZETEIT egyértelműen a ferencvárosi játékosok hagyták kihasználatlanul. Sem középről, sem szélről, sem centerből nem ment a zöld-fehéreknek, még akkor sem, ha senkitől sem zavartatva, egy az egyben nézhettek farkasszemet a Becsej klassziskapusával, Alekszandar Sostarral. Azt senki sem mondja, hogy ha ezek a helyzetek bemennek, nyer a Fradi, ettől függetlenül kár a sok-sok bakiért.

...ELLÉPÉSÉT a jugoszlávok magyar olimpiai bajnoka, Biros Péter mutatta be. A negyedik negyedben adogattak a társak, amikor a Fácán becenévre hallgató, nagyszerű pólós se szó, se beszéd, illant el egy pillanat alatt Sean Boydtól. Naná, hogy észrevették a többiek... Pillanatok alatt hozzákerült a labda, és pillanatok alatt megszületett a Becsej utolsó, tizedik találata "Négy-öt góllal mindenképpen jobbak vagyunk a Fradinál. Ez most is kijött, nagyon jól játszottunk, nagyon jól védekeztünk, egyértelmű sikert arattunk. De a továbbiakban is minden meccset meg akarunk nyerni, és meg is fogunk! Így a Ferencvárosnak adott lesz, hogy maga harcolja ki a továbbjutását" --mondta az autogrammosztás közepette a jól játszó magyar klasszis.

...HANGULATA mindvégig jó volt. Az elején különösen, amikor is a Komjádi uszodát teljesen megtöltő szurkolók még bízhattak a Fradi sikerében. Három negyeden keresztül szakadatlanul buzdították a magyar bajnokot, talán csak az utolsó hét percre hagyott alább a lelkesedés. Ekkor már a vendégszurkolóktól visszhangzott az uszoda -- nem véletlenül.

Nemzeti Sport, 2001.02.11.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001