FONTOS


 


Fotó: Záhonyi Fotóügynökség
VERECKEI ÁKOS

Született: Budapest, 1977. augusztus 26.
Magasság (cm) / Testsúly (kg): 188 / 88
Hobbi: internet, motorozás, zenehallgatás
szponzor: MOL
nevelőedző: Marczinkó Györgyné
Edző: Sári Nándor
nevelőegyesülete: PGSK
Egyesület: Csepel-Pentaszervíz, Honvéd
Mióta versenyez: 1989
Sportolói pályája: 1991- a Csepel, a Csepel-Pentaszerviz, illetve a Csepel Alapítvány kajakozója, edzője Sári Nándor

Legjobb eredményei:

  • Olimpiai eredményei: bajnok (K–4 1000 m, 2000)
  • ötszörös világbajnok (K–4 500 m, 1997; K–4 1000 m, 1999; K–1 500 m, 1998, 1999, 2001)
  • világbajnoki ezüstérmes (K–4 1000 m, 2003)
  • kétszeres világbajnoki bronzérmes (K–4 500 m, 1999; K–2 1000 m, 2002)
  • hatszoros Európa-bajnok (K–1 1000 m, 1999; K–1 500 m, 2000, 2001, 2002, 2004; K–4 1000 m, 2004)
  • négyszeres Európa-bajnoki ezüstérmes (K–2 500 m, 1999; K–2 1000 m, 1999; K–4 1000 m, 2000, K–1 1000 m, 2001)
  • 1996- válogatott kerettag
  • 1998: az év kajakozója
Vereckei Ákos - K-1 500 m
A K-1 500 méteres szám kétszeres világbajnoka és egyszeres Európa-bajnoka a magyar kajak-kenu egyik kiemelkedő alakja. Vereckei hihetetlen energia tartalékkal bír: a versenyek során szinte már védjegyévé vált, hogy hátul halad a táv első szakaszában, majd fantasztikus hajrával többhajónyi előnyt is képes behozni Ákos azonban nem csak ötszáz méteren utazik. A versenyeknek köszönhetően nagyon sok egzotikus helyen megfordul, ahonnan rendszerint érmekkel, valamint érdekes emléktárgyakkal tér haza. Korábban Ausztráliából többek között egy esőcsináló botot hozott magával. Biztosak lehetünk benne, hogy idén sem jön haza üres kézzel Sydneyből, hiszen a Hawaii-szigetekről származó polinéz félistent ábrázoló szobrának nyakában is van még néhány kiadó hely a legkedvesebb érmek számára. Ha van ideje, szívesen szörfözik. Az Interneten ezt már profi módon űzi, a Balatonon viszont még van mit tanulnia... Nevét még lesz időnk megjegyezni: a kedvező esetben még két olimpián induló magyar reményeink szerint a sportág állócsillaga lesz.

Az idén huszonnégy éves sportolóról már most el lehet mondani, hogy maradandót alkotott a kajak sportágban (ez egyébként már az 1998-as szegedi világbajnokság után is igaz volt, ahol az egyik legnehezebb számban, az 500 méteres egyéniben szerzett aranyérmet).

Ákos Szigetszentmiklóson lakik, ott is kezdett el kajakozni, Csepelre 14 éves korában került fel. Azóta is szinte mindennap ingázik otthona és a csepeli vízitelep között. Régebben busszal járt az edzésre, de miután rájött, hogy így csak nagy kerülővel ér oda, inkább kerékpárra váltotta buszbérletét, és így az edzések mellett napi 40 kilométert is letekert. Ma már autóval jár Csepelre, de természetesen nem lustaságból, csupán arról van szó, hogy élsportolóként nem engedhet meg magának ilyen plusz edzést: neki is szüksége van a regenerálódásra.

Egy átlagos napja fél nyolcas keléssel kezdődik, majd összekapja magát, futtában, vagy a kocsiban bekap valami reggelit, és fél tízkor már kezdődik is a délelőtti edzés. Ennek délre vége van, így megfelelő időben ejtheti meg ebédjét a csepeliek törzshelyén, a Dagi étteremben. Ezután van egy kis ideje a délutáni, három órakor kezdődő újabb edzés előtt.

A versenyeknek köszönhetően Ákos nagyon sok egzotikus helyen megfordul, ahonnan rendszerint érmekkel, valamint érdekes emléktárgyakkal tér haza. Ausztráliából többek között egy esőcsináló botot hozott magával, de kedvence még a szintén ausztrál őslakosok által készített hangszer, a dzsideridu. A Hawaii-szigetekről egy szoborral tért haza, amely a helyiek szerint az egyik polinéz főistent ábrázolja - Ákos legkedvesebb érmeit tartja rajta.

Szabadidejében az élsportoló szeret olvasni, különösen Balzac műveit veszi kézbe, valamint az indiai regéket, mondákat. A fontos erőpróbákra pedig a Micimackót viszi magával: a mindenki által ismert vidám történetek segítenek neki a kemény napok előtti feszültebb estéken. Másik kedvenc időtöltése a zenehallgatás, legújabban pedig az Interneten való szörfözés.

Ritkán ugyan, de néha belekóstol a finomabb borokba is. A hazai minőségi borok mellett utazásai során szintén megkedvelte az ausztrál borokat, hozott is belőlük néhány üveggel. Már csak azért is, mert az egyik palack nyakán ott díszeleg a sydneyi olimpiai emblémája.

Ákos az előző évek eredményei szerint az 500 méteres egyéniben az egyik legnagyobb esélyesként indult az ötkarikás játékokon. Az elő- és a középfutamban nagyszerűen teljesített. Az azonban már ezek során is kiderült, hogy az egyik legkiegyensúlyozottabb mezőny éppen ebben a számban állt rajthoz. Sajnos a döntő idején a rendkívül rossz időjárási körülmények, valamint a versenyek rajtjának többszöri sorozatos eltolása ebben a számban éreztette leginkább negatív hatásait.

A versenyzők három alkalommal melegítettek be és próbáltak rajthoz állni mire végül reggel 9 óra helyett délután 16:15-kor elrajtolhattak. A válogatott szövetségi kapitánya szerint Vereckei Ákos tervezett eredménytől való elmaradása, és értékes IV. helye egyértelműen ezeknek a körülményeknek köszönhető. Egy nappal korábban azonban bizonyította klasszisát és kiváló felkészültségét, hiszen a négyes tagjaként olimpiai bajnoki címet nyert.
CIKKEK, INTERJÚK
2003
- Vereckei: hágókról a vízre ÚJ!
2002
- Vereckei: képben a négyes ÚJ!
- Vereckei, az önképző világverő
- Idén is megtérült a befektetett munka ÚJ!
- Vereckei szaltója - megbocsátható vétség
- Vereckei újra rajthoz áll 500 méteren
- Felülmúlja tavalyi önmagát
2001
- Felhőtlenül boldog
- Vereckei nemzeti dala
- Vereckei a Honvédba vonult
- Vereckei: "Csapnivaló a formám!"
- Vereckei hagyományok folytatódnak
- Egyszobányi arany
2000
- Kordont az athéni kajak-kenu pálya köré!
- Vendégünk volt Vereckei Ákos és Kolonics György
- Sári kiadta a feladatot, Vereckei pedig végrehajtotta
- Vereckei: szokásos parádé
- Vereckei utálja a kis éji zenét
1999
- Kínos helyzetben a világbajnok
- Vereckei hajó nélkül marad?
- Vereckei a Micimackón alszik el
- A vízicsoda: VERECKEI
- Csak ezüst a csokipapír miatt

KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  
  Szeged 1998
  Győztünk!
  A dobogó tetején
  Az aranyérmek

 
LINKEK

  férfi kajak négyes
  net: Vereckei Ákos