FONTOS


 

Csepelen edz, ám szerződés híján klubot vált az olimpiai bajnok
Vereckei a Honvédba vonult

Legkiválóbb egyes kajakosunk, Vereckei Ákos egy éven belül negyedszer váltott klubot. Ez ideig a XXI. kerületen belül bolyongott átigazolási lapja: a Csepel SC-ből a Csepel Alapítványhoz, majd a Csepeli Kajak-kenu Egyesülethez került, ahol aktív kajakos létére az elnökségbe is beválasztották. Csütörtökön cseppet változott a helyzet: olimpiai bajnokunk a Honvéd-Westelhez szerződött. Vereckei továbbra is Sári Nándorral készül a soroksári Duna-ágon, jóllehet, a héten a vízen sem kerülte el a váltást. Az 500 méteren induló férfi kajak négyesben két új társat üdvözölhetett: az utolsó beülésben a helyén maradt az őshonvédos Horváth Gábor, ám előtte Siebel Lajost és Kökény Rolandot a fiatal vezérevezős, Kadler Viktor és a szintúgy a Honvéddal tárgyaló, olimpiai bronzérmes Veréb Krisztián váltotta. Az új kvartett célja nem pusztán a vb-kiküldetés megszerzése - az év versenyéről aranyéremmel akarnak hazatérni.

Csepelről egyébiránt nem csak Vereckeiék távozhatnak - információink szerint még a kétszeres olimpiai bajnok kenus, Kolonics György sem írta alá szerződését. A télen alapított (újjáalakult...?!) klub irdatlanul nehéz helyzetben van. Világ- és olimpiai bajnokok csöpögő vezetékek és rothadó falak alatt öltöznek, és szükséglakások komfortját idéző vendégszobákban pihennek az edzések között. Egyes-egyedül a vízfelületre nem lehet panaszuk - Budapest legjobb edzőpályája várja őket (sokan nem tudják: nemzetközileg hitelesíthető versenyhelyszín a fővárosban a sportág példátlan eredményessége ellenére sosem volt). A telephely és az élversenyzők sokaságát nevelő klub megmentésén a vezetők, a szövetség és a szaktárca elöljárói is munkálkodnak, mindeddig csekély eredménnyel.

Két terv akár segíthet is a klubon - csakhogy immár valamelyest megkésve. Az ISM egy fővárosi vízisport-központot akar létrehozni önkormányzati területen, amelynek üzemeltetője az MKKSZ lenne. A klub bevonásával négypólusúvá vált tárgyalások a látszólagos konszenzus ellenére lassan haladnak. A másik mentőakció az érdekellentétek miatt hiúsulhat meg: a világszínvonalú hajókat gyártó lengyel Plastex cég a Hollandi úton építené fel magyarországi gyárát, így a területhasznosításból élhetne a klub - már amennyiben az ügylet kapcsán nem jelentkezne más haszonleső. A jelenlegi helyzetben Neumayer József klubelnök csupán egyéves szerződést kínálhatott az érthetően "athéni távlatban" gondolkodó menőknek. A pusztán szóbeli ajánlatára a legnagyobb sztár, Vereckei mondott elsőként nemet.

Az év elején egy-két kajakos menőjét - a 200 méteren kiváló, s Szegedre igazolt Fehérvári Vincét és Hegedűs Róbertet -elvesztő Honvéd nyomban lecsapott a négyszeres világbajnokra. Csipes Ferenc szakosztály-igazgató olimpiai bajnok kajakosként különösen boldog a szakági egyensúly helyrebillentése miatt: "A Pulaiék fémjelezte kenucsapat mellé egy igazi kajakos nagyágyú került - mondta Csipes. - Mi a következő olimpiáig kötöttünk szerződést Vereckeivel, és ezt kizárólag két szponzorunknak, a Westelnek és a Brau Unionnak köszönhetjük. Fontos, hogy Ákos számukra is piacképes sportoló: naponta szerepel az újságokban és a tévécsatornákon. Veréb Krisztiánnal is tárgyalunk, és elképzelhető, hogy másokat is befogadunk, minthogy úgy tudom, a Csepellel egyelőre senki sem állapodott meg."

Vereckei Ákost nem viselte meg a váltás, hiszen szakmáját ugyanúgy, és ugyanott gyakorolhatja, miközben nagysokára számítását is megtalálhatja: "A csepeli klubhoz jóval kevésbé kötődöm, mint az edzőmhöz - jelentette ki Vereckei. - Számomra az a leglényegesebb, hogy továbbra is Sári Nándor irányítja a felkészülésemet, elvégre pontosan tíz éve készülök vele Csepelen, és a sikereinket a közös munkának köszönhetjük." Az egyesület összességében kevéssé támogatta az eredményes szereplést, Vereckei e tárgykörben meghökkentő részlettel szolgált: "Az elmúlt három évben havi negyvenezer forintot kaptam a klubtól. Következésképp egyéni szponzorom, a Mol támogatásából, állami és szövetségi jutalmakból, juttatásokból éltem. Igaz, olykor még az eredményességi prémiumunkat is elnyelte a Csepel SC adósságállománya. A hajdani vasgyári klub, amelyből időközben kiváltunk, a mai napig milliókkal tartozik nekem, de a követelés behajthatatlan. Az új egyesületben aztán nem teremtett egészséges helyzetet - részben névleges - elnökségi tagságom sem, hisz úgy festhetett, mintha az edzőm fölött állnék... Pályafutásom során most először, a Honvéd-Westelnél lehet részem egyszerre erkölcsi és anyagi megbecsülésben. Nem volt nehéz a döntés, mert azt a szerződést fogadtam el, amely reális garanciákat tartalmaz, amelyet kinyomtatva le is tettek elém."

Sári Nándor fájlalja versenyzője, versenyzői - formális - távozását, de nem őket, hanem a tárgyalásokat hátráltató sápszedőket hibáztatja: "Nekem a szakmai munkával kell foglalkoznom, így nem panaszkodom: a csapatunk együtt marad - mondta a tavaly az év edzőjének választott tréner. - Sajnálom, hogy Ákos más egyesületet választott, ám ennél is szörnyűbb, hogy a klub gondjait alkalmasint megoldó Plastex-gyár alapításából, s főként nyereségéből más szervezet is részesülni akar. Ugyanakkor a kajakosok elhappolásával sem értek egyet: kész versenyzőket vesznek, ahelyett, hogy saját utánpótlásukat fejlesztenék. Többet nem kívánok mondani, hisz mostanság a válogatón induló egységek összeállítása elég fejtörést okoz. Vereckeiékkel közösen megpróbáltuk megtalálni az ötszáz méteren is elsőségre pályázó négyest, ám e távon a páros feltámasztása még nagy feladat. Az egyelőre halványan teljesítő Storcz, Kammerer párossal szokásomtól eltérően egyéni, speciális edzéseken is foglalkozom a hátralévő másfél hétben, tudniillik olimpiai bajnokaink számára nem lehet cél csupán egy hazai válogató megnyerése, nekik a világ elitjét kell legyőzniük."

Megnyugtatásul közöljük: Storczot és Kammerert valószínűleg nem befolyásolhatja klubváltás, miután a Csepelen készülő bajnokok már korábban elkötelezték magukat a Démász-Szegedhez, illetve a Győri Vízisport Egyesülethez.

GG, Nemzeti Sport 2001.06.29.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK