FONTOS


 

Kínos helyzetben a világbajnok
Csúsztatással félrevezették a lengyel hajóépítőt

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Válfi Tamás, Nemzeti Sport 1999.10.21
--------------------------------------------------------------------------------

Bekövetkezett, amitől Vereckei ákos tartott, nagyon kellemetlen helyzetbe került. A világbajnok azt jósolta, hogy a róla és a lengyel hajóépítő mestertől, Robert Serugától kapott kajakjairól szóló keddi cikkünket valamelyik "jóakarója" eljuttattja majd Varsóba. (Ez azért adhatott okot aggodalomra, mert Vereckei szerint rossz színben tüntettük fel Serugát, aki csak jót tett vele.)

Nos, erre nem kellett soká várni. Vereckei ugyanis telefonált szerkesztőségünkbe, s elmondta: a lengyel toporzékol. A Seruga úr által a világbajnoknak elmondott sérelmekből azonban kiderült, hogy a kiküldött cikk és a mellé csatolt lengyel fordítás nem egyezik. Az utóbbiban néhány mondatot valaki szándékosan kibővített, mint például: "Vereckei segítette ki anyagilag a pénzszűkében lévő lengyelt", vagy "Seruga a magyar kajakoson gazdagodott meg".

Erre reagálva Vereckei elmondta, sokkal inkább a hajóépítő segített neki, hiszen olyan kajakot kapott tőle - ráadásul ingyen -, amelyben idén egyéni világbajnok lett. Sőt, az eredeti megállapodás szerint csak két kajakot kapott volna, de aztán kellemes meglepetésére egy harmadik is eljutott hozzá - éppen abban győzött Milánóban. A meggazdagodásról pedig: egyrészt két hajó profitjából lehetetlen vagyonokat szerezni, másrészt a lengyel a kajakjainak egy százalékát reklámként, ingyen bocsátja világhírű sportolók rendelkezésére, így kapott tőle a csepeli versenyző is.

Vereckei reménykedik, hogy a történtek nem árnyékolják be kapcsolatukat, mert egészen biztos benne, hogy a sydneyi olimpia győztes hajója is Seruga műhelyében készül majd.

Nem adták el Vereckei hajóját

- Vereckei kajakja nem talált új gazdára, egy Sydneyben lévő garázsban tárolják - így Füleky András, a honi kajak szövetség ügyvezető igazgatója, utalva arra, hogy Vereckei ákos a keddi Nemzeti Sportban azt nyilatkozta, az egyik hajóját eladták Sydneyben.

Egyébként a szövetség két éve nem vásárolt új kajakot illetve kenut, mert a vezetők tudták, hogy a hajóépítési verseny során újabb és újabb típusok kerülnek a piacra. Ezek közül több országból több típus érkezett magyarországi tesztelésre, a teszthajók elemzése után az olimpia közeledtével a szövetség hajóvásárlásba kezd. Több gyártótól érkeznek majd a sporteszközök, így a válogatottat dán, lengyel, portugál és francia hajókkal szerelik fel. Az ügyvezetőtől megtudtuk, a beruházás közel kilencmillió forintba kerül majd.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Vereckei Ákos