FONTOS


 

Egyszobányi arany
Vereckeiék Spanyolországban edzőtáboroztak, s portugál hajókat várnak

--------------------------------------------------------------------------------
forrás:GG, Nemzeti Sport 2001.04.03
--------------------------------------------------------------------------------

- Hírt kaptunk mérgelődésükről. Sevillában valóban szembesülniük kellett azzal, hogy a riválisok többsége szinte teljesen lecserélte a hajóparkját?

- Láttunk egy-két újdonságot, és ettől tényleg nem lettünk vidámabbak - mondta a csepeliek olimpiai bajnok kajakosa, Vereckei Ákos, aki az elmúlt hét végén érkezett haza a kajak-kenu válogatott majd' háromhetes spanyolországi edzőtáborából.

- Kinél látott új versenyhajót?

- Például Borhi Zsombornál.

- Nocsak, azt hittük, külföldi ellenfeleket említ...

- Mondhattam volna spanyol, bolgár és lengyel élversenyzők nevét is: ezek talán jellemzőbbek is, ám itthon kevesen ismerik őket. Zsombor helyzete e tekintetben a magyarok között egyedi, hiszen ő már megkapta a portugál Nelo cégtől az új kajakját, mi pedig még csak reménykedünk.

- Az olimpián a lengyel Plastex hajóival remekelt a férfikajak-szakág. Elképzelhető hát, hogy váltanak?

- Mind valószínűbb, ugyanis a lengyel hajóépítő mester, Richard Seruga jó ideje csak hiteget minket. Ha teljesítené az ígéreteit, akkor már négy hónapja megérkezett volna a vonat az új versenyhajókkal. Nemcsak Sevillában informálódtunk, az interneten is nyomoztunk, és láttuk a fotókat a Plastex honlapján: a lengyel és a bolgár válogatott tagjai már büszkén feszítenek a friss fejlesztésű kajakokban. Sydneyben elég nagy reklámot csináltunk Serugának, ám úgy fest, már nem vagyunk olyan fontosak neki. A portugálok készségesek, korszerűbb technikával dolgoznak, úgyhogy miért ne szerződnénk velük?!

- Egyébként forradalmian átalakultak a hajók?

- Változott a felső dekk vonalvezetése, ám a szakmai elemzés helyett legyen elég annyi: sokkal keskenyebbek már nem lehetnek a kajakok, mert elsüllyednek.

- A szeles olimpiai döntőtől eltekintve ön az elmúlt években egy ladikkal is verte volna a K-1 500 méteres szám világbajnoki mezőnyét. Idén visszavág a sydneyi kudarcért?

- Ha kijutok a vb-re és az Európa-bajnokságra, azon leszek. Most itthon is nehezebb a dolgom, a csapat sokkal erősebb. Tavaly még nem edzett velünk Storcz Botond és Horváth Gábor, idén ellenben már velük is nap mint nap meg kell küzdenem, nem beszélve Kammererről, Kökényről és a mostanság egyesben is készülő Verébről. A válogatóverseny ötös döntőjébe be sem férünk majd mindnyájan.

- Az időmérő edzések eredményei teszik ilyen óvatossá?

- Nem óvatoskodom, reálisan próbálom feltérképezni az erőviszonyokat. A pályaevezésekkel amúgy nem volt gond, meglepően jól teljesítettem, legalább olyan színvonalon, mint 2000-ben. Ha Milánóban és Poznanban sikerül újra a csúcsra érnem, akkor az októberi elbizonytalanodás után elsősorban magamnak igazolom, hogy e sportágban azt tudom, amit igen kevesen tudnak.

- Az egyes és a négyes mellett melyik lesz a kapitány által engedélyezett harmadik száma?

- Az ezer párosban és az ötszáz négyesben látok fantáziát, ugyanakkor még a hosszabb távú egyes szereplésen is gondolkodom.

- A közelmúltban visszavonult háromszoros olimpiai bajnok Knut Holmann útját járná?

-Aligha, hiszen ő egyeduralkodó volt Norvégiában. Már január elsején tudta, hogy K-1 500, illetve 1000 méteren versenyez júliusban, s e szerint készült. Az erős magyar mezőnyben ez elképzelhetetlen, minden egyes indulási jogért hónapokon át kell küzdeni. Holmann ezzel együtt remek kajakos és szerencsés fickó. Még messze vagyok attól, hogy összehasonlítsam magam vele: az eredményei őt igazolják, engem pedig egyszersmind cáfolnának, ha kritikával illetném.

- A szavai alapján úgy tetszik, egyszer szeretné felülmúlni őt is. Ilyen éhes a sikerre?

- Nagyon is, de nem csak a szó átvitt értelmében. Sevillában reggelire, ebédre és vacsorára halat és sültkrumplit kaptunk. A tenger gyümölcseiért nem rajongok, úgyhogy újra élvezem a hazai ízeket. A jövő héten például kecskegidát sütünk a bátyáméknál.

- Andalúziában egyáltalán elnyerte valami a tetszését vagy csak az edzőtáborozás gyötrelmei maradtak meg önben?

- Az időjárással elégedett voltam, s tetszett a XVI. században épült városi katedrális egyik terme. Színaranyból készült benne minden, hála a világot járó spanyol armada hódításainak. Arra gondoltam, ha a tervek szerint folytatom, az érmeim beolvasztásával évek múlva én is kialakíthatok egy hasonló berendezésű, ám valamivel kisebb szobát a házunkban.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Vereckei Ákos