FONTOS


 

Vereckei hagyományok folytatódnak
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Sportonline, 2001.05.10
--------------------------------------------------------------------------------

Közeleg az első megmérettetés a kajakosok és a kenusok számára. Korai a verseny időpontja, de mindenki készül rá, mert tájékoztatónak azért nagyszerű egy ilyen találkozó, meg bevallva, bevallatlanul azért presztízs is az, hogy ki melyik számban hol végez a tengernyi világklasszis között. Mint ahogy a szakmai elismerésen túl, az anyagi elfogadottság sem utolsó szempont számukra. Vereckei Ákossal beszélgettünk.

Egy újság cikk szerint, mely Kammerer Zoltánról szólt, Vereckei Ákos nehezen verhető 500 m egyesben, de az is lehet, hogy nem. Ez azt jelenti, hogy ebben az évben is ez a számod?

Mindenféleképpen megpróbálom, mert talán nem túlzás, hogy évek óta megy ez a szám nekem. Az elmúlt 3 évben én indultam magyar színekben, ebben a számban a világversenyeken és nagyrészt sikeres is voltam, tehát nyertem. Idén sem akarom másképpen ezt.

Jól sikerült a tavaszi felkészülésed?

Egy-két dolog hátráltat, de szépen lassan leküzdöm őket. Bízom benne, hogy nyár végére, mire elérünk az igazi nagy versenyekhez, már csak rossz emlékek lesznek. Itt elsősorban a két héttel ez előtt véget ért középfülgyulladásomra gondolok, ami a legrosszabbkor jött és másfél hetem ráment. Az erőnlétemen érzem meg igazán, de folyamatosan javulok és már a betegég előtti szintemen vagyok.

Nem olyan régen a Renault szerződéskötés volt a veled kapcsolatos hír, a legfrissebb viszont az, hogy a Mollal is hasonló együttműködést folytatsz az idén. Ezek szerint rendben vannak a dolgaid?

Ebből a szempontból mindenféleképpen igen. Máskülönben még egy kicsit hontalannak érzem magam, mert a clubban még csomó minden bizonytalan. Ez egyébként a másik dolog, ami hátráltat. Még mindig nincs állásom, mert még nem sikerült az egyesületet fedél alá hozni, ami a fizetésünket is érint. Lógunk a levegőben bizonyos értelemben. Ez annak is köszönhető, hogy türelmes vagyok, nem erőltetem a dolgokat.

A szakmai munkádat Sári Nándi irányítja?

Igen, csak a keretek még nincsenek rendben. Így a tartalékainkból vagyunk kénytelenek élni. Már régen túl lehetnénk ezen az egészen, ha lenne pénz ügyvédre. Azt hiszem, hogy most még vagyok olyan pozícióban, hogy kérjek, jövőre már egyáltalán nem lesz így. Ha most kérhetek, akkor miért kérjek holnap? Holnap már senki nem fog adni, mert senki nem fog emlékezni.

Mit szeretnél?

Megfelelő szintű jutatást, elismerést, kinek hogy tetszik.

Milyen lehetőségeid vannak?

Először is a türelem, mert úgy érzem, hogy meg kell adnom minden lehetőséget az új egyesületnek, hogy kiderüljön mire képes. Aztán a körültekintés, a lehetőségek számbavételezése, ennyi. Nem dobhatok ki havonta 100 000 forintot, ha azt meg is tarthatom.

Nem érhet az anyagiasság vádja?

Szívesen cserélek azzal, akinek ez a véleménye.

Jelentkezik ez a probléma a vízen is?

Inkább agyban jelent gondot, jár rajta a fejem, ingerlékenyebb vagyok. 24 évesen, nyomasztó, hogy az eredményeimmel a hátam mögött ezen kell hogy gondolkodjam, ne a dolgomat tegyem, de az tény, hogy senki nem fog eltartani, meg kell dolgoznom érte és én meg is akarok.

Visszakanyarodva a jövő hétvégi versenyhez, milyen tervekkel indulsz?

Szeretnék egy jót versenyezni, biztosra nem lehet menni, mert ettől sport, ettől verseny, bármi lehet. Magamhoz képest akarok jól menni, ami azt jelenti, hogy az edzéseken elérthez képest, szembetűnően jobb vagyok, akkor nem lesz semmi baj ezzel.

Milyen számokban indulsz?

Két egyest megyek és egy négyest, ez elegendő is lenne a VB-re is.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Vereckei Ákos