FONTOS


 

Vereckei utálja a kis éji zenét
Programok napestig: előbb kajakozik, utóbb az interneten szörfözik

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Nemzeti Sport, 2000.04.22
--------------------------------------------------------------------------------

Immár teljes intenzitással, jó néhány csomóval szelik a vizet kajakosaink, ám a nyílt víz örömei mellett számos nyitott kérdés már zavarólag hat és szilaj versengésre készteti világsztárjainkat. Többek között olimpiai bajnoki címére büszke, mostanság mégis mérsékelt eséllyel küzdő; a játékokon még sosem járt, de sokak által abszolút esélyesnek tartott versenyző is készül férfi kajakosaink között. Az utóbbi kategóriába sorolhatjuk a huszonhárom éves Vereckei Ákost, aki -- négy világbajnoki címmel -- kezdőnek azért aligha nevezhető.

Vereckei ingázó. A dunavarsányi edzőtábortól három kilométerre lakik, s mostanság ott hajtja álomra a fejét, ahol az est éri: "Az otthon nyugalma nem pótolható, ám én mostanában inkább úgy intézem, hogy a táborban maradjak -- vallja meg Vereckei. -- Rengeteg a környékünkön a vonyítós kutya, s mostanában nem szívesen hallgatom kis éji zenéjüket, mert az edzések mellett minden időmet a pihenésnek kell kitöltenie." Esetében a kikapcsolódást is önkorlátozás kíséri, s a vége, szó szerint, kikapcsolás: "Még a szörfözést is csak módjával űzöm... Nem, nem a vízen, az interneten. Kedvenc hobbimat sem gyakorlom végkimerülésig, legkésőbb este tízkor kikapcsolom a számítógépet."

Gombnyomogatásból napközben sincs hiány, az edző, Sári Nándor kezében nyugvó stopper elindítását rendre átkozott percek követik: "Ekkor szinte kileheljük a lelkünket -- mondja a Csepel-Pentaszerviz kajakosa. -- Ezer méteres pályán, izomból lapátoljuk végig a távot oda s vissza, időre. Egyelőre még ezek a közepes hosszúságú edzéstávok dominálnak. Az időeredményeim alapján bizakodó lehetek, a tavalyi átlagomat hozom, mi több, egyes mutatóim még jobbak lettek. Idén mégis csak szépen, fokozatosan lendülünk bele. Az utóbbi két-három évben ugyanis elkövettük azt a hibát, hogy már az első, tájékoztató versenyre is külön felkészültünk. Most menetből teljesítem majd a májusi viadalt, s arra koncentrálok, hogy a válogatókon, és remélhetően az olimpián legyek csúcsformában."

Az elmúlt évek "elhibázott" metódusával kapcsolatban csupán annyit jegyezhetünk meg: Vereckei 1997-ben és 1998-ban egy-egy, 1999-ben két vb-aranyat zsebelt be. "Hosszú évek gyakorlata alapján most nekem a legkisebb az esélyem arra, hogy az olimpián nyerjek. Mindezt csak azért mondom, mert fő számomban, ötszáz egyesben ritkán fordul elő, hogy éveken át ugyanaz győzzön a világversenyeken. Ugyanakkor az optimitsa megközelítés úgy hangzik, hogy a régi trendtől eltérően az utóbbi években kezdenek kiegyensúlyozottá válni az erőviszonyok. Nekem persze először az itthoni riválisaimmal kell megküzdenem, hisz olyan erős a mezőny, hogy elég egy kis hiba, és máris évek munkája veszhet kárba."

Ellenfeleiről szűkszavú értékelést adott, jelezvén, nem neki kell önbizalmat öntenie a többiekbe: "Világbajnoki címvédőként másoknak kell tartaniuk tőlem. Tudom, négy év alatt nagyot fordult velem a világ, Atlantába még ki sem jutottam, ám a játékok előtti utolsó nagy versenyen, a duisburgi Vk-n döntőbe kerültem ismeretlenként, csupa olimpiai részvevő közé. Az itthoni élmezőnyről szólva: Csipes visszatért, és velünk edz Csepelen, ami elsősorban a hangulatunkon javít. Egyesben a riválisok közé sorolhatom Kammerert, Szádovszkyt, Bauert és Borhit is. A négyesben velem együtt ülő és alighanem párosban is próbálkozó Storcz szándékairól nem tudok. Igen jóban vagyunk, ám valahogy kerüljük ezt a témát."

Elkerülhetlen kérdés azonban részünkről akad: vajon elviseli-e Vereckei azt, hogy előzetesen, intő óvatossággal számlált sydneyi aranyérmeink közül sokan az ő hathatós közreműködésétől várják legalább az egyik biztos elsőségünket?

"Nem szeretem, ha úgy néznek rám, mintha az aranyérem máris a homlokomra lenne rajzolva. Még az sem biztos, hogy indulok az olimpián. Minden nagy utazás egy kis lépéssel kezdődik, és én még ezt sem tettem meg, vagyis egyelőre versenyen sem indultam az idén. Részemről csupán azt garantálhatom, fizikailag legalább olyan állapotban leszek, mint tavaly, a többi pillanatnyi pszichés tényezőkön múlik."
Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Vereckei Ákos