FONTOS


 

A férfi válogatott színe-javakülföldön kezdené az idényt
Vereckei felülmúlja tavalyi önmagát

A férfi kajakválogatottban az olimpiai számokat uraló, Sári Nándor edzette csapatból a jelek szerint jó időre kiíratkozott Bártfai Krisztián. Az MTK világbajnoka korábbi tervét valóra váltva Ausztráliába utazott, ahol utazási- és szállásköltségeinek fedezése fejében edzőként segíti az ötödik kontinens nemzeti válogatottjának munkáját. Úgy tudjuk, csupán március végén érkezik haza, s rögvest csatlakozik a háromhetes, sevillai edzőtáborozásra induló magyar gárdához. Korábbi állandó párostársa, a Honvéd-Westel színeiben versenyző Veréb Krisztián - akivel olimpiai bronzot, valamint világ- és Európa-bajnoki ezüstérmet lapátolt be - továbbra is Magyarországon készül. Veréb nem árválkodik majd, edzője világhírű klubtársával, egyszersmind a csoport legsikeresebb egyéni versenyzőjével, Vereckei Ákossal óhajtja egy hajóba ültetni.

Csakhogy mindegyik fél tisztában van azzal, hogy egy új páros összeállítása nem pusztán elhatározás kérdése. Kapkodni mindenesetre nem kell, tudniillik az érintettek - a déli kontinens kissé füstös nyarában készülő Bártfai kivételével - leghamarabb március elején szállnak vízre. Jelenleg úszással és futással telnek a napok, az előbbiből napi három és fél kilométer, az utóbbiból hegyi futásokon 25 perces terepgyakorlat, atlétikai pályán 1200 méteres résztávokból összesen cirka 10 kilométer teljesítése a penzum. Január végén külhoni síeléssel űzik el az egyhangúságot, majd Magyarországon is a hegyekbe vonulnak- Mátraházán készülnek két hetet.

"Én egyelőre annak is örülök, hogy három év után végre nem fáj a lábam - világít rá a kis dolgokban rejtező igazságokra Vereckei Ákos, majd indokol: - Így legalább az eddig szenvedést jelentő futásokat is nagy kedvvel tudom le bármilyen terepen. A fizikai felkészülésem egyébiránt összehasonlíthatatlan a tavalyival. Hiába érkeztem el mostanság az első holtponthoz, az idén már most jobb erőben vagyok, mint egy évvel ezelőtt a téli alapozás végeztével."

A versenyidény ezzel együtt már e napokban is megkerülhetetlen téma, jóllehet, kajakosaink maguk között még óvatosak, ha reménybeli egységeikről kérdezik őket. Az edzői stáb és a klubvezetők elképzelései határozottabbak. Sári csapata például a tervek szerint kihagyja majd az év első hazai versenyét, a tájékoztatót, s május elején, ugyanabban az időpontban Belgiumban, a hazewinkeli Világkupán vagy egy sevillai nemzetközi versenyen vesz részt, ahol a külhoni riválisok ellenében nyílhat lehetőség új alakulatok (párosok, négyesek) kipróbálására. Alkalmasint ilyen lenne a már említett Vereckei, Veréb duó.

"Még csak gondolatban rendezem a szezon során a kajakban rám váró feladatokat, de azért elmondom a véleményemet az új egységünkről - mondja az olimpiai bajnok, ötszörös világbajnok Vereckei. - Az ötszáz egyes mellett valóban szükségem van minimálisan még egy olyan számra, amelyben eséllyel harcolhatok, s a négyes bizonytalanságát tekintve kézenfekvő megoldás lehetne a páros vagy a korántsem sikertelen ezer egyes. A K-2-esek mezőnye azonban ezen a távon elképesztően telített, s tele van reményteljes fiatalokkal, akik mind veszélyesek lehetnek. A világbajnoki címvédő norvég Larsen, Fjeldheim páros pedig külön kategória: ezt jelzi, hogy a síkvizi vb után egy hónappal megnyerte a maratoni világbajnokságot is. Nehéz tehát előzetesen felmérni az erőviszonyokat, a siker korántsem garantált, és valamennyi nyitott kérdésre csak a vízen kaphatunk választ."

Vereckei óvatosságát a tréner is osztja, s úgy tudjuk, ha a csapatban senki sem tudja Veréb társaságában meghódítani a világot, akkor újra jöhet az akaratos és eredményes Bártfai, aki ezzel együtt Sárinál most az utolsó a sorban.

GG, Nemzeti Sport 2002.01.10.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK