FONTOS


 

A Vasas legyőzte a Honvédot

A meccs vége nem olyan lett, mint ahogy a névadó FILA és a vízilabda-szövetség vezetői tervezték, de a kellemetlen közjátékot feledve, azt mondhatjuk, jó ötlet volt az idén is megrendezni a Szuperkupát. A Vasas-Plaket, a Magyar Kupa győztese ugyanis 9:8-as Honvéd-vezetéskor le akart vonulni egy vitatott kiállítás miatt, ám a medencében maradt, s a meccs végén örülhetett, hiszen 10:9-re nyert.


Képünkön Bereczki (Honvéd) és Vindisch
Fotó: Sárközy György
Akárhogy alakult is az év a magyar férfi vízilabda-válogatott számára, a gálát megérdemelte a két legjobb hazai csapat, legalábbis a közönség ítélete szerint. A Komjádi uszodában ugyanis háromezren szorongtak az idei FILA-Szuperkupa döntőjén, vagyis a publikum annak ellenére vevő a jó pólóra, hogy a legjobbak az idén nem nyertek sem EB-t, sem pedig vb-t. Ám az olimpiai elsőséget nyilván nem feledi a közönség, és mint a nézőszám mutatja, a vereségek miatt sem kesereg a kelleténél többet, ha a csapata úgy kap ki egy-egy nagy tornán, hogy végig versenyben van. A szövetség pedig úgy gondolta, azzal is emlékezetessé teszi az esztendő utolsó hazai vízilabda-eseményét, hogy itt díjazza az év játékosait. Valkay Ágnes és Biros Péter köszöntése mellett a nézők megtapsolhatták az Európa-bajnok női válogatottat és szövetségi kapitányát, Faragó Tamást - ők az év sportolója szavazáson lettek másodikok -, elbúcsúztatták Péter Imrét a Honvédból és Kosztolánczy György játékvezetőt, aki 25 évig bíráskodott, de elérte a "nyugdíjkorhatárt". Az év legtehetségesebb kapusa, a BVSC-s Nagy Viktor lett, s ő a Cservenyák-Molnár-vándordíjat vehette át.

Aztán kezdődött a Szuperkupa döntője, amelyről mindkét edző azt mondta, hogy nem igazán számít az eredmény, hiszen a bajnokságot nem érinti, de azért nem mindegy, melyik csapat nyer. A bajnok Domino-BHSE azt szerette volna igazolni, nem véletlenül Európa egyik legjobbja, a Vasas-Plaket pedig nyilván azt, hogy ehhez neki is van egy-két szava, s a bajnokin elszenvedett 12:8-as vereség csupán kisiklás, vagy ahogy az edző, Somossy József fogalmazta, az összeszokottság hiánya miatt következhetett be. Kovács István viszont nem tippelt, mert szerinte a Honvédnak minden meccsét komolyan kell vennie.

A mérkőzésről azt mondhatjuk, hogy fordítva tették az indigót a legjobb magyar pólósok az őszi bajnoki jegyzőkönyvébe, ha azt akarták lemásolni, mert most a Vasas húzott el, s játszott sokáig fölényben. Vári, Székely és Hesz góljaira csak Gombos válaszolt, de a Vasas-fölényt nem követték újabb gólok, mivel Vári kapufára dobta a labdát, s a lepattanóval Sugár átúszta a medencét, Biroshoz passzolta, ő pedig a hálóba, mi több, Sugár büntetőből ki is egyenlített.

Szép játék következett, szép gólokkal - Varga Tamás révén lett 4:3, aztán Jäger egyenlített -, sőt újra kétgólos előnyt szerzett a Vasas. A 6:4-ből azonban nem lett 7:4, mert Vindisch kapufára dobta a labdát, a megúszást követő szabálytalanság pedig négyméterest ért a Honvédnak, és Biros 6:5-re szépített.

Az addig látványos meccs átcsapott verekedésbe, amely Steinmetz Ádám révén eszkalálódott. Ő ugyanis jól odavágott Birosnak, aki felrepedt szemöldökével már nem is folytathatta a játékot. Molnár Tamás vett elégtételt, de ezzel sem csillapodott a feszültség. Kiss Gergely egyenlített, Varga Tamás újra vezetést szerzett a Vasasnak, de Kiss ezt sem hagyta, sőt Gombos góljával 8:7-re fordított a Honvéd. Heszt állították ki ütésért, Vári viszont egyenlített. Ofner révén újra a bajnok vezetett, amikor Varga Tamást kiállította a bíró, a zsűriasztaltól viszont elfeledték zászlóval visszaigazolni a tényt. Varga maradt, a játékvezető viszont büntetőt ítélt a Honvédnak, hiszen a kiállított pólós nem hagyta el a medencét. Dúlt-fúlt a Vasas-kispad, Somossy edző le akarta hívni a csapatát, ám meggondolta magát. Jól tette. Sugár - talán sportszerű akart lenni, talán túl könnyedén vette a dolgot - kapufára dobta a büntetőt, Varga II viszont a hálóba lőtt, így 9:9 lett a végeredmény a rendes játékidőben.

A kétszer háromperces hoszszabbítás első részében aztán Varga II ismételt, s mivel több gól nem esett, a Vasas győzött 10:9-re, megnyerve a Szuperkupát és az egymillió forintot. A bajnok BHSE ötszázezer forinttal vigasztalódott.

Katona Horváth János, Magyar Hírlap 2001.12.31.

Férfi válogatott
Női válogatott
FILA Szuperkupa 2001
2002.01.04
- Fegyelmit indítanak Somossy ellen
2001.12.31
- Vérbeli meccs
- A Vasas legyőzte a Honvédot
- Ünnep helyett ütközet
2001.12.30
- Levonultak, majd nyertek
- Szuper volt ez a kupadöntő!
2001.12.29
- A Vasas nyerte a vízilabda Szuperkupát
- A Vasasé a Szuperkupa, Biros az év játékosa
- Edzés nélkül, de edzetten
2001.12.21
- Honvéd-Vasas a Szuperkupáért
- Millió a meccs, millió a tét

FILA Szuperkupa 2000
- Három klasszis visszalépett
- Csak a kupa szuper
- Az FTC a Szuper Kupa, Gyarmati Dezső a század legjobbja
- A Ferencváros volt a legszuperebb
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  Szuperkupa 2001.12.29
  .. további képsorok >>

 
LINKEK