FONTOS


 

A Fradi és a BVSC a Szuperkupáért játszik -az olimpiai bajnok légiósok nélkül
A felvezetés nem, csak a kupa szuper

Lesz meccs a Szuperkupáért csütörtökön a Fradi és a BVSC között.

A szervezők tehát sikerrel jártak.

A külföldön játszó olimpiai bajnokok nem játszanak a Szuperkupán.

A szervezőknek ez a tervük nem jött be.

Miért? - vetődik fel óhatatlanul is az emberben a kérdés az utóbbi hírrel kapcsolatosan.

Nos, a történet feletébb érdekes, egyben messze áll attól, amit ténylegesen profizmusnak hívnak. A történet ott kezdődik, hogy Gém Zoltán fejéből kippattant az isteni szikra: Szuperkupa, az évezred utolsó meccse. Ráadásul úgy, hogy a két együttesben szerepelhessenek azok, akik az elmúlt öt évben megfordultak az FTC-ben, illetve a BVSC-ben. Azaz a Fradi a jelenleg is zöld-fehérben pólózó Kósz és Székely mellett Kásást, Steinmetzet, Kisst és Fodort is a soraiban tudva mérkőzhetne a Szécsivel, illetve Märcz Tamással és Varga I Zsolttal felálló Vasutas ellen. Kilenc olimpiai bajnok egy igazi tétmeccsen.

Másfélmillió forintos összdíjazással, hála a főszponzornak, a FILA-nak.

Az ember dörzsölni kezdte a tenyerét (ez igen, ez nagy meccs lesz), aztán majd hanyat esett.

Mert mint kiderült, hivatalosan senki sem hívta a klasszisokat...

Olimpiai bajnokainak ugyan innen-onnan értesültek arról, hogy december 28-án a Szőnyi úton jelenésük lesz, mi több, az eseményt beharangozó plakáton Kósz mellett Kásás Tamás található (!) -de semmi több. Egészen pontosan e hónap elején szóltak néhányuknak hogy meccs lesz, éppen ezért a játékosok - mint a novemberi megállapodás óta minden esetben -az őket menedzselő, érdekeikben tárgyaló Dámosy Zsolt irodájához irányították a kósza érdeklődőket.

"A szponzor nem hívott vissza minket, a játékosok ezek után jelentették ki, hogy ne számítsanak rájuk" - adta hírül a Magyar Távírati Iroda az ügynökséget idézve.

Puff neki!

A főszervező, Gém Zoltán természetesen csalódott, úgy gondolja, hogy a sportág népszerűsítése érdekében a játékosoknak különösebb tárgyalás nélkül is elvállalhatnák a játékot, a FILA által felajánlott pénzdíjból pedig nekik is jutna. Egyébiránt szerinte a kluboknak a dolga lett volna elsősorban a klasszisok elhívása.

"Ettől még lesz meccs, nem is akármilyen!" - tört a lényegre a Magyar Vízilabda-szövetség elnökéségben is helyet kapó Gém Zoltán.

Mielőtt viszont ténylegesen rátérnénk a derbire, meg kell említeni: igazán sajnálatos, hogy újra bebizonyosodott, messze még a profizmus a sportágtól... Légyen bárkinek igaza. És a nagy vesztes ezúttal is nem más, mint a néző, aki mit sem sejt arról, mi lehet az oka annak, hogy az előzetesek szerint mégsem láthatja azokat a kedvenceket, akik fordulóról fordulóra külföldön szórakoztatják a pólóbarátokat. Ezek után meglepő-e, hogy esetleg elfordul a vízilabdától és mondjuk kosármeccsre indul?

...

"Naná, hogy nyerni szeretnénk, harcolni fogunk a végsőkig"- szólt Vad Lajos, az FTC-Thomas Jeans vezetőedzője, aki Európa-bajnokkal is szolgálni tudott: "Kiss Csaba a vízben lesz!" - mondta boldogan. Kiss Csaba, a kitűnő balkezes pólós nem is oly rég még a népligeti katlanban ünnepelte csapata aranyérmét (és szedte ki izgalmában a kispadon a kezéből a varratokat), aztán Spanyolországba, a Sabadell gárdájába igazolt. Azóta nem sokat hallottnuk róla, de most újra itt lesz, újra felveszi a zöldek sapkáját.

A BVSC is kontinensbajnokkal erősít, hiszen Gerendás György a Bolognából egy meccsre visszatért Tóth Frankkal a soraiban áll ki a bajnoki döntő visszavágóján. Mi több, Dala Tamás is a vízbe ugrik, azaz felvértezve várja a két résztvevő a mérkőzést.

Fradi vagy BVSC?

Kié lesz az első Szuperkupa?

(amler)

Békés közgyűlés

Villámgyorsan, mindössze harminc perc alatt véget ért a Magyar Vízilabda-szövetség szokásos, év végi közgyűlése. A Danubius Thermal Hotelben a megjelentek elfogadták a szövetség 1999. évi beszámolóját, a számvizsgáló bizottság és a fegyelmi bizottság beszámolóját.

A békés, nyugodt hangulatú összejövetelen a jelenlévők március 31-ig meghosszabbították az elnökség, a legfelsőbb irányító testület, eredetileg december 31-én lejáró mandátumát.

"A január elsején életbe lépő új sporttörvény úgyis arra kötelez minket, hogy kilencven napon belül újabb közgyűlést kell tartanunk, ahol az alapszabályunkat is módosítani kell, illetve akkor kerülhet sor akár tisztújításra is" - mondta Martin György elnök, aki természetesen sikeresnek ítélte a 2000-es évet, amely huszonnégy esztendő után hozott újabb olimpiai aranyérmet.

Pólós naptár/2000

Január. Véget ért Benedek Tibor kálváriája, hiszen a lausanne-i Sport Döntőbíróság nyolc hónapra mérsékelte a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) által doppingvétségért kikalkulált tizenöt hónapos eltiltást. Mindez annyit tett, hogy az olasz INA Assitalia Roma klasszisa április 28. után csatlakozhatott klubjához, valamint a magyar válogatotthoz. A World Waterpolo magazin szavazásán Kásás Tamást választották meg az elmúlt év legjobb játékosának.

Február. Egy hónappal a döntés előtt elkészült a LEN Büro számára Allesandro Sansa tollából az a jelentés, amelyet a budapesti és a dubrovniki látogatásairól állított össze a LEN-igazgató. A Sansa-riportból egyértelműen kitűnt, hogy a 2001-es Európa-bajnokság megrendezésére pályázó két ország közül a magyar pályázat sokkal jobb, mint a horvát.

Március. Budapest kapta a 2001-es Európa-bajnokság rendezési jogát. A 14-ei Magyar Kupa-döntőben 8-6-ra a BVSC-Brendon diadalmaskodott a Vasas-Plaket felett. A női BEK-ben Tóth Gyula együttese, a Hungerit-Carnex Szentesi VK bronzérmet szerzett.

Április. A BVSC-Brendon a Bajnokok Ligájában is remekelt: a címvédő Splitska Bankát is megelőzve az első helyen végzett a Kék-csoportban, így negyedik próbálkozásra bejutott a BL négyes döntőjébe. A palermói olimpiai selejtezőn elbukott a magyar női válogatott, miután kikapott az amerikai együttestől.

Május. BVSC, FTC, Honvéd, Vasas - ez volt a magyar bajnokság alapszakaszának vége után az első négy sorrendje, ez a négy csapat jutott be a rájátszásba, míg a gólkirály az egri Csányi György lett. A bajnoki döntőbe a BVSC és az FTC került. Benedek Tibor visszatért! A kitűnő pólós az olasz bajnoki elődöntőben a Possilipo Napoli ellen játszott eltiltása után először. A BL négyes döntőjének elődöntőjében Varga I Zsolt nagyszerű játékával a horvát Mladost Zagreb 6-4-re legyőzte a BVSC-t. A döntőben aztán az otthon játszó jugoszláv Becsej Vincze Balázzsal és Tóth Lászlóval a soraiban több mint ötezer szurkoló előtt megálljt parancsolt Európa legeredményesebb klubjának. A BVSC a brozmeccsen 13-7-re legyőzte a Splitska Bankát. A magyar bajnoki döntő első meccsén 11-4-re kiütötte a Ferencvárost a BVSC.

Június. Egyenlített a Fradi. A bajnoki döntő második meccsén 6-5-re győzött a zöld-fehér alakulat. A győzelmet beárnyékolta a zuglói Ibolya Tamás súlyos sérülése, akinek az egyik ferencvárosi szétszakította a herezacskóját. Ibolya és társai Hesz Mátét jelölték meg tettesként. A finálé harmadik felvonása sem volt indulatoktól mentes: a harmadik negyedben Vogel behúzott Märcznek, a bírók cserével végleg küldték ki a vétkes Fradistát. A BVSC edzője azonban csere nélküli kiállítást reklamált, amiért előbb sárgát, majd piros lapot kapott. Az edzője után aztán a meccset is elveszítette a Vasutas, méghozzá 9-8-ra. A népligeti következő derbin óriási csatában a négyszer hét perc, majd a hosszabbítás sem hozott döntést. Következhetett a hirtelen halál, és a sokáig emlékezetes, mintegy kilenc méterről eleresztett Székely-bomba. Aranygóllal nyert tehát tíz év után bajnokságot a Ferencvárosnak a Vad Lajos irányította csapat. Mindeközben az olasz bajnoki döntő is végletekig kiélezett csatában, az ötödik, mindent eldöntő ütközetben dőlt el. A Florentiában Fodor Rajmund három gólja is kevés volt a Posillipo Napoli ellen, amely Steinmetz Barnabással, és az öt gólt elérő Kásás Tamással a fedélzetén nyerte meg az aranyat. Kemény Dénes szövetségi kapitány kijelölte az olimpiára utazó bővebb keretét, amelyből sokak meglepetésre hiányzott Tóth Frank. Somossy József lett a Vasas új edzője. A Jug Dubrovnik Molnár Tamás vezérletével megszerezte a horvát bajnoki címet. Nyilvánosságra került, hogy a májusi BL döntő során vett doppingvizsgálat tiltott szert mutatott ki a Mladostban játszó Varga I Zsoltnál. A LEN felfüggesztette a kiváló center játékjogát, aki orvosa tudtával a megfázására szedett be a BVSC elleni meccs előtt neocitránt. A Becsej a kupa, majd a BL után hazája bajnokságát is bezsebelte Kásás Zoltán vezetésével. A Szeged mellett a MAFC és az OSC jutott fel az OB I-be. A hónap utolsó napján Varga I Zsolt visszakapta a játékengedélyét.

Július. A szentesi női együttes tizedik bajnoki címét szerezte meg. Tóth Gyula helyett Faragó Tamás lett az új női szövetségi kapitány. Az ENL spilti tornáján válogatottunk legyőzte a spanyolokat és a szlovákokat is, a horvátokkal pedig döntetlenre végzett - és szorult a második helyre. Az ENL második körében, a margitszigeti Unicum-kupán csupán az utolsó napon, a spanyolok ellen betlizett a csapat, de így is itthon tartotta a kupát.

Augusztus. A FINA doppingbizottsága jelzésértékűen, visszamenőleg kéthetes eltiltással sújtotta Varga I Zsoltot, azaz végképp bebizonyosodott a pólós ártatlansága.Az ENL logronói viadalán a mindhárom meccsét megnyerő spanyolok mögött másodikként zár a Kemény-gárda. A Szigeten barátságos mérkőzésen válogatottunk 9-8-ra kikapott az Egyesült Államoktól. Az ENL utolsó csoportkörében, Kassán is másodikként végez a magyar válogatott, ám kiegyensúlyozott teljesítményével összesítésben megnyerte az A-csoportot, és bekerült a sorozat négyes döntőjébe. A másik ágról a jugoszlávok és az olaszok jutottak a fináléba. Kemény Dénes meghozta egyik legnehezebb döntését, és a sok remek pólós közül kijelölte az olimpiai tizenhármat. A csapathirdetés talán két legnagyobb vesztese a kapus Kovács Zoltán, valamint Vincze Balázs volt.

Szeptember. A magyar válogatott a sydneyi olimpián a csoportmeccsek hullámzó játéka után nagyszerű formába lendült, a negyeddöntőben az olaszokat, az elődöntőben pedig a jugoszlávokat győzte le. Az első női aranyérmet Ausztrália nyerte.

Október. A hónap első napján megszületett a sportág hetedik magyar olimpiai aranyérme. Válogatottunk szenzációs játékkal 13-6-ra verte az orosz együttest.

December. A zágrábi ENL négyes döntőjében Kemény Dénes csapata újra tarolt: legyőzte az olasz, majd az otthon játszó horvát riválisát is, és megnyerte az első és utolsó ízben kiírt kupát. A FINA bejelentette, hogy a következő évtől indítja új sorozatát, a Világligát.

Nemzeti Sport, 2000.12.28.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK