FONTOS


 

Az FTC a Szuper Kupa, Gyarmati Dezső a század legjobbja

Premiernek számító és sokáig megismételhetetlen vízilabdagálát rendeztek csütörtök délután a Szőnyi úti uszodában, ahol előbb az évszázad legjobbjai-szavazás eredményhirdetésére került sor (az 1976-os montreali bajnokcsapat tarolt), majd a Szuper Kupa döntőjében a bajnok FTC és a kupagyőztes BVSC találkozott (a Fradi nyert 10-9-re).

Az évszázad legjobbjai (zárójelben olimpiai bajnoki címük dátuma): Molnár Endre (1976), Kósz Zoltán (2000) - kapusok, Felkai László (1964), Dömötör Zoltán (1964), Kárpáti György (1964), Szívós István (1976), Faragó Tamás (1976), Csapó Gábor (1976), Sárosi László (1976), Horkai György (1976), Sudár Attila (1976), Kásás Tamás (2000), Benedek Tibor (2000) - mezőnyjátékosok.

- Mint minden ilyen szavazás, ami jó játéknak indul, aztán komoly versengés lesz belőle, ez is egy kicsit "biceg" - mondta az "álomcsapatról" Gyarmati Dezső, aki játékosként is kapott annyi szavazatot, hogy bekerült volna a legjobbak közé, de a szervezők "csak" az évszázad szövetségi kapitánya címet ítélték oda neki. - Nálam például a harmincas évek kétszeres olimpiai aranyérmesei közül Németh János és Halassy Olivér mindenképpen helyet kapott volna az évszázad legjobbjai között és nem feledkeznék meg játékos pályafutásom szenzációs kapusáról, Boros Ottóról, valamint nem kevésbé kiváló játékostársamról, Markovits Kálmánról sem.

Élvezetes, gólgazdag és helyenként színvonalas csatát hozott a magyar vízilabda történetének első Szuper Kupa-találkozója. A trófeát és az ezzel járó egymillió forintot az FTC nyerte.

FTC-Thomas Jeans - BVSC-Brendon 10-9 (3-4, 4-2, 1-1, 2-2)
Szőnyi út, 2000 néző, V: Konrád, Puskás
FTC-Thomas Jeans: Kósz - Székely, Nyéki 3, Takács, Matajsz 2, Kiss Cs. 2, Hesz 1, csere: Komlósi, Haufe 1, Paján, Tiba 1, Vogel, Bíró, Kardos.
BVSC-Brendon: Szécsi - Tóth F. 2, Monostori, Fülöp, Dala 1, Tromler, Varga Zs. 1, csere: Dabrovszki, Petik, Ibolya, Varjas 2, Csányi 1, Németh, Madaras 1, Mészáros 1.
kiállítás: 10/6, illetve 7/4

Kiegyenlített, változatos és gólokban gazdag játékot hozott az első két negyed. Felváltva vezettek a csapatok, de egyik sem szerzett 1-1 találatnál nagyobb különbségű előnyt. A harmadik játékrész hozta az első kétgólos vezetést, ekkor az FTC játszott fölényben és ha belövi emberelőnyeit és ziccereit, akár el is dönthette volna a Szuper Kupa sorsát. Nem így történt, csak egygólos vendégelőnnyel kezdődött a hajrá. Ez is elég volt azonban a sporttörténelmi bravúrhoz: a bajnok FTC nyerte az első alkalommal kiírt Szuper Kupát a kupagyőztes BVSC ellenében.

- A trófea mellé járó egymillió forintos pénzdíjat a csapat felajánlotta a Heim Pál Gyermekkórház támogatására - mondta az eredményhirdetés után Wiesner Tamás, a győztes együttes szakosztályigazgatója.

[origo], 2000.12.28.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK