FONTOS


 

Kiss segíti, de januártól más lesz az edzője
Kovács Ági nem megy Amerikába


Kiss László és Kovács Ágnes asztalhoz ült. Volt mit megbeszélniük. Mint ismeretes, Kiss az olimpia után kijelentette: visszavesz a tempóból, a továbbiakban ne is keressük minden hajnalban a Kőér utcai uszodában. Lassít, és csak szövetségi kapitányként szeretne tevékenykedni. Kovács Ági is egy korszak lezárására készült. Sydney után elmondta: nagy a valószínűsége, hogy januártól az Egyesült Államokba megy tanulni.

Nos, a hétfő kora délutáni megbeszélés több újdonságot is hozott. A legfontosabb: Kovács Ági nem megy januártól a tengerentúlra, marad, ha megy, akkor legközelebb csak jövő szeptemberben kerülhet sor az utazásra. A jövő júliusi fukuokai világbajnokságra is itthon készül fel, méghozzá a Kőér utcai uszodában.

És hogy kivelű Ez volt a megbeszélés következő "napirendi pontja". Az olimpiai bajnok - nem meglepő - kifejtette: szeretné, ha a továbbiakban is Kiss irányítaná a tréningjeit. Nem is csoda, a jól bevált kettős az elmúlt öt évben olimpiai bajnoki címig, világbajnoki győzelemig és hét Európa-bajnoki diadalig jutott. Kiss azonban (bár nem tagadja, nagyon jólestek neki tanítványa szavai) ragaszkodik korábbi kijelentéséhez: "Hatvanéves vagyok, ezt Ági is tudja. Megígértem neki, hogy mindenben segítem, bármi problémája van, csak szóljon, ha, mondjuk, reggel hatkor gondja támad az edzésen, rám csörög, és már ülök is az autóba, ám már nem szeretnék hajnalonként ott állni a medence partján" - vázolta érzéseit a mesteredző.

Kiss tehát ezentúl is segíti Ági felkészülését, ám a napi munkában már vesz részt. A megbeszélésen természetesen az is szóba került, hogy ki vegye át az olimpiai bajnok felkészítését. Nos, Kiss László elmondta: nem kívánja befolyásolni tanítványát, így abban maradtak, hogy Ági döntse el, kivel képzeli el a munkát. Ági a találkozóval kapcsolatban elmondta: szeptemberig valóban nem megy Amerikába, viszont egy-két edzőtáborba (vannak meghívásai) szeretne elmenni. Az új edzővel kapcsolatban kijelentette: napokon belül nyilvánosságra hozza, de még beszélnie kell az illetővel.

Hogy ki lehet az? Amit tudunk: az olimpiára Kiss László mellett a hosszú évek óta a Bp. Spartacusban dolgozó Turi György készítette fel...

SE

Kovács és Pásztory az egri uszodaavatón

Bajnokok, nem egymás ellen

Sokáig úgy volt, pénzdíjas úszógála keretében avatják december harmadikán Egerben a Bitskey-uszodát. Nos, lesz gála, csak egy kicsit másképp. Mint Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke elmondta, a különböző programok csúcspontja lesz a két bajnok közös úszása: Kovács Ágnes és a paralimpián kétszáz vegyesen bajnok Pásztory Dóra úszik majd egymással:

- Sokat beszélgettünk arról, milyen program lenne a legméltóbb az uszodaavatáshoz. A pénzdíjas verseny ellenpontjaként Schmitt Pál úr, a MOB elnöke javasolta, hogy a bajnok, vagyis Kovács Ági egyedül ússzon az uszoda tiszteletére. A nyerő ötlet Deutsch Tamás sportminiszter úr fejéből pattant ki, ő javasolta, hogy Ági a paralimpiai bajnok Pásztory Dórával ússzon együtt, egymásért - nyilatkozta lapunknak Gyárfás.

A valóban egyedülálló verseny hírét mindkét főszereplő örömmel nyugtázta.

- Megtisztelő, hogy Dórával úszhatok, nagyon nagyra becsülöm a parasportolókat. Szerintem ebben az esetben részletkérdés, hogy milyen távon és milyen úszásnemben úszunk, én mindenesetre felajánlottam Dórának, hogy döntse el ő - mondta Kovács Ági.

- Nagy öröm, hogy Ágival úszhatok, és mivel hozzám is a mellúszás áll a legközelebb, ebben az úszásnemben úszunk majd. Még kint Sydneyben többen mondták, nemcsak az a közös bennünk, hogy nyertünk, hanem az is, hogy mindetten szívből sírtunk a dobogón. Nem versenyre készülök, hanem egy olyan eseményre, amely előrelépést jelent. Talán így még inkább elismerik majd a parasportolókat. Külföldön jobban becsülnek minket, mert tudják, egy paralimpiai bajnoki címig hosszabb út vezet, mint egy olimpiai aranyig, mivel a parasportolónak előbb saját magát kell elfogadnia - összegzett Pásztory, aki az arany mellett száz pillangón egy bronzérmet is nyert Sydneyben.

SE, Nemzeti Sport 2000.11.07.

Mindketten számítanak Kiss László tanácsaira
Turi György lett Kovács Ági edzője

Várható volt. Amit szerdai lapszámunkban már sejttettünk, beigazolódott, az olimpiai bajnok Kovács Ági Kiss László helyett (a mesteredző a továbbiakban csak a szövetségi kapitányi teendőkre koncentrál) ezentúl Turi György segítségével készül. Várható volt, hiszen Turi Kiss mellett immár hat éve dolgozik együtt Ágival, "benne volt" az Európa-bajnoki címekben, a világbajnoki győzelemben és az olimpiai diadalban is.

Kovács Ágnes és a tizenkilenc éve a Bp. Spartacusban dolgozó Turi szerdán délelőtt állapodott meg a közös munkáról.

- Azzal szeretném kezdeni, hogy köszönöm Kiss Laci bácsinak, hogy olimpiai bajnoki címig vezetett, nagyon sajnálom, ugyanakkor megértem, hogy a jövőben nem tudja vállani a nap nap utáni edzésvezénylést. Köszönöm az eddigi munkáját, ami biztos, ezentúl is számítok a segítségére, tanácsaira. Szerdán beszéltem a közös munkáról Turi Györggyel, hamar megállapodtunk. Jól ismerem, bízom benne, nem volt kérdéses, hogy ha nem Laci bácsinál, akkor nála úszom tovább - nyilatkozta lapunknak Kovács Ágnes.

Ági amúgy nem mondott le arról, hogy az Egyesült Államokba menjen tanulni - jövő szeptembertől megy is -, ennek jele, hogy a tervek szerint tavasszal két hónapra az egyik tengerentúli egyetem "vendéghallgatója" lesz, ahol az úszás mellett az intenzív nyelvtanuláson lesz a hangsúly. Hogy hová megy? Még nem dőlt el, több mint tíz egyetem meghívója közül válogathat.

Turi György szerda óta tehát Kovács Ágnes edzője. Edzői karrierje újabb állomásához érkezett. Ezzel ő is tisztában van:

- Kiss Laci mellett eddig hat évet dolgoztam együtt Ágival, jól ismerjük egymást, mondanom sem kell: hatalmas szakmai kihívás ilyen szintű úszó edzőjének lenni. Abban maradtunk, hogy januárban kezdi meg a munkát, és ott lesz a Bp. Spartacus edzőtáborában is. Ami megnyugtat, tudom, hogy Kiss Laci tanácsaira Ági is, én is számíthatok a továbbiakban - összegzett Turi, aki amúgy Kisshez hasonlóan rajong a horgászatért.

Nem rossz előjel...

SE, Nemzeti Sport 2000.11.08.

Kiss László szaktanácsadóként folytatja
Januártól Turi György lesz a Bp. Spartacus vezetőedzője

Némi egyeztetés után szerda délelőtt "csapatot hirdetett" Pazár Sándor, a Bp. Spartacus elnöke. A klub vezetőjének irodájában tartott összejövetelre azért volt szükség, mert a spartacusos úszóműhely alapítója, Kiss László korábban bejelentette, felhagy az aktív edzősködéssel, csak a szövetségi kapitányi feladatokra koncentrál.

Nos, a megbeszélés nem hozott meglepetést, a januártól nyugdíjba vonuló Kiss helyett a 18 éve a Spartacusnál dolgozó Turi György lesz az úszószakosztály vezetőedzője.

A 44 éves szakember kinevezése ("Kívülről ötvennek látszom, de belül húsznak érzem magam" -- mondta kellő öniróniával) nem meglepő, hiszen Kiss László mellett ő is részese volt Egerszegi Krisztina, Güttler Károly, Batházi István és Kovács Ágnes sikereinek.

Turi tehát január 1-jétől vezetőedző, ám Kiss sem távozik a klubtól. A megállapodás szerint a jövőben szaktanácsadóként segíti a kiváló utánpótlás-neveléséről híres és módfelett eredményes szakosztály munkáját.

Az eredményességről csak annyit, a Bp. Spartacus tizenkét éve minden olimpiáról aranyéremmel térhetett haza. Szöulban, Barcelonában és Atlantában Egerszegi nyert, Sydneyben pedig ugyebár Kovács Ágnes.

Ági egyébként szerdán újabb négyéves szerződést kötött a Spartacussal, amelynek vezetősége nem titkolja, szeretné elérni, hogy az olimpiai bajnok jövő szeptemberben se menjen a tengerentúlra tanulni.

Turi György a szerdai megbeszélés után elmondta, nem kívánja megbontani az olajozottan működő úszóműhelyt, ám egy fiatal edzőt mindenképpen szeretne beépíteni a munkába. Ami bizonyos, a jövőben Turi alá tizenegy felnőtt vagy korosztályos válogatott versenyző tartozik.

Kovács Ágnes mellett a Spartacus kötelékében úszik az Európa-bajnok és olimpiai ezüstérmes Güttler Károly, az Eb-győztes Batházi István és a két ifjúsági Európa-bajnok, Risztov Éva, valamint Kolozár Dávid.

Turi szerint garancia lehet a hosszú távú sikerességre a Spartacus fiatal "hatos fogata": Szabó-Szepesi Nikolett, Barsi Klaudia, Molnár Katalin, Reményi Diána, Lipcsei Krisztina és ifj. Cseh László.

SE, Nemzeti Sport 2000.11.09.

A nagy kivárás-elmélet
Turi György, aki könyörgött, hogy Egerszegi elkerüljön tőle

SE, Nemzeti Sport 2000.11.10.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2000

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2000