FONTOS


 

Czene beállította Sievinen világcsúcsát!
Amerikai rövid pályás férfi egyetemi bajnokság, Minneapolis
------------------------------------------------------------
forrás: SE Nemzeti Sport 2000.03.25
------------------------------------------------------------

Pénteken, hajnali fél hatkor megcsörrent a Banka-lakás telefonja. Banka Péter már várta a hívást.

- Szia Péter! Elértem, de nem javítottam meg - szólalt egy hang a messzeségből.


"Nagyon boldog vagyok, úgy érzem újjászülettem. Atlanta után Magyarországon hatalmas nyomás volt rajtam, Phoenixben végre felszabadultan úszhatok."
Czene Attila hangja volt.

Az olimpiai bajnok Czene Attiláé, akinek Atlanta óta nem sok öröme volt az úszásban.

Magyar idő szerint pénteken hajnalig.

A kilenvenhetes, sevillai Európa-bajnokságot kihagyta, a kilencvennyolcas, perthi vb-n nem került döntőbe kétszáz vegyesen, a tavalyi, isztambuli Eb-n ott volt, de a dobogótól messze. Akkor már sejtette, ez így nem mehet tovább.

Nem találta a helyét és régi önmagát.

Czene Attila győzelme és világcsúcs-beállítása után érthető elégedettséggel nyilatkozott, kihangsúlyozva, hogy milyen jól érzi magát Phoenixben, ahol az arizonai egyetem elsőéves hallgatója: "Európában nagy volt a feszültség, szeretek itt lenni!"

Széchy Tamás a péntek reggeli Nap-keltében nyilatkozott távoli tanítványáról, kihangsúlyozva: az 1:54.65-ös idő azért is különösen kiváló, mert Czene eddigi legjobbja 25-ös medencében 1:58 felett volt.

- A jövő héten kezdi vizsgáit az egyetemen, május közepéig marad Amerikában, utána hazajön, és együtt készülünk az olimpiára - mondta Széchy. - Most már bízhatunk abban, hogy megvédi atlantai aranyérmét a 200 méteres vegyesúszásban.
Amikor híre ment, az Egyesült Államokba szeretne menni, volt aki csak legyintett.

Rosszul tette.

Ez a Czene, az atlantai Czene.

Magyar idő szerint pénteken hajnalban a Phoenixben tanuló és úszó klasszis az amerikai rövid pályás egyetemi bajnokság nyitónapján beállította a finn Sievinen, hat éves világrekordját.

1:54.65. Elérhetetlennek tűnt. Attila elérte. Századra.

Nem mellékesen, Sievinen - akit amúgy barátjának tekint a magyar olimpiai bajnok - néhány napja 1:56.27-tel lett rövid pályás világbajnok. És ha már a finn... Amikor kilencvennégyben megúszta a most beállított időt, nagymedencében, a római világbajnokságon kettő perc alá ment (1:58.16). Előtte mindez csak a négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamásnak sikerült.

Meg Atlantában Czene Attilának.

- A kilencvennyolcas világbajnokság után - ahol nem kerültem döntőbe kétszáz vegyesen - azt mondtam magamnak, nem lehetek ilyen lassú. Akkor határoztam el, váltanom kell, új motivációra van szükségem. Nagyon boldog vagyok, úgy érzem újjászülettem. Atlanta után Magyarországon hatalmas nyomás volt rajtam, Phoenixben végre felszabadultan úszhatok. Nincs feszültség, csak nyugalom. Ezzel együtt engem is meglepett, hogy beállítottam Sievinen világcsúcsát - nyilatkozta a futam után Czene.

Banka Péter, Czene nevelőedzője amondó, Attila nagymedencében is kiugróan szerepelhet.

- Sievinen jobban fordul mint Attila, amit a rövid pályán jól érvényesíthet. Attila viszont így is beállította a finn világcsúcsát. Szerintem ha ötven méteres medencében úszik, akkor is két percen belül tempózott volna! - értékelt a nevelőedző.

Széchy Tamás, aki olimpiai bajnoki címig vezette Czenét, tömören fogalmazott:

- Ismét bízhatunk abban, hogy megvédi atlantai aranyérmét.

Az úszópápa azt is elárulta, hogy amikor legutóbb beszélt tanítványával, Czene megígérte neki, egy perc ötvenöt másodpercen belül fog úszni. Betartotta a szavát!

A phoenixi egyetem főedzője, Michael Chasson sem tagadta boldogságát:

- Attila tudta a dolgát, és tette is. Remek versenyző!

Kiss László, a magyar válogatott szövetségi kapitánya számított arra, hogy Czene kiugróan teljesít:

- Az utóbbi hetekben jó formáról árulkodott, a mostani csúcs végképp meggyőzőtt arról, jó úton jár, amit Sydneyben is bizonyíthat - mondta Kiss.

Bajnokunk amúgy a jövő héten kezdi az egyetemi vizsgáit - ezért nem vesz részt az amerikai nyílt bajnokságon -, majd májusban tér haza.

Ugye, virágcsokrokkal fogadják a reptéren!?

Az egyetemi bajnokság nyitónapján nem csak Czene remekelt, az Auburn egyetem 4x50 m-es gyorsváltó kvartettje világcsúccsal diadalmaskodott (1:24.83). Ötven gyorson Schöman az előfutamban előbb beállította a brit Foster világrekordját (21.31), majd a gyorsváltó tagjaként meg is döntötte (21.28). Csupán fél óráig élt a csúcsa, mert az ötvenes fináléban Elvin vette át a "stafétabotot", 21.21-re írta át a rekordot.

Nekünk viszont az a legfontosabb, hogy Czene Attila visszatért a világelitbe.

Ott is az élre...

Amerikai rövid pályás férfi egyetemi bajnokság, Minneapolis

50 m gyors: 1. Elvin (Kalifornia) 21.21 - világcsúcs, régi: 21.28, Schöman (amerikai), 2000, 2. Schöman (Arizona) 21.22, 3. Busse (Auburn) 21.49. 400 m gyors: 1. Neethling (Arizona) 3:40.47, 2. Vendt (Dél-Kalifornia) 3:42.81, 3. Thompson (Michigan) 3:43.81. 200 m vegyes: 1. Czene Attila (Arizona) 1:54.65 (pillangó: 25.34, hát: 28.50, mell: 33.09, gyors: 27.72) - világcsúcsbeállítás, Sievinen, finn, 1994, 2. Dusing (Texas) 1:56.84, 3. Wiebel (Georgia) 1:57.86, ...9. Kerékjártó Tamás (Dél-Kalifornia) 1:58.23. 4x50 m gyorsváltó: 1. Auburn Egyetem 1:24.83 -világcsúcs, régi: 1:26.99, Hollandia, 1998, 2. Kalifornia 1:26.52, 3. Arizona 1:26.86. 4x100 m vegyes váltó: 1. Texas 3:31.23, 2. Tennessee 3:32.22, 3. Auburn 3:32.69, ...12. Arizona 3:36.72 - Czene is tagja volt a váltónak.
ÚSZÁS

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Czene Attila