FONTOS


 

Kétszáz mellen a világ tetején
Kovács Ágnes: négy év, kilenc arany

Az év női sportolója. Negyedszer. Az év női úszója. Szintén negyedszer. Hétszeres Európa-bajnok, világbajnok és immár olimpiai bajnok. Mindez négy év termése. Kilencvenhétben, a sevillai Eb-n nyerte az elsőt. Szeptember 21-én, Sydneyben az utolsót. A legfontosabbat.

(Az első helyen Poewe fordul. A másodikon Ági, a megbeszéltek szerint. Neki nem az első ötven után kell vezetnie, neki a végén kell ott lennie az élen. Második hossz. Poewe fáradni látszik, ellenben az amerikai Kowal nagyon belelendül. Ő is jó ismerősünk. De ez most mellékes. Egyszóval Kowal vezet, Ági az ötödik helyen tempózik.)

Nem lehet azt állítani, hogy túlságosan meglepődött azon, hogy a Nemzeti Sport szerint ő lett az év legjobb úszója. Számított rá. Mint ahogy arra is, hogy Egerszegi Krisztina lett az évszázad legjobb hazai úszója: "Én is rá szavaztam volna. Csupán azt sajnálom, hogy nem választották külön a férfiakat és a nőket. Tudja, Darnyi Tamás miatt." Sportszerű.

(Harmadik hossz. Most kellene kapaszkodni. Kowal őrült tempót diktál. Ági mintha várna valamire, lesben áll. Százötvennél Kowal az első, Ági harmadik. És az utolsó ötven méter! Az élen Kowal, Ági már a második helyen, viszont egyre közlebb a cél. Hol az a "kovácságis" hajrá? Hol a Sydneyben már megcsodált, mindent elsöprő lendület?)

Az olimpia óta edzőt váltott. Pontosabban szólva, Kiss László nyugdíjba vonult, és az aktív edzősködéssel is felhagyott. Kovács Ági nem maradt sokáig edző nélkül. Turi György mellett döntött. Jó ismerősei egymásnak. Turi is ott állt a parton a Kiss-éra alatt. Turi is segítette a felkészülését. Januártól együtt dolgoznak. Az első komoly feladat: júliusban világbajnokság lesz Japánban. Címvédőként utazik, hiszen két éve, a perthi vb-n nyert kétszáz mellen.

(Még huszonöt méter. Kowal, mint a torpedó tör előre, de Ági is! Egy pillanatra úgy tűnik, elveszti a ritmust, de pont fordítva történik. Beard, Bakaldina, Poewe, Csi Huj és a többiek már lemondhattak az aranyról. Kovács Ági és Kowal dönt róla. Még tíz méter. Kowal az élen, Kovács Ági viszont egyre inkább megközelíti. Még három méter. Kowal vezet, nem lesz kicsit késői a hajrá? Még két méter, és Kowalnak áll az arany. Még fél méter, Ági csak úgy harapja a vizet.)

A bajnoknő jelenleg pihen. A tengerentúlra csak jövő szeptemberben megy tanulni. Több mint tíz egyetem hívja. Számára a georgiai invitálás a legszimpatikusabb. Ott tanul a már fentebb említett Kristy Kowal is. Ági barátnője. Sűrűn váltanak elektronikus leveleket. A magyar klasszis amúgy nem tagadja, kilencvenkilenc százalék, hogy négy év múlva, az athéni olimpián is ott lesz. Megnyugtató. Nem az ellenfelek számára.

(Az élen még mindig Kowal. Itt már csak a jobb benyúlás segíthet. Szinte egyszerre robbannak be a célba. Mintha Kowal tempója nem jött volna jól ki. Mintha Ági benyúlása lenne a jobb. És nincs mintha, hiszen az eredményjelzőn is megjelnik: olimpiai bajnok Kovács Ágnes! A magyar úszósport negyedik mellúszó ötkarikás bajnoka. Székely Éva, Szabó József, Rózsa Norbert. És most Kovács Ági. Ő is feliratkozott a márványtáblára.

Az idők végezetéig.)

Éves kronológia

Február: Szabados Béla száz és kétszáz gyorson megnyeri a tíz állomásból álló rövid pályás Világkupát, de Kovács Ágnes is több "részgyőzelemet" is elkönyvelhet magának.

Március: Czene Attila az amerikai rövid pályás egyetemi bajnokságon beállítja a finn Sievinen kétszáz vegyesen úszott 1:54.65-os világrekordját. Ez a magyar klasszis első világcsúcsa. Szabados Béla világbajnok lesz kétszáz gyorson az athéni rövid pályás világbajnokságon.

Április: Rózsa Norbert ismét hírt ad magáról: elhagyja edzőjét, Nagy Józsefet és korábbi tréneréhez, Széchy Tamáshoz tér vissza. A tengerentúlon tanuló Gáspár Zsolt ötven gyorson és száz pillangón is országos csúcsot úszik.

Május: Egerszegi Krisztinát beválasztják az úszó Hírességek Csarnokába. Kovács Ágnes a Monte Carló-i és a barcelonai nemzetközi versenyen összesen hat győzelmet arat, valamint megdönti az ötvenméteres mellúszás Európa-rekordját. Az ausztrál Susie O'Neill kétszáz pillangón törli az amerikai Mary T. Meagher világcsúcsát. A legidősebb női világcsúcsot, Meagher idejét tizenkilenc évig hiába ostromolták.

Június: Kovács Ágnes öt aranyérmet nyer az országos bajnokságon. Az orosz Alekszandr Popov is remekel, megdönti a legöregebb férfi világrekordot. Ötven gyorson az amerikai Jäger tízéves csúcsát törli a statisztikákból.

Július: A helsinki Európa-bajnokságon Kovács Ágnes szokásához híven remekel: ötven és száz mellen nyer, kétszázon viszont meglepi a román Caslaru. Ági mellett Helsinkiben ér a csúcsra négyszáz vegyesen Batházi István is, aranyéremmel zárja az eseményt. A gyenge formájára hivatkozva nem indul az Eb-n Rózsa Norbert. A dunkerque-i ifjúsági Európa-bajnokság magyar sikerektől hangos, a hódmezővásárhelyi Risztov Éva három aranyérmet nyer, de kontinenselső lesz a százhalombattai Bodrogi Viktor és az egri Flaskay Mihály is.

Augusztus: Nem kis vihart kavar, hogy Gyertyánffy Tamás, Zubor Attila és Horváth Péter edzője nem tarthat versenyzőivel a sydneyi olimpiára. A szakember a hír hallatán megszakítja tanítványai felkészítését. Sokáig úgy tűnik, Zuborék nem vállalják az olimpiai szereplést, ám végül - ha edző nélkül is, de - elutaznak Sydneybe. Rózsa Norbert indulása is sokáig kérdéses, hiszen nem tudott A-szintidőt úszni. A szövetség viszont a korábbi érdemeire való tekintettel beveszi az olimpiai csapatba.

Szeptember: A sydneyi olimpián Kovács Ágnes csúcsra ér, a világbajnoki győzelem és a hét Európa-bajnoki diadal után kétszáz mellen olimpiai bajnok lesz. Ágin kívül - aki nem mellesleg száz mellen ötödik lett - Czene Attila is éremért úszott, kétszáz vegyesen a negyedik helyen végzett. Ötödik lett a férfi 4x100 méteres vegyes váltó is, ellenben Güttler Károly, Batházi István és a kétszáz mellen címvédő Rózsa Norbert nem kerül döntőbe. A hölgyeknél a holland Inge de Bruijn három aranyérmet nyer, a férfiaknál pedig a szintén németalföldi Pieter van den Hoogenband és az ausztrál Ian Thorpe menetelését hozza a sydneyi olimpia, amely színvonalában "verte" a korábbiakat, hiszen több mint tíz világcsúcsot láthatott a publikum

Október: Kiss László, Egerszegi Krisztina, Güttler Károly és Kovács Ágnes edzője bejelenti: januártól nyugdíjba megy, felhagy az edzősködéssel, és a továbbiakban csak a kapitányi posztra koncentrál.

November: Kovács Ágnes a korábbi hírekkel ellentétben januártól mégsem megy a tengerentúlra tanulni. Az olimpiai bajnok azt is közli, a továbbiakban a nyugdíjba vonuló Kiss László helyett a Bp. Spartacus edzője, Turi György irányítja a munkáját. Majd hozzáteszi: Amerikába csak jövő szeptemberben megy tanulni.

December: Az úszószövetség közgyűlésén ismét Gyárfás Tamást választják meg elnöknek, Széchy Tamás ellenben nem kerül be az elnökségbe. A valenciai rövid pályás Európa-bajnokságon az olasz Massimilano Rosolino négy aranyérmet nyer. A hölgyeknél a svéd Therese Alshammar szintén négy elsőségig jut. A magyar Bodrogi Viktor kétszáz háton negyedik, kétszáz pillangón ötödik lesz. Az év sportolója választáson Kovács Ágnes sorrendben negyedszer végez az élen. Kétezer legjobb úszójának a holland Inge de Bruijnt és a szintén holland Pieter van den Hoogenbandot választják meg.

Az év sztorijai

Szludnov Balatonfűzfőn

Nem kis meglepetést keltett, mikor híre ment, a százméteres mellúszás világcsúcstartója, a rövid pályás világbajnok orosz Roman Szludnov Balatonfűzfőn edzőtáborozik. Mint kiderült, a keleti úszó korábban a Komjádi uszodába kért bebocsátást, ám a Magyar Úszószövetség vezetősége elutasította a kérelmet. Szludnov Balatonfűzfőn sem maradhatott sokáig, ugyanis a szabályokkal ellentétben nem jelentette be a magyar szövetségnél, hogy a Balatonnál készül, s ami ennél is fontosabb, a Nemzetközi Úszószövetségnél sem hagyta meg a fűzfői címét. A doppingellenőrök így hiába keresték. Nos, a Szludnov-féle partizánkodás nem sok eredményt hozott, hiszen Sydneyben száz és kétszáz mellen is az olasz Fioravanti nyert.

Rózsa: Nagy helyett Széchy

Rózsa Norbert áprilisban ismét meglepte a világot. Sajnos nem a vízben nyújtott produkciójával. A korábbi olimpiai bajnok ugyanis visszatért Széchy Tamáshoz. Habár sokáig úgy tetszett, Nagy Józseffel megtalálják a közös nevezőt, a márciusi felkészülési versenyen már látszott, valami nem stimmel. Nos, Rózsa - szokásához híven - sem a szakítást, sem a Széchyhez való visszatérését nem kívánta kommentálni. Az úszópápa mindazonáltal visszafogadta a háromszoros világbajnokot, sőt kijelentette: Sydneyben akár olimpiai bajnok is lehet a régi-új tanítványa. Mint ismeretes, címvédőként nem került be kétszáz mellen a döntőbe. Az olimpia szeptemberben volt. Azóta sem derült ki, hogy folytatja-e az úszást, vagy befejezi.

Elfelejtett vb-győzelem

Kovács Ági olimpiai bajnok lett. De egy világbajnoki címet is hozott az év. Egy kissé elfeledett világbajnoki győzelmet. A "tulajdonosa" a tengerentúlon élő, békéscsabai származású Szabados Béla. A magyar úszósport első rövid pályás vb-aranyát nyerte márciusban Athénban. Sőt ő az egyetlen, aki a magyar úszók közül rövid pályás Világkupa-győztesnek vallhatja magát. Nem lett "agyonünnepelve". Pedig külföldön a rövid pályás Európa-bajnoki vagy éppen világbajnoki címnek ugyanolyan rangja van, mint a nagymedencés sikereknek. Idővel nálunk is így lesz. Jelenleg viszont némi taps mellett nem sok elismerés jár a rövid pályás sikerekért. Talán idővel Szabados sikere is a megfelelő polcra kerül. Mert jelenleg a legalsó rekeszen "porosodik".

SE, Nemzeti Sport 2000.12.28.

Egerszegi Krisztina
Kovács Ágnes
ÚSZÁS.2000

KÉPEK

 

 
LINKEK

  ÚSZÁS.2000