FONTOS


 

Ez történt 2001-ben
Hónapról hónapra

JANUÁR. Robban a bomba a Vasasnál: az edző, Szűcs Péter bejelenti, távozik Angyalföldről. Ennél nagyobb érvágás viszont a piros-kékeknek, hogy három legjobbjuk, Sós Ildikó, Tóth Andrea és Bódi Anett is távozik, hiszen év közben igazolnak Dunaújvárosba, vállalva azt, hogy új klubjukban a 2000--2001-es szezonban nem játszhatnak bajnoki találkozót.

FEBRUÁR. A dunaújvárosi hölgyek -- kiegészülve a Vasasból nagy viharok által leigazolt trióval -- jól mutatkoznak be a nemzetközi porondon: a hageni KEK-selejtezőn 12--3-ra verik a francia Bordeaux csapatát. A második fordulóban sem lazsál a Mihók Attila vezette együttes, amely a német Hohenlimburgert iskolázza le (11--4). A harmadik forduló hozta a legnagyobb csatát Hagenben, ahol a két magyarral (Stieber Mercédesszel és Valkay Erzsébettel) megerősített Gifa Palermo hosszabbítás után gy?ri le a Dunaújvárost. A selejtező utolsó fordulójában óriási bravúr: Primász Ágiék 7--5-re verik az orosz sztárcsapatot, a SZKIF Moszkvát, ami azt jelenti, hogy a körbeverést követően a magyarok elsőként, az oroszok másodikként kerülnek a kupa négyes döntőjébe.

MÁRCIUS. A Magyar Kupa elődöntőjében a Vasas némi meglepetésre kettős győzelemmel lépi le a Szentest, míg a Dunaújváros (amelyben végül nagy-nagy vita és szabályhézag után nem játszhat a Vasasból igazolt Sós, Tóth, Bódi trió) megszenved a BVSC-vel. Végül idegenben harcolja ki a Mihók-csapat a finálét. 18-án az egri kupadöntőben a sokkal esélyesebb Dunaújváros 9--6-ra nyeri az Ördög Éva-vándordíjért kiírt kupát. A BEK selejtezőjéből másodikként kerül tovább a BVSC és OSC-kölcsönjátékosokkal felálló Szentes -- az alföldiek az orosz Uralocska mögött, de a spanyol Sabadell előtt végeznek.

ÁPRILIS. A budapesti Eb-sorsoláson Faragó Tamás együttese a francia, a holland és a spanyol válogatott mellé kap besorolást. Stieber Mercédesz (Gifa Palermo) ötven góljával az olasz góllövőlista élén végez, Valkay Ágnes (Athlon Palermo) negyvennégy találatával ugyanezen lista harmadik helyére kerül. A Vasas felett aratott 14--8-as győzelemmel fennálllása első bajnoki aranyérmét szerzi a Dunaújváros együttese. A BEK négyes döntőjében az olasz Orrizzonte Catania diadalmaskodik, a Szentes a negyedik helyen végez. A KEK-ben a győztes SZKIF Moszkva mögött óriási bravúrt véghezvive a második helyen végez a Dunaújváros.

MÁJUS. Faragó Tamás kapitány megnevezi azt a húsz játékost, akik megkezdik felkészülést az Eb-re. Napi két edzéssel készül a csapat a kontinensviadalra.

JÚNIUS. Faragó Tamás vereséggel debütál a válogatott élén (igaz, rögvest a legnagyobb riválissal néz szembe), hiszen a barcelonai tornán 10--8-ra legyőzik az olaszok a mieinket. Később javítanak a lányok, hiszen a spanyolokat és a görögöket is jó játékkal ütik ki. A győzelmi széria folytatódik, méghozzá az Eb-n! Óriási közönségsiker közepette megnyeri a kontinensviadalt a magyar hölgykoszorú, úgy, hogy a fináléban több mint ötezer néző (!!) előtt 10--8-ra győzik le az olasz riválist... Három nap szünet után a Sinkó Andrea vezette aerobicedzéssel kezdi el a felkészülést a vb-re a válogatott.

JÚLIUS. A manchesteri ifi Eb-n Görögország válogatottja a negyeddöntőben üti el a mieinket. A fukuokai világbajnokságon folytatja remek szereplését a válogatott. Az olimpiai bajnok Ausztrália, majd a roppant erős Kanada testén keresztül egészen a döntőig masírozik az együttes, amely a fináléra fáradt csupán el, így az olaszok mögött a második helyen végez.

SZEPTEMBER. Elkezdődik a 2001--2002-es bajnokság, amelynek a szakemberek szerint egyértelm? esélyese a négy Európa-bajnokkal felálló Dunaújváros.

NOVEMBER. Óriási meglepetés a bajnokságban: a "nagyobbik" BVSC Györe Lajos vezetésével idegenben, Újvárosban győzi le a címvédőt. Ezzel a BVSC-Satelit százszázalékos teljesítménnyel nyeri meg az alapszakaszt.

DECEMBER. Az Év sportolói választáson az újságírók szavazatai alapjána női válogatott és kapitánya, Faragó Tamás is egyaránt az előkelő második helyen zárt kategóriájában.

***

Sztorik

Sportszerű japánok

A japánnál sportszerűbb szurkolót nehezebb lenne találni -- bizonyosodtunk meg a fukuokai vb-n. A szinkronúszó-finálén is felt?nő volt, hogy a honfitársak legnagyobb ellenfeleit is úgy megtapsolják, mint sajátjaikat, na de amit a női vízilabdán m?veltek... A mieink meccsére, ha hiszik, ha nem, külön magyar zászlókkal készültek, az úgy kétszáz fős japán szurkolótábor közül majd mindegyik kezében ott díszelgett hazánk színkombinációja. Ráadásul egy kisebb csoportosulás egy óriás zászlóval is képviseltette magát, és minden negyedben elhangzott a "Gambari Hangari!", azaz a Hajrá, Magyarország biztatás. Miközben Stieberék éppen Japán válogatottját verték...

***

Daloló brazilok

A világbajnokságon az úszódöntőkre igyekezve egy buszon utaztunk a brazil pólóshölgyekkel, akik húsz percig megállás nélkül danolásztak. A Marine Messe felé haladva el is merengett az ember, lám-lám, akadnak olyan gárdák ezen a vébén, amelyek úgy jönnek, hogy esélyük nincs, ha csak öttel kapnak ki attól, akitől korábban tízzel is volt szerencséjük, már jól érzik magukat, de ha közte tizenkettő a vége, akkor sem dől össze a világ. Fő, hogy itt vannak, világot látnak, kedvük virágos, a mosoly szinte odaragad az ajkukra. A magyarokon bezzeg örökkön ott ül az eredménykényszer, nem csoda, hogy még a szünnapon is pusztán békés duruzsolás hallik a busz fedélzetén, a nótázás, mint olyan, még csak meg sem fordul a taktikai variációkkal telezsúfolt fejekben. Ne döntsük el, melyik sportoló sorsa az irigylésre méltóbb --mindenesetre míg a mieink ezüstérmet szereztek, addig a dél-amerikaiak a tizedik helyen végeztek...

***

A legjobb külföldi: Giusi Malato

A megrendíthetetlen center

"Csak Malatót meg tudjuk tartani..."--reménykedett a magyar kolónia a fukuokai világbajnoki döntőt megelőzően. Tudta mindenki, kulcsszerep az olaszok hihetetlenül erős centerének a semlegesítése. Sajnos nem sikerült őt lefogni...Már az első hét percben megbolondította a meccset: Rédei Katát kétszer, míg Sipos Editet egyszer küldték ki róla, azaz egyértelm?vé vált, hamar kipontozza védőinket. Ráadásul biztosan lőtték be társai az általa kierőszakolt fórokat, azaz mind több "gólpassz" került a neve mellé.

"Nagyon készültem, őszintén bevallom, tartalékoltam is kicsit a döntőre az eddigi meccseken. Jól ismerem a magyar védőket, tudtam, muszáj végig erősnek lennem" -- mondta Giusi Malato, aki sajnos nagyon erősnek bizonyult... Évek óta a női vízilabda megrendíthetetlen alakja, nyert már vb- és Eb-aranyat is, Formiconi kapitány legfőbb fegyvere. Az idén sem adta alább, végig az olaszok vezére volt, biz nem rajta múlott, hogy a margitszigeti Eb-fináléban kikaptak a mieinktől.

***

Visszatekintő

Világbajnokság, Fukuoka. Világbajnok: Olaszország, 2. Magyarország

Európa-bajnokság, Budapest. Európa-bajnok: Magyarország, 2. Olaszország

Junior-világbajnokság, Perth. Világbajnok: Egyesült Államok, ..., 4. Magyarország

Ifjúsági Európa-bajnokság, Manchester. Európa-bajnok: Görögország,...6. Magyarország

BEK-győztes: Orrizzonte Catania (olasz), ... 4. Carnex-Szentesi VK

KEK: 1. SZKIF Moszkva, 2. Dunaújvárosi Főiskola

Magyar bajnokság: 1. Dunaújvárosi Főiskola, 2. BVSC-TBÉSZ, 3. Carnex-Szentesi VK

Magyar Kupa: 1. Dunaújvárosi Főiskola, 2. Vasas SC, 3. BVSC-TBÉSZ, Carnex-Szentesi VK

Nemzeti Sport 2001.12.21.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001