FONTOS


 

Női KEK-selejtező: nyert a Dunaújváros

Győzelemmel kezdte a németországi vízilabda KEK-selejtezőt a Dunaújváros női csapata.

KEK-selejtező:
Dunaújvárosi Főiskola-Green System - Bordeaux (francia) 12-3 (2-0, 3-0, 4-2,
3-1)

a magyar góldobók: Primász 5, Benkő T. 3, Benkő N. 2, Tiba, Bódi 1-1 SKIF Moszkva (orosz)-Palermo (olasz) 8-5 (2-0, 2-2, 2-1, 2-2)

A magyar csapat csütörtökön a német Hohenlimburg ellen mérkőzik.

Sporthírek, 2001.02.14.

Női KEK-selejtező, Hagen
Alice-ék ellen csodajátékkal

Hohenlimburger SV : DVSE-Green System: 4 - 11 (2-4, 0-2, 2-1, 0-4)

Hagen, 300 néző. V: Sztajkovics (macedón), Barradas (portugál). HOHENLIMBURGER: BUDDE - T. Bonenberger, SCHINDELBAUER 1, A. Bonenberger, Lohmann, Voss, Ewert 1. Cs: Lüterbusch, Sieber, SCHILLING 2, Neumann, N. Bonenberger, Müller. Edző: Alice Dunkel. DVSE: S"S - TIBA 3, BENKÔ N. 2, Primász 2, KOVÁCS 2, Zantleitner, Benkő T. Cs: Bódi, Erdős 1, Varga, Tóth 1, Baráth, Jankovics (kapus). Edző: Mihók Attila. Gól - emberelőnyből: 7/2, ill. 13/9. A másik mérkőzésen: GIFA Palermo (olasz)-U Saint Bruno de Bordeaux (francia) 18-2. Az állás: 1. DVSE 4 (2 mérkőzésből), 2. Palermo 2 (2), 3. Moszkva 2 (1), 4. Hohenlimburg 0 (1), 5. Bordeaux 0 (2)

Alice Dunkel neve nem túl ismert a nemzetközi vízilabdaéletben. Pedig a fiatal hölgy 1994-ben világbajnokságot nyert, igaz, nem a német válogatott tagjaként. Akkor még Kertész Aliznak hívták, és természetesen a magyar nemzeti csapatot képviselte. Később férjhez ment, majd életre keltette a hageni női vízilabdacsapatot. Az egyesület felvette a város történelmi részének, Hohenlimburgnak a nevét, majd ugyancsak történelmi sikereket ért el: 2000-ben a kilenccsapatos bajnokság dobogóján végzett, és megnyerte a Német Kupát. Dunkel asszony közben némiképp feledte gyökereit, ugyanis arra sem vette a fáradtságot, hogy szóba álljon Dunaújvárosból érkező egykori honfitársaival. Persze, ez a mellőzés nem zavarta Mihók Attilát és tanítványait, akik az előírt minimális cél, azaz a csoport harmadik helyének eléréséért a németek legyőzését tervezték. A DVSE trénere egyébként nem volt elragadtatva a lányok Bordeaux elleni teljesítményétől, jobb játékot várt a torna talán leggyengébb alakulatával szemben. Ugyanakkor érthető az újvárosi lányok kezdeti idegessége, hiszen többségük még sohasem játszott nemzetközi tétmérkőzést, néhányan pedig alig néhány hete költöztek Dunaújvárosba. Az azért mindenképpen nyugtatólag hatott a játékosokra, hogy a hageni uszoda egyik vezetője egyenként gratulált nekik a franciák elleni siker után, majd halkan megjegyezte, a mieinknek nem kell tartaniuk a házi-gazdáktól, mert a magyar csapat sokkal jobb, mint az övék.

A meccs első perceiben ez a különbség nem látszott, hiszen Primász góljára azonnal válaszoltak a németek. Szerencsére emberelőnyből újabb gólokat lőttek a mieink, így nyugodtan várhattuk a folytatást. A második negyedben jól és magabiztosan játszott a DVSE, Benkő Nóra és Erdős gólja után úgy tűnt, sima győzelem lesz. A hazaiak azonban taktikát váltottak, és sorozatos durva szabálytalanságokkal széttördelték a mieink játékát. Meg is nyerték a harmadik negyedet 2-1-re, s ekkor úgy gondolhatták, van keresnivalójuk. Szerencsére a Dunaújváros tempót váltott, és a befejező hét percben csodálatos játékkal múlta felül ellenfelét, így továbbra is az élen várhatja a folytatást.

Alice Dunkel: - A dunaújvárosiak jól kihasználták az emberelőnyös helyzeteiket, okosan megvárták, míg a játékosaim hibáznak.

Mihók Attila: - Ez az a játék, amelyet vártam a csapattól.

Stéhli Róbert helyszíni jelentése, A színes Sport 2001.02.16.

Női KEK-selejtező, Hagen: majdnem bravúr
Drámai vereség hosszabbításban

DVSE-Dunaújvárosi Főiskola-GS-Palermo (olasz)

7-8 (2-1, 1-2, 2-2, 1-1, 1-1, 0-1) hosszabbítás után

Hagen, 100 néző. V: Barradas (portugál), Monay (svájci)

DUNAÚJVÁROS: SÓS - Benkő N. 1, Benkő T, TIBA 1, PRIMÁSZ 4, ZANTLEITNER, Kovács A. Cs: BÓDI 1, Erdős, Tóth A. Baráth, Varga Z., Zsámbok. Edző: Mihók Attila

Gól - emberelőnyből: 7/4, ill. 5/1

Drámai csatában maradt alul a DVSE-Dunaújvárosi Főiskola-GS női vízilabdacsapata a KEK-selejtező harmadik mérkőzésén, a címvédő Palermo ellen. Az olasz gárdában két magyar légiós is szerepelt, Stieber Mercédesz és Valkay Erzsébet személyében.

Az ex-kecskeméti Valkay lefordulás után juttatta vezetéshez az olaszokat, de Benkő Nóra és Primász góljával fordított a dunaújvárosi együttes. A következő negyedet a Palermo nyerte ugyancsak 2-1-re, majd a folytatásban egyik csapat sem tudta megőrizni előnyét. Következett a kétszer háromperces hosszabbítás, melyben a svájci játékvezető hathatós támogatásával az olaszok bizonyultak jobbnak. A magyar csapatban Sós kapus és Primász Ágnes világklasszis teljesítményt nyújtott, de az egész csapat dicséretet érdemel.

Mihók Attila: - Úgy gondolom, mindenkinek tudtára adtuk, hogy jövünk...

(benke)

Itáliában a Szentes

Mint ismeretes, a tízszeres magyar bajnok Carnex-Szentesi VK női pólócsapatából a közelmúltban számos játékos külföldre távozott. Többek között a korábbi magyar válogatott egyik meghatározó egyénisége, Drávucz Rita is, aki az észak-olaszországi Lerici együtteséhez szerződött. Az exszentesi pólós új csapata most egy teljes hétig vendégül látja a Bajnokcsapatok Európa-kupájára készülő Kurca-partiakat, akik hétfőn este érnek majd haza az itáliai edzőtáborból.

(révész)

Nemzeti Sport, 2001.02.17.

Női KEK-selejtező, B-csoport, Hagen
Hatalmas újvárosi bravúr

Dunaújvárosi Főiskola GS-SZKIF Moszkva (orosz) 7-5 (1-1, 1-2, 3-0, 2-2)

Hagen, 100 néző. V: Barradas (portugál), Stajkovicz (macedón)

DUNAÚJVÁROS: SÓS - BENKŐ N., BENKŐ T. 1, TIBA 3, ZANTLEITNER, PRIMÁSZ 1, KOVÁCS A. Cs: ERDŐS 2, Tóth A., Bódi, Varga Z., Baráth, Zsámbok. Edző: Mihók Attila

Gól - emberelőnyből: 7/5, ill. 6/3

Az állás: 1. Dunaújváros 6 pont (4 mérkőzés), 2. Moszkva 4 (3), 3. Palermo 4 (3), 4. Hohenlimburger (német) 0 (2), 5. U Saint-Bruno de Bordeaux (francia) 0 (2)

Nagyon készült a dunaújvárosi csapat, hogy az utolsó lehetőséget megragadja a döntőbe jutásra. Fantasztikus küzdelemben, kétgólos előnyre tett szert az orosz együttes, ám a dunaújvárosiak nem törtek meg, és zsinórban ötször voltak eredményesek. A győzelemben Sós kapus és a játékot sérülten vállaló Tiba kulcsszerepet vállalt. A DVSE Dunaújvárosi Főiskola GS nemzetközi debütálásán tehát óriási bravúrt hajtott végre: legyőzte a tavalyi BEK-finalistát, és ezzel elbúcsúztatta a KEK-címvédő Palermót, amely a magyar és az orosz együttes mögött a hátralévő, vasárnapi meccsétől függetlenül csak a harmadik helyen zárhatja a selejtezőt. Abban senki sem kételkedik, hogy a zárónapon az oroszok és az olaszok is nyernek. A három hatpontos csapat összevetésében azonban óriási meglepetésre a Dunaújváros a legjobb, azaz nemcsak hogy bejutott a KEK négyes döntőjébe a Mihók-alaklulat, hanem elérte azt, hogy az elődöntőben a másik csoport másodikjával csatázhat.

Mihók Attila: - Életem legnagyszerűbb pillanatait élem. Sok név jut eszembe, akiknek köszönhetem a sikert, de elsősorban a játékosaimat említeném.

(benke)

Óriási a felháborodás a dunaújvárosi vezetők körében. Az egyesület vezetőivel ugyanis közölték, hogy diszkvalifikálják a csapatot, miután otthonról olyan információ érkezett a német szövetséghez, miszerint három játékosuk jogosulatlanul szerepel a tornán. Koszi Ferenc szakosztályvezető indulatosan számolt be a történtekről:

- Az európai szövetség megbízottja közölte, kizárja a csapatot, ha nem tudjuk igazolni, hogy a három játékos jogosan szerepel nálunk. Azonnal felvettük a kapcsolatot a hazai szövetséggel, ahol Jakab Zoltán technikai titkár segítségével kaptuk meg a megerősítő igazolást, amit elfogadtak. Kiderült, hogy a Vasas szakosztályvezetője, Medgyesi Zoltán hívta fel a német szövetséget, és faxon megküldte a tagsági igazolvány másolatát, amit nem kapott meg tőle egyesületünk, holott jogszerűen igazoltuk le a pólósokat. Mind a nemzetközi, mind a német szövetség képviselője elnézést kért a történtek miatt.

Nemzeti Sport, 2001.02.18.

Csoportelső a Dunaújváros

A Dunaújváros női vízilabda csapatának csoportgyőzelmét és továbbjutását nem befolyásoló két mérkőzés maradt vasárnapra a németországi KEK-selejtezőből.

Eredmények:

Palermo (olasz)-Hohenlimburg (német) 10-4
SKIF Moszkva (orosz)-Bordeaux (francia) 22-2

Végeredmény:

1. Dunaújvárosi Főiskola-Green System 6 pont
2. SKIF Moszkva 6
3. Palermo 6
4. Hohenlimburg 2
5. Bordeaux 0

A Dunaújváros és a Moszkva bejutott az április 20-22. között sorra kerülő KEK-elődöntőbe.

Sporthírek, 2001.02.18.

Dunaújvárosi győzelem a nyitónapon

Győzelemmel kezdett a női vízilabda KEK négyes döntőjében a DVSE-Dunaújvárosi Főiskola csapata. A magyar együttes a görög Olimpiakosznál bizonyult jobbnak három góllal.

Női KEK négyes döntő, első forduló:
DVSE-Dunaújvárosi Főiskola - Olimpiakosz (görög) 9-6 (2-1, 3-2, 2-2, 2-1)
Magyar góldobók: Benkő T. 3, Primász 2, Benkő N., Zantleitner, Kovács, Tóth 1-1

A magyarok végig vezetve, magabiztos győzelmet arattak.

Sporthírek, 2001.04.20.

Női vízilabda-vereségek

Balszerencsésen kaptak ki Barcelonában a dunaújvárosiak a favorit orosz kupagyőztestől a nőivízilabda-KEK négyes döntőjében.

Barcelona, női KEK, négyes döntő, második forduló:
Szkiff Moszkva (orosz) - DVSE-Dunaújvárosi Főiskola 10-8 (3-1, 3-4, 2-2, 0-3)
a magyar góldobók: Primász, Tiba 2-2, Zantleitner, Benkő T., Benkő A., Kovács 1-1

A magyarok a végét nem bírták, s miután korábban kihagytak két négyméterest, nem volt esélyük a kupagyőzelemre aspiráló (második győzelmét szerző: még pénteken késő este a Mediterrani Barcelonát verte 13-8-ra) orosz együttes ellen.

A dunaújvárosiaknak a második helyre van esélyük, vasárnap 13.15-kor a vendéglátókkal játszanak.

[origo], 2001.04.21.

Női KEK, négyes döntő,3. forduló
Szépen csillog az ezüst


DVSE-Dunaújvárosi Főiskola-GS-Mediterrani Barcelona (spanyol) 8-6 (1-1, 4-1, 2-2, 1-2)

Barcelona, 300 néző. V: Salino (olasz), Schwarz (izraeli)

DVSE: SÓS - Benkő N., Benkő T., ZANTLEITNER 2, TIBA 3, PRIMÁSZ 2, Kovács A. 1, Erdős, Bódi, Tóth A., Zsámbok, Varga Z., Baráth. Edző: Mihók Attila

Gól - emberelőnyből: 11/6, ill. 11/5

Olympiakosz Pireusz-Moszkva 8-8 (3-0, 2-2, 1-4, 2-2)

A KEK-döntő végeredménye: 1. SZKIF Moszkva 5 pont, 2. Dunaújváros 4, 3. Barcelona 2, 4. Olympiakosz 1

A torna legjobb kapusa: Sós Ildikó (Dunaújváros)

A Moszkva ellen elszenvedett fájó vereség után nagyon összeszedték magukat a dunaújvárosi lányok a hazaiakkal szembeni, második helyet eldöntő mérkőzésre. Az első negyedben nem tudott előnyhöz jutni a DVSC, ám a folytatásban Tiba és Sós vezérletével felülkerekedett a magyar csapat. Zantleitner második góljával már 6-2-re vezetett a Mihók Attila irányította gárda. Ugyan a szurkolók biztatásával mindent megpróbált a katalán együttes hátrányának ledolgozására, de a dunaújvárosiak ezúttal nem engedték ki kezükből a mérkőzést. A nemzetközi színtéren először szereplő főiskolások nagyszer?en helytálltak, s megszerezték a KEK-ben a második helyet.

Mihók Attila: - Azt a két mérkőzésünket nyertük meg, amelyiken kicsit gyengébb teljesítményt nyújtottunk. Az mindenképpen a döntő tanulsága, hogy a végső győzelemhez összetett, kiegyensúlyozott teljesítmény szükséges. Örülök az ezüstéremnek, úgy érzem, nem vallottunk szégyent. Köszönöm csapatomnak az egész évben nyújtott munkát.

Benke Zoltán, Nemzeti Sport 2001.04.23.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001