FONTOS


 

A "csiptetős orrúak" sportága, melyet csak a lányok-nők-asszonyok művelnek. Szépen is néznénk ki, ha a férfiak mutogatnák a szőrös lábukat, és kecsesen lengetnék a kezüket, karjukat, fejüket. A fiúk menjenek úszni vagy vízilabdázzanak! Ez a hölgyek sportága, ami nemrég bekerült az olimpia programjába, és az egyik legnépszerűbb, legnézettebb látványosság. Magyarországon még nem annyira ismert, alig van 20 sportoló, aki ezt űzi. A medencék sincsenek ellátva a műúszáshoz szükséges speciális felszereléssel (pl. víz alatti hangszóró). Talán egyszer nálunk is elismert lesz, mint Kanadában és Oroszországban. Egyébként nemrég olvastam egy orosz műúszó-lányokkal készített interjút. Állításuk szerint ők összekötik a kellemest a hasznossal, mert:
  • nagy erőnlétre van szükség --> sokat úsznak --> izmosak, fittek, kecsesek, jó alakúak lesznek --> előnyös a megjelenésük
  • tulajdonképpen művészi sportág, balettet is tanulnak (sokan vízibalettnek is nevezik) --> testüknek tartást ad
  • nőiesen kell megjelenniük és viselkedniük a vízben --> ez kihat a civil életükre is --> nőiesek
  • a csinos külső miatt a fiúk bomlanak utánuk
  • attraktívak --> sokan közülük aktív pályafutásuk alatt/után modellnek csapnak fel
Na, ezért egészséges és szép ez a sportág! És a tévhittel ellentétben, egyáltalán nem fulladnak meg a víz alatt a leányzók!

A szinkronúszás legősibb gyökereit az ókori görögöknél vélik felfedezni, bár az akkori vízitánc még elég távol állhatott a sportág mai formáitol. Amerikában a szinkronúszás a századelőn vált népszerűvé, az Egyesült Államok és Kanada szerepe kezdettől fogva meghatározó a fejlődésben. Európában Németország volt az úttörő, majd követték őket az angolok, franciák és ma már egy-két ország kivételével egész Európában sok kis- és nagylány szeretett bele a víz és a szép mozgás örömeibe.

A szinkronúszás első világbajnokságát 1964-ben rendezték meg. 1980-ban a moszkvai olimpián bemutató sportágként szerepelt. 1984-ben Los Angelesben már hivatalosan is avattak olimpiai bajnokot, a kanadai Caroline Wald személyében. 1992-ben Barcelonában csak szóló és duó kűrök voltak, Atlantában pedig csak csapatversenyek 8 csapat részére.

A barcelonai olimpiai bajnokok mögött 20 év edzésmúlt áll (napi 8 órai edzéssel). Ennyi kell ahhoz, hogy kűrjük közben akár 70 másodpercet is lent töltsenek egyszerre, és a 3.5 perces kűrből 2 perc 15 másodpercet víz alatt legyenek úgy, hogy közben nagyon intenzív és komoly erőt igénylő karmunkát végeznek, és a víz fölött lábaikkal esztétikai élményt nyújtó mozdulatokat ("fordított táncot") mutatnak be. Sőt, olykor combtőig kitaposva magukat kell lenyűgözniük a bírókat széles mosoly közepette - melynek hitelességét az erőfeszítés mellett az orrcsipesz is erősen csökkenti.

Felnőtt világbajnokságon és olimpián eddig csak az Egyesült Államok és Kanada versenyzői nyertek, de Japán is nagyon erős, és Oroszország úgyszintén.

Magyarország még egyelőre jelentéktelen e sportágban, de talán majd egyszer ... A szinkronúszás nem tartozik a drága sportágak köze, de a létezéshez és a fejlődéshez szükséges pénz felhajtása sok időt felemészt idehaza. Úgyhogy, egyelőre reménytelen az egész, sajnos.

Hámori Zsuzsa


Marschalkó Petra

Szále Katalin
HIREK
Oroszverő Dedieu
A francia Dedieu ott folytatta, ahol a berlini Európa-bajnokságon abbahagyta, ismét jobbnak bizonyult az orosz riválisánál. Pontosabban riválisainál, ugyanis a mezőnyben két keleti is helyet kapott, Davidova és Jermakova. Ráadásul a japán Tacsibana is megelőzte az orosz kettőst, amely nem sokkal később párosban vigasztalódhatott (itt nem kegyelmeztek a mezőnynek). Csapatban sem született meglepetés, az orosz nyolcas könnyedén gyűjtötte be a Világkupát.
Nemzeti Sport, 2002.09.17
A legrangosabb gyermekversenyen, mely minden évben Belgiumban kerül megrendezésre, idén is szép eredményeket értek el a magyar szinkronúszó gyermekek.
Szóló kategóriában 8. helyezést, párosban 5., csapatban 2. helyezést ért el a válogatott.
Kiszeljova befejezi
Maria Kiszeljova, a tavalyi sydneyi olimpia kétszeres szinkronúszó bajnoka (páros és csapat) bejelentette, hogy befejezi pályafutását. A 26 éves orosz klasszis - aki jelenleg a moszkvai állami egyetem ötödéves újságírószakos hallgatója - a jövőben tv-kommentátorként szeretne dolgozni.
Sporthírek, 2001.02.09


Szinkron- és MŰÚSZÁS

CIKKEK

  Montreali kitérő
  Részt vehet ...
  Az olimpiai kvóta ...
  Kis hableányok
  Ez történt Sydneyben
  Pázmányi Gábor
  Szále Katalin, a kapitány
  Hámori duplázott
  Fukuoka veszélyben
  Vissza a kezdetekhez
  Szinkronban az úszók

 
KÉPEK

  
  Szinkronúszó döntő

  
  Hajós Alfréd uszoda

  
   kanadai hölgykoszorú
   1 2 3 4 5 6
   animáció

 
LINKEK

  net: műúszás
  net: synchronized swimming