FONTOS


 

Az olimpiai kvóta a túlélést jelentheti
Elérhető cél a huszadik hely

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: (vas), Nemzeti Sport 2000.04.20
--------------------------------------------------------------------------------

Történelmi tettet hajtott végre a sydneyi olimpiai kvalifikációs versenyen a Marschalkó Petra-Hámori Zsuzsanna páros: huszonnegyedik helyével - a sportág történetében először - kivívta az olimpiai szereplés jogát. A siker hátteréről és az olimpiai esélyekről Tengg Csillát, az olimpiai keret edzőjét kérdeztük.

+ Nem akarom megbántani, de mióta létezik Magyarországon műúszás?

- Hét éve kezdtem el foglalkozni a lányokkal, tehát nagy hagyományokról nem igazán beszélhetünk. Ezért is tartom óriási eredménynek az olimpiai részvételi jog kiharcolását.

+ A kvóta tehát már megvan. Eldöntötték, hová mennek edzőtáborozni? Gondolom van rá lehetőség, hogy kicsit elbújjanak a kíváncsi szemek elől.

- Bárcsak ilyen egyszerű volna a dolgunk! Sajnos, nekünk az is gondot jelent, hogy idehaza találjunk egy-egy órára szabad vízfelületet. A sydneyi versenyre is hajnali edzésekkel kellett, hogy felkészüljünk.

+ Ennyire rossz a helyzet? Az ember azt hinné, hogy az olimpiai részvétel rivaldafénybe állítja a sportágat, és a szponzorok sorban állnak a szövetség ajtaja előtt.

- Számunkra a kvóta azt jelenti, hogy talán megmenekül a sportág az összeomlástól. Reménykedünk benne, hogy valaki felfigyel ránk és felajánlja a segítségét. Már annak is örülnénk, ha kettőnél több sáv jutna ránk egy medencében az edzések idején. Hosszú távon lehetetlen így dolgozni, pedig az emberanyag megfelelő. Csak nincs hol edzenünk.

+ Ennek fényében még nagyobb sikernek tűnik az olimpiai szereplés jogának kivívása. Csak félve kérdezem meg: van esély az előrelépésre?

- Azt hiszem, igen. A lányok óriási lelki tehertől szabadultak meg azzal, hogy kiharcolták a kvalifikációt. Az olimpián már nem lesz vesztenivalójuk, felszabadultan versenyezhetnek. Bízom benne, hogy a huszadik hely nem csak álom marad számukra.
Szinkron- és MŰÚSZÁS

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Szinkronúszás
  magyarul