FONTOS


 

Tisztes szereplés reményében
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Színes Sport 2000.09.25
--------------------------------------------------------------------------------

Marschalkó Petra és Hámori Zsuzsanna sporttörténelmet írt, magyar műúszók ugyanis még sohasem versenyeztek az olimpián. Sydneyben fognak. A kettős a tisztes szereplés reményében utazik az ötkarikás játékokra, ámbár titkon reménykednek abban, hogy bejutnak a tizenkettes döntőbe. A szakemberek szerint erre nincs sok esélyük, elég, ha csak azt vesszük, a júliusi helsinki Európa-bajnokságon sem kerültek be a fináléba, a tizenharmadik helyen végeztek. Az olimpián ráadásul a tengerentúli kettősökkel is számolni kell. Reálisan nézve, már az is nagy teljesítmény, hogy a világ legjobbjai között, várhatóan több ezer néző előtt adhatják elő gyakorlataikat. Sydneyben csapatban és párosban rendeznek olimpiát, az egyes továbbra sem olimpiai szám.

A sportágban jártasak tartják: nem sok esély van arra, hogy a közeljövőben az egyéni verseny is bekerüljön a programba, sőt, van olyan kezdeményezés, amely a hármasok (!) versenyeztetését szeretné elérni. Ami szinte biztos: Sydneyben csapatban és párosban is orosz-amerikai versenyfutás lesz, de gyanítható, hogy beneveznek az éremre a japánok is. A többiek? Talán nekik is csurran-cseppen valami, Marschalkóék szereplése amúgy a magyar műúszás szempontjából sokat jelenthet, talán az ötkarikás részvétel itthon is lendületet ad a sportágnak. Csapatban ugyanis éppen az anyagi gondok miatt nem szerepelt a kvalifikáción magyar egység...

Nincs meglepetés az első nap után
A magyar páros eltűnt a mély vízben

Az előzetes esélylatolgatásnak megfelelően, páros szinkronúszásban a kötelező gyakorlatok után a favorit Olga Brusznyikina, Maria Kiszeljova orosz duó áll az élen, míg a magyar színeket képviselő Hámori Zsuzsa és Marschalkó Petra a huszonnégy induló mezőnyében az utolsó előtti helyen áll.

A két magyar elsőként képviseli a sportág hazai legjobbjait az ötkarikás eseményen, áprilisban ugyanezen a helyszínen harcolta ki nagy bravúrral az olimpiai részvétel jogát. A papírforma és az azóta lezajlott helsinki Európa-bajnokság eleve azt ígérte, hogy a mezőny második felében fognak majd végezni, és sajnos nem is történt csoda.

A "háromrészes" verseny - hétfőn lesz a szabadon választott gyakorlatok selejtezője, kedden a 12-es döntő - első felvonása után az esélyes orosz pár csak minimális különbséggel előzi meg a japánTacsibana Mija,Takeda Miho, valamint a francia Virginie Dedieu, Myriam Lignot kettőst.

Állás a kötelező gyakorlatok után: 1. O. Brusznyikina, M. Kiszeljova (orosz) 34.580, 2. Tacsibana M., Takeda M. (japán) 34.300, 3. V. Dedieu, M. Lignot (francia) 33.997, 4. A. Kozlova, T. Middaugh (amerikai) 33.810, 5. C. Carver-Dias, F. Letourneau (kanadai) 33.670, 6. Li Min, Li Jüan-jüan (kínai) 33.250, .23. Hámori Zsuzsanna, Marschalkó Petra (magyar) 28.957.

Huszonnégy vízibalerina folytathatja
Kiselejtezték a magyar kettőst

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Színes Sport 2000.09.26
--------------------------------------------------------------------------------

Nem sikerült javítania a Hámori Zsuzsanna, Marschalkó Petra párosnak a kötelező gyakorlatok után elért utolsó előtti pozícióján. A szabadon választott formációk selejtezőjében ugyanis a magyar duó ugyanúgy a huszonharmadik helyen végzett, mint az előző nap. Az olimpiák történetében először induló magyar kettős egyetlen párost előzött meg, s így természetesen nem került be a tizenkettes döntőbe.

A kedden rendezendő fináléba a nagy favorit, orosz Olga Brusznyikina, Marija Kiszeljova páros került be a legmagasabb pontszámmal.

A tizenkettes döntőbe jutottak: 1. O. Brusznyikina, M. Kiszeljova (orosz) 99.060, 2. Tacsibana M., Takeda M. (japán) 98.260, 3. V. Dedieu, M. Lignot (francia) 97.091, 4. A. Kozlova, T. Middaugh (amerikai) 96.730, 5. C. Carver-Dias, F. Letourneau (kanadai) 96.374, 6. M. Cecconi, A. Lucchini (olasz) 94.953, 7. Li Min, Li Jüan-jüan (kínai) 94.870, 8. G. Mengual, P. Tirados (spanyol) 93.826, 9. E. Leal, L. Leal (mexikói) 92.717, 10. Jang Jun Kjung, Ju Na Mi (dél-koreai) 92.130, 11. M. Perk, B. Schmid (svájci) 92.083, 12. C. Moraes, I. Moraes (brazil) 90.873, .23. Hámori Zsuzsanna, Marschalkó Petra (magyar) 81.477

Kiszeljova: dopping ellenére győzelem
Az első orosz arany

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Színes Sport 2000.09.27
--------------------------------------------------------------------------------

Júliusban az orosz Marija Kiszeljova bizonyára nem gondolta volna, hogy olimpiát nyerhet. Sőt, abban sem lehetett biztos, hogy egyáltalán ott lesz Sydneyben. Mégpedig azért, mert a Helsinkiben rendezett Eb után, amelyen egyébként Brusznyikinával párban nyert, megbukott a doppingvizsgálaton.

Ugyanazt a szert találták meg a szervezetében, mint az egyéni összetettben szerzett olimpiai bajnoki címétől megfosztott Andreea Raducanéban. A 16 éves román tornászlánynak, aki itt, Sydneyben nyerte aranyát, szintén az ephedrin okozta a vesztét. A két ügyben még az is hasonlatos, hogy mindkét esetben az orvos "vitte el a balhét." Csak amíg Raducan egy tablettát vett be, az orvosa ajánlására, mégpedig megfázás ellen, Kiszeljova a súlyával bajlódott. Raducantól az egyéni aranyát elvették (a csapataranyat megtarthatta), de az olimpiától nem tiltották ki, Kiszeljova viszont az EC után a szokásos három hónap helyett csak egy hónapos eltiltást kapott, tehát eljöhetett Sydneybe. Az orvosokat azonban mindkét esetben súlyosabb büntetésben részesítették.

Az oroszok - eltekintve ettől a furcsa ügytől - megérdemelten nyertek, hiszen egészen egyedülálló gyakorlattal szerepeltek. Japán zenére adták elő a kűrjüket, egészen különlegesen miliőt teremtve az uszodában. Oroszország ezzel az aranyérmével az első olimpiai érmét szerezte meg a műúszásban - eddig csak az Egyesült Államok, Kanada és Japán büszkélkedhetett ilyennel.

A japánok ezüstérme nem volt meglepetés - két évvel ezelőtt már szereztek egy második helyet, 1998-ban a vb-n a Brusznyikina, Szedakova összetételű orosz pár mögött lettek ezüstérmesek. Azon a vb-n a franciák lettek a harmadikok, róluk még annyit érdemes tudni, hogy azon az Európa-bajnokságon, amelyet követően Kiszeljova megbukott, az oroszok helyett ők léptek előre az első helyre. Most ismét bronzérmesek lettek.

Érdekesség, hogy egy harmadik orosz résztvevője is volt a páros versenyeknek, az amerikai pár egyik tagja, Anna Kozlova csak tavaly októberben kapta meg az amerikai állampolgárságot, és bizony jelentősen megerősödött vele az amerikai csapat, hiszen 1991-ben és 1993-ban Szedakovával párosban Eb-címet szerzett.


PÁROS

Olimpiai bajnok: Olga Brusznyikina, Marija Kiszeljova (Oroszország) 99.580, 2. Tacsibana Mija, Takeda Miho (Japán) 98.650, 3. Virginie Dedieu, Myriam Lignot (Franciaország) 97.437, 4. A. Kozlova, T. Middaugh (Egyesült Államok) 96.990, 5. C. Carver-Dias, F. Letourneau (Kanada) 95.984, 6. M. Cecconi, A. Lucchini (Olaszország) 95.387, 7. Li Min, Li Jüan-jüan (Kína) 94.784, 8. G. Mengual, P. Tirados (Spanyolország) 94.520, .23. Hámori Zsuzsanna, Marschalkó Petra (Magyarország) 81.477

A címvédő amerikaiak rontottak
Az oroszok a második aranyra áhítoznak

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Színes Sport 2000.09.29
--------------------------------------------------------------------------------

Azután, hogy Oroszország megnyerte első olimpiai érmét műúszában, már senki sem lepődik meg azon, hogy a második éremhez is nagyon közel került. Az elsőt Brusznyikina és Kiszeljova a párosban szerezte.

Mindkét lány benne van az orosz csapatban is, ami azért érdemel külön említést, mert bizony nem könnyű két versenyszámban is szerepelni, vagyis: négy gyakorlatot elsajátítani.

Az is érdekes, amint arra az orosz pár győzelménél már kitértünk, hogy Kiszeljova júliusban az Európa-bajnokság után megbukott a doppingvizsgálaton, és a szokásostól eltérően nem három, hanem csak egy hónapos eltiltást kapott. Vagyis ennek köszönheti, hogy itt lehet az olimpián - és ennek köszönhette, hogy olimpiai bajnok lett. És lehet, hogy mindjárt két aranya is lesz.

Az orosz csapat egyébként kétségtelenül nagyon szép gyakorlattal mutatkozott be, a művészi hatásra a maximális 10 ponttal jutalmazták a bírók a csapatot. A japánok különös hangulatú gyakorlatot adtak elő, csupán hét századdal maradnak el az oroszoktól. A japánokról érdemes elmondani, hogy műúszásban eddig minden olimpián szereztek érmet (Atlantáig rajtuk kívül csak az amerikaiak és a kanadaiak álltak fel a dobogóra minden olimpián), és eddig minden alkalommal a harmadikok lettek. 1984-ben, 1988-ban és 1992-ben párosban végeztek a harmadik helyen, 1996-ban a csapatverseny szerepelt a programban, akkor ebben a számban szereztek bronzot. Sydneyben a párosban már szereztek egy ezüstöt, tehát már elmondhatják magukról, hogy az előző évekhez képest javítottak - és közel vannak ahhoz, hogy egy újabb ezüstöt nyerjenek.

A harmadik éremszerző ország, a címvédő Egyesült Államok azonban az idén halványabb, mint a korábbi esztendőkben, képviselői a párosban a franciák mögött lecsúsztak a dobogóról, és a csapatban is távol kerültek a hőn áhított aranytól. Az egyik elemnél ugyanis nagyot hibáztak, és csak az ötödik helyen várják a folytatást, amikor a szabadon választott gyakorlatokkal versenyeznek a csapatok.

CSAPAT

Állás a kötelező gyakorlatok bemutatása után: 1. Oroszország 34.580, 2. Japán 34.510, 3. Kanada 33.787, 4. Franciaország 33.763, 5. Egyesült Államok 33.530, 6. Kína 33.017, 7. Olaszország 32.993, 8. Ausztrália 31.383

Az oroszok dupláztak
Az amerikaiak még érmet sem nyertek

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Színes Sport 2000.09.30
--------------------------------------------------------------------------------

És Oroszország megnyerte a második aranyát.

Itt, Sydneyben is a második - és az olimpiák műúszóversenyeinek történetében is. Eddig ugyanis Oroszország még érmet sem szerzett ebben a sportágban, most meg mindjárt kettőt is.

A párosban aratott győzelem után Brusznyikina és Kiszeljova, a duó tagjai a csapatban is sikert arattak. A második helyet Japán szerezte meg, érdekesség, hogy Sydneyig csak bronzot szereztek a japán lányok az olimpiákon, most a párosban és a csapatban is a dobogó második fokáig jutottak. A négy évvel ezelőtt harmadik helyen végző gárdából négyen, Fudzsi, Dzsimbo, Tacsibana és Takeda most is szerepeltek, a másik négy lánynak azonban ez volt az első olimpiája. A bronzérmes kanadai együttes teljes egészében kicserélődött 1996 óta, akkor második volt a csapat, tehát az új lányok csak hajszállal maradtak el az elődök teljesítménye mögött.

A címvédő amerikai csapat a csütörtöki rontás után nem tudott javítani és ötödik lett. A sportág egyik nagyhatalmáról tehát elmondható, hogy nem sikerült átvészelnie az őrségváltást. Atlantáig négy aranyérmet osztottak ki az olimpiákon, ebből a négyből hármat az amerikaiak nyertek meg, most viszont - még dobogóra sem kerültek.

CSAPAT

Olimpiai bajnok: OROSZORSZÁG (Jelena Azarova, Olga Brusznyikina, Marija Kiszeljova, Olga Novokscsenova, Irina Persina, Jelena Szoja, Julija Vasziljeva, Olga Vaszjukova) 99.146, 2. JAPÁN (Egami Ajano, Fudzsi Raika, Iszoda Joko, Dzsimbo Rei, Tacsibana Mija, Takeda Miho, Joneda Joko, Joneda Juko) 98.860, 3. KANADA (Lyne Beaumont, Claire Carver-Dias, Erin Chan, Catherine Garceau, Fanny Letourneau, Kristin Normand, Jacinthe Taillon, Reidun Tatham) 97.357, 4. FRANCIAORSZÁG (C. Bouhier, V. Dedieu, C. Faber, M. Glez, R. Le Bozec, M. Lignot, C. Massardier, M. Rathier) 96.467, 5. EGYESÜLT ÁLLAMOK (C. Barton, T. Cleland-Mc Gregor, B. Finn, A. Kozlova, K. Lum, E. Marshall, H. Pease-Olson, K. Wurzel) 96.104, 6. OLASZORSZÁG (G. Ballan, S. Bianchi, M. Brunetti, G. Burlando, C. Cassin, M. Cecconi, A. Lucchini, C. Perchetto) 95.177, 7. KÍNA (Hu Jing-li, Csin Na, Li Zsou-ping, Li Min, Li Jüan-jüan, Li Csen, Vang Fang, Hszia Je, Csang Hsziao-huan) 94.593, 8. AUSZTRÁLIA (T. Davis, K. Geraghty, A. Laird, D. Liesch, I. Olevsky, K. Orpwood, R. Ren, C. Wightman) 89.493

Mindent a szépségért

Az ausztrál csapat, amely csak a rendező jogán lehet ott a nyolcas mezőnyben, mindent megtett a jó szereplésért. Mivel a lányok úgy tartják, hogy a jó eredményhez nélkülözhetetlen a kellemes külső, a csapattagok közti harmónia, elhatározták, hogy a lehetőségekhez mérten egyformán fognak kinézni. A dressz, ugye, adott, de ez még semmi. Az ausztrál lányok a bőrszínüket is "összhangba" hozták, a három legbarnábbhoz próbálták igazítani bőrüket a többiek. Ennek érdekében hárman barnítókrémet használtak (még jó, hogy nem ázott le a vízben), ketten rendszeresen szoláriumba jártak. És, persze, a haj. A csapat valamennyi tagja egyforma sötétbarnára festette a haját.

Az eredmény? A lányok tényleg szépek, még ha az utolsó helyen végeztek is.

Arany Ezüst Bronz
Oroszország 2 - -
Japán - 2 -
Franciaország - - 1
Kanada - - 1
Szinkron- és MŰÚSZÁS

KÉPEK

  

 
LINKEK