FONTOS


 

Kis hableányok
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Deák Zsigmond, Fábik Tibor, Sztár Sport 2000/13
--------------------------------------------------------------------------------

Végy 10 deka étkezési zselatint! A receptet, amely így kezdődik, minden szinkronúszó ismeri, de nem ám gyümölcstortát készít belőle, hanem a saját frizuráját. Mert ki gondolná, hogy a zselatin teszi igazán vízállóvá a hajkölteményeket, amelynek elkészítésére amúgy van akinek 15 perc is elegendő, másnak viszont egy óra is kevés. Így aztán az elmúlt hét végi Magyar Kupa mezőnyét a 9 órai kezdésre való tekintettel az óraátállítás igencsak próbára tette.

Bár az Andersen meséjéből ismert "Kis hableány" a dán főváros, Koppenhága nevezetessége, a budapesti Hajós Alfréd uszodát is ellepték a "sellők". Magyarországon jelenleg kilenc szinkronúszó egyesületben készülhetnek a versenyzők, hogy minél jobban szinkronban legyenek egymással, a zenével - no és persze a szépséggel és a harmóniával.

A vasárnapi éremosztás alapján ez az Aqua Ventura (4 arany, 3 ezüst, 3 bronz), a Synus (4-2-0) és a Főnix (1-2-3) hableányainak sikerült a legjobban.


Ökrös Anna és Almási Eszter teljes összhangban

Már az ókorban is
A fennmaradt ókori tárgyi emlékeken - amforáon, mozaikokon - szép számmal találhatunk a vízben "táncolást", korai szinkronúszást ábrázoló jeleneteket. A rómaiak vízirevűszerű műsoraikhoz a Colosseumot feltöltötték vízzel, s itt mutatták be számaikat a szereplők. A sportág modern változata a XX. század elején az Egyesült Államokban alakult ki, az első vb-t 1973-ban rendezték meg. A szinkronúszás az 1984-es Los Angeles-i olimpia műsorán szerepelt először, egyéni és páros számokkal. Atlantában csapatversenyben osztottak érmeket, Sydneyben csapatban és párosban hirdetnek bajnokot. Amennyiben a kvalifikációs versenyen jól szerepel, a jelenleg Kanadában készülő Hámori Zsuzsa, Marschalkó Petra kettős is ott lehet Ausztráliában.
Szinkron- és MŰÚSZÁS

KÉPEK

   szinkronban

 
LINKEK

  Szinkronúszás
  magyarul