FONTOS


 

Szále Katalin pénteken írja alá a szerződését
Huszonöt éves kapitány

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: (s. e.), Nemzeti Sport 2001.02.16
--------------------------------------------------------------------------------

Szále Katalin huszonöt éves korára a csúcsra ért, legalábbis szakmai vonalon, hiszen több mint valószínű, péntektől hivatalosan is ő a magyar junior és felnőtt szinkronúszó válogatott szövetségi kapitánya. Nem tagadja, meglepte a felkérés.

- Nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy rám gondoltak, bevallom, korábban nem gondolkoztam azon, mi lenne, ha egyszer én lennék a kapitány. Már mindenben megállapodtam a szövetség vezetőségével, szerintem nincs semmi akadálya annak, hogy pénteken aláírjuk a szerződést.

- Azonnal igent mondott?

- Természetesen felmértem, hogy a megbízatás milyen plusz feladatokkal jár, mennyire összegyeztethető a jelenlegi munkámmal. Az Aquaventuránál tizenhárom tanítványom van, semmiképpen sem akartam, hogy a döntésemmel nekik gondot okozzak.

- Azt mondja, meglepte, hogy felkérték a tisztségre, mindazonáltal a szakmán belül nem tartották annak, hiszen több versenyzője is van a junior- és felnőttválogatottban.

- Biztos ez alapján kértek fel, tény, a jelenlegi tanítványaim közül is rengetegen válogatottak.

- Nem titok, ön előtt Tengg Csillával tárgyalt a szövetség, ám vele nem tudtak megállapodni.

- Ne is folytassa, biztos vagyok benne, hogy ebből nem lesz feszültség, s egymást segítve dolgozunk majd. Biztos vagyok abban is, hogy az utánpótlás-kapitánnyal, Erdős Eszterrel is hatékonyan munkálkodunk majd együtt.

- Mikor debütál?

- Májusban Ukrajnában lesz a junior Európa-bajnokság, ahol jó lenne, ha a három számból - csapat, duó, egyéni - kettőben döntős helyezést érnének el a lányok. Aztán jön a júliusi, fukuokai világbajnokság, ahová sajnos egyre valószínűbb, hogy anyagi gondok miatt csak párossal megyünk, a csapat részvétele túl nagy tehertétel lenne a szövetségnek.

- Az titok, hogy anyagilag mennyire előnyös a szerződése?

- Higgye el, nem az anyagiak játszottak szerepet a döntésemben. Én tényleg nagyon nagy megtiszteltetésnek tartom, hogy bennem látják a megoldást a szövetségben.

Kapitány helyett igazgató
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Buda Balázs, Mai Nap 2001.02.16
--------------------------------------------------------------------------------

Sydneyben először szerepelt magyar műúszó-páros az olimpián. Ezt a szép eredményt nagyban köszönheti a magyar műúszó-sport Tengg Csillának, aki négy éven keresztül az áldatlan állapotok ellenére foglalkozott a Marschalkó-Hámori duóval.

Idén is folytatni kívánja, de csak megfelelő körülmények között. A szövetség Tengget jelölte a felnőtt és junior szövetségi kapitányi posztra, ám a szerződéskötésre nem került sor. Pázmányi Gábor elnök nem tudja azokat a feltételeket vállalni, amit a kapitányjelölt kér. Most szakmai igazgatói státuszt ajánlottak Csillának.

- Ahhoz, hogy előrébb lépjünk, szükség lenne napi négy óra vízfelület-használatra - mondja Tengg. - Ez sok pénzbe kerül, s az elosztásnál nem minket vesznek elsőként figyelembe, de különben nincs értelme a munkának, aminek decemberben el kellett volna kezdődnie. Elérhető az Eb-döntő, a vb-n is be lehetne kerülni a legjobb húsz közé, de ezt napi egyórás edzéssel képtelenség megvalósítani.

Csilla hallott olyat, hogy sokat kér, de nem magának kéri. Nem tudja, mit kéne szakmai igazgatóként tennie, de ez szerinte a szövetségben se tisztázott. Ő inkább kapitányként dolgozna.

.

Szále jött, Szimandl megy
Szombattól Magyar Kupa

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Nemzeti Sport 2001.03.02
--------------------------------------------------------------------------------

Aktuális hírekben nem volt hiány a szinkronúszó-szövetség csütörtöki sajtótájékoztatóján. Pázmányi Gábor elnök elmondta, hogy Szále Katalin az új szövetségi kapitánya a felnőtt- és juniorválogatottnak, ám a korábbi szakvezető, Tengg Csilla is marad, ő szakmai igazgatóként dolgozik tovább. A szövetség főtitkára, Szimandl László viszont távozik a szövetségből, mivel nem tudta összeegyeztetni a vállalkozását a szövetségben végzett munkával.

Pázmányi azt is közölte, a Szerencsejáték Rt. mellett további négy szponzorral is megállapodtak.

Szombaton és vasárnap a Komjádi uszodában rendezik a Magyar Kupát. Szále és Tengg szerint komoly rivalizálás várható, hiszen most dől el, hogy az utánpótlásnál és a felnőtteknél kik indulhatnak a nemzetközi versenyeken. Kiderült az is, hogy a felnőtteknél meglehetősen kevés az induló, a párosoknál például csak két egység megy vízbe. Ebből is látszik, hogy bár a Hámori Zsuzsanna, Marschalkó Petra kettős a sydneyi olimpián is szerepet kapott, az utánpótlás területén akadnak gondok. Főleg anyagiak, ám mindez a sikeres szakmai munkát is veszélyezteti. Elég ha csak arra gondolunk, hogy alig-alig van edzéslehetőségük a budapesti műúszóknak. Nem véletlen tehát, hogy Pázmányi az állami szerepvállalást említette, főleg, hogy jelenleg azt sem tudják, idén mekkora központi támogatásban részesül a sportág.

Szinkron- és MŰÚSZÁS

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Szinkronúszás
  magyarul