FONTOS


 








Navratyil Sándor a gerincsérülése után kezdett el síelni
Az első magyar a téli paralimpián

Alig egy szusszanásnyi idejük maradt a téli olimpia szervezőinek, csütörtökön már a paralimpia küzdelmei kezdődnek meg Salt Lake Cityben. A mozgáskorlátozott sportolók havas-jeges játékain első alkalommal vesz részt magyar sportoló, Navratyil Sándorszékes síző, aki az alpesi számokban, a március 13-i óriás-műlesiklásban és a március 15-i műlesiklásban áll rajthoz.

A 37 éves sportoló 1987-ben autóbalesetet szenvedett, és gerincsérülése miatt tolókocsiba kényszerült. Balesete előtt csak hobbiból síelt, és a sors ajándékának tartja, hogy megadatott számára a lehetőség, és megismerhette ezt a speciális sportágat. Véleménye szerint a sízés örömét, élményét ugyanúgy visszaadja az a szerkezet, amellyel versenyez, mint a valódi sí, és emellett a mozgáskoordinációt és a fizikai készségeket is fejleszti.

- Hogyan talált rá erre a sportágra? - kérdeztük az elutazás előtt a balatonfüredi sportolót.

- 1990-ben találkoztam, ismerkedtem meg ezzel a speciális eszközzel, kipróbáltam és nagyon megkedveltem. Ezután két-három éven át az osztrákok rendszeresen meghívtak közös edzésekre, táborozásokra, de sajnos utána néhány évet kihagytam. Kilencvennyolcban sikerült hozzájutnom használt felszereléshez, és ezzel kezdtem komolyabban síelni. A székes sí egy normál lécből áll, hagyományos kötéssel, és tartozik hozzá egy fémvázra épített ülőszerkezet. A két bot a végén két rövid sítalppal segít koordinálni a mozgást, így az irányításban van fontos szerepe.

- Mióta készült az olimpiára?

- Tavalyelőtt merült fel a kérdés: vajon mire lennék képes komolyabb versenyeken? A 2000/2001-es síszezonban elindultam két Európa-kupán és egy Világkupán, és az azokon összegyűjtött világranglista-pontok alapján kvalifikáltam magam a 2002-es paralimpiára. Ősz óta zajlott a felkészülés, központi támogatásban is részesültem, ami sokat segített, hiszen ez egy viszonylag költséges sport.

- Nemcsak a síelést, hanem a teniszt is kedveli. Ebben a sportágban is úttörő munkát végzett, hiszen az ön kezdeményezésére honosodott meg hazánkban a kerekesszékes tenisz, sőt, nyári paralimpián is részt vett.

- Atlantában szerepeltem ebben a sportágban. Téli paralimpián viszont eddig még sohasem indult magyar versenyző, én leszek az első, és elkísér az edzőm, Fábián Attila.

- Hol és mikor van lehetősége edzeni?

- Idény elején és végén, amikor gleccsereken lehet sízni, akkor Olaszországban, idény közben pedig Ausztriában készülünk. Ez évente összesen húsz-harminc napot jelent három-négy napos szakaszokra bontva. Az igazi sínemzeteknél már október végén, november elején elkezdik az edzéseket, és végig sízik szinte az egész telet. A németek vagy az osztrákok például 90-150 napot készülnek.

- A paralimpián milyen sérültek indulnak az egyes versenyszámokban?

- A gerincsérülteken kívül végtagsérültek, illetőleg vakok és gyengénlátók. Én alpesi számokban, szlalomban és óriásműlesiklásban indulok. Az Európa-bajnokságon ebben a kategóriában húsz és harmincöt között van a versenyzők száma, az olimpián biztosan leszünk legalább ötvenen. Mivel több kategória van, mindegyikben körülbelül ekkora létszámra számítanak a rendezők.

-Mit vár az olimpiától?

- Már az is nagy eredmény, hogy kijutott magyar sportoló a téli paralimpiára. Tudja, a balesetem utáni rehabilitációnak fontos része volt a sport. Beláttam, hogy ha valaki ilyen típusú sérülést szenved, mint én, annak a fizikai felépüléséhez és a társadalomba való beilleszkedéséhez nagyon sokat segít. Ha ez párosul azzal, hogy van egy kis tehetsége is hozzá, eredményes is, lehetőség is van rá, hogy tréningezzen, versenyeken induljon, akkor meg kell próbálni. A többi már csak ráadás.

Megnyitó előtt

Navratyil Sándor túl van az első helyszíni edzésén, de egyelőre nem nyilatkozott a pályáról és az esélyekről. A paralimpiai faluban egyébként szerdán magyar idő szerint 22 órakor húzták fel a magyar zászlót.

A játékok első hivatalos eseményét a csütörtöki - közép-európai idő szerint péntek hajnali -, kétórásra tervezett megnyitó jelenti majd. A szervezők mintegy ötszáz sportolót várnak a Rice-Eccles stadionba. A tervek szerint George Bush amerikai elnök ezúttal nem lesz ott az eseményen, de egy előre rögzített felvételen köszönti a résztvevőket. A 120 perces ceremónia során három versenyző beszél majd arról, hogy mit jelent számára és társai életében a sport. A program Stevie Wonder koncertjével zárul.

A téli paralimpián mintegy ezerkétszázan vesznek részt alpesi- és északi síben, illetve jégkorongban. Legutóbb, Naganóban a németek gyűjtötték a legtöbb érmet (44), mögöttük az amerikaiak (34), az oroszok (31) és a norvégok (24) következtek.

Kozma Gábor, Nemzeti Sport 2002.03.07.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002