FONTOS


 








JÉGKORONG
Döntetlen az orosz-amerikai rangadón
Brett Hull volt a megmentő

Lenyűgöző, hogy a hokitornán mi mindent megtesznek a győzelemért - és nem csupán a játékosok. Vjacseszlav Fetyiszov, a hajdani szovjet válogatott remek hátvédje, aki jelenleg az orosz válogatott vezetője, időt kért, amikor kevesebb mint egy perc volt hátra az amerikaiak elleni rangadóból, viszont a bedobást a házigazdák harmadában készülődtek elvégezni. Kettő-kettőt mutatott ekkor az eredményjelző... A győzelem megszerzése érdekében Fetyiszov lehívta a jégről Nyikolaj Habibulint, a kapust támadóra cserélte, és kis híján bevált a haditerve, ám Alekszej Jasin lövését lábbal kivédte Mike Richter az utolsó másodpercekben, így maradt a 2-2, avagy az amerikai hokiválogatott 1932 óta továbbra sem talál legyőzőre hazai jégen, már ami az olimpiákat illeti.

És hogy kinek mennyit ért a döntetlen? Az amerikaiaknak sokat. Valószínűleg ők szerzik meg az elsőséget a D-csoportban (hacsak az oroszok nem alázzák meg nagyon a finneket), így a negyeddöntőben nekik jut a másik csoport - minden bizonnyal - utolsó helyezettje, Németország, ott pedig nem lehet gond. Mindez pusztán feltételezés, de megkockáztathatjuk, így lesz.

Ami viszont biztos: őrült iramú, a csattanós ütközéseket sem nélkülöző mérkőzést vívott egymással az Egyesült Államok és Oroszország, ahogy Igor Larionov fogalmazott, "egyik csapat sem engedhetett meg magának akár csak egy félperces pihenőt". A nagy rohanásban elsőként a házigazdák sújtottak le: Keith Tkachuk valósággal átpasszírozta Habibulinon a korongot - jegyezzük meg, ekkor kettős emberelőnyben voltak a fehér mezesek! Aztán egyenlített a szbornaja, méghozzá emberelőnyből, miután Valerij Bure a bal oldalról a hálóba emelte a pakkot a kissé korán eldőlő, összességében szenzációsan védő Mike Richter felett, sőt a vezetést is megszerezték az oroszok, hála Szergej Fjodorovnak, aki közelről mattolta a New York Rangers kapusát. Négy és fél perccel a dudaszó előtt azonban egalizált az Egyesült Államok: a legendás Bobby Hull fia, Brett közelről, villámgyors csuklómozdulattal félmagasan lőtte el a korongot Habibulin mellett.

Azt már említettük, hogy ez a döntetlen kedvezett az amerikaiaknak, azt viszont még nem, hogy egyik legjobbjuk, a finneknek káprázatos gólt ütő Tkachuk a harmadik harmadban térdsérülést szenvedett, amikor összeütközött Vlagyimir Malahovval. Tkachuk csak bicegni tudott, ezért a továbbiakban nem ment vissza a jégmezőre.

A csoport másik mérkőzése egyoldalúra sikeredett, az amerikaiaktól 6-0-ra kikapó finnek 8-1-re elverték a fehéroroszokat, vagyis sikerült pozitívra feltornászniuk a gólkülönbségüket. Olli Jokinen rögtön a meccs elején eredményes volt, igaz, a gólhoz kellett az egyik védő korija is, de hogy ne legyen kétséges a finn fölény, a harmadot 3-0-val zárta a naganói olimpia bronzérmese, a második végén pedig már 6-0 állt az eredményjelzőn.

"Elég nehéz egy olyan csapat ellen játszani, amelyik sokkal magasabb szinten műveli a jégkorongot, mint mi" - magyarázkodott Ruszlan Szalej, a beloruszok védője. Az utolsó csoportkörben Egyesült Államok-Fehéroroszország és Finnország-Oroszország találkozókat rendeznek.

Gretzky csalódott

Nincs ezen mit szépíteni, egész Kanadát sokkolta, hogy a végső győzelemre aspiráló hokisaik a nyitó meccsen megalázó vereséget (5-2) szenvedtek a svédektől. Nem véletlen, hogy az együttes mellett tevékenykedő Wayne Gretzky, akit aktív korában minden idők egyik legjobb játékosának tartottak, azonnal sajtótájékoztatót hívott össze.

- Hogy mi történt? Az első harmadban még semmi gond sem volt, kifejezetten jól játszott a csapat, akár három-négy góllal is elhúzhattunk volna. Salo azonban remekül védett, így csupán egyetlen korongunk kötött ki a hálóban. Ennek ellenére, hangsúlyozom, a találkozó elején mutatott játékkal kifejezetten elégedett voltam. Utána viszont kétségtelenül leült a csapat. A játékosaink mintha egy helyben álltak volna, és a svédek körbekorcsolyáztak bennünket - mondta Gretzky.

- Sokan bírálták önöket, hogy Lemieux-t sérülten is szerepeltették.

- Nem hiszem, hogy Mariót zavarta volna a csípősérülése. Együtt edzett velünk, és panaszmentes volt. Sőt a mérkőzés után sem jött oda, hogy nem vállal több szereplést. Ennek ellenére különösen figyelünk rá, és ha bármi gond van, biztosak lehetnek benne, hogy pihentetni fogjuk.

- A játékosaik bírják a folyamatos igénybevételt? Olyan hangokat hallani, hogy többen fáradtságra panaszkodtak.

- Utálom ezt hallani! Minden csapat ugyanannyit játszik, szóval másoknak sincs több pihenőjük.

- Lehet, hogy a góléhségével van gondja a kanadai együttesnek?

- Nem, erről szó sincs, ezt bátran ki merem jelenteni. Mindenki úgy ment föl a svédek ellen a jégre, hogy nyerni akar.

- Ennyi sikerrel a háta mögött, hogy élte meg a vereséget?

- Mint mindenki más Kanadában. Meglepődtem, és mélységesen csalódott voltam.

- Mi a taktikájuk a következőkben?

- Hogy igazi csapatként játsszunk. Mint ahogy a svédek tették ellenünk.

JÉGKORONG. Csoportkör

D-csoport: Finnország-Fehéroroszország 8-1 (3-0, 3-0, 2-1). Gólszerző: Jokinen (1:30, Hagman, Niinimaa; 16:24, Kallio), Selänne (14:53 - emberelőny, Lehtinen, Numminen; 24:55, Lehtinen), Kapanen (25:43, Nieminen, Niinimaa), Kallio (29:26, Lumme, Hagman), Berg (49:21, Helminen), Eloranta (55:39, Timonen), ill. V. Pankov (43:54 - ee., Salej, D. Pankov). Kapusok: Nurminen 20 védés/21 lövés, ill. Sabanov 8/10, 14:53-tól Mezin 23/29. Egyesült Államok-Oroszország 2-2 (0-0, 1-1, 1-1). G: Tkachuk (26:19 - ee., Leetch, Rafalski), Hull (55:30, Housley, Modano), ill. V. Bure (37:08 - ee., Malahov), Fjodorov (42:06 - ee., Kovalcsuk, Szamszonov). K: Richter 33/35, ill. Habibulin 23/25

A csoport állása
1. Egyesült Államok 1 1 - 8-2 3
2. Oroszország 1 1 - 8-6 3
3. Finnország 1 - 1 8-7 2
4. Fehéroroszország - - 2 5-14 0

Nők. Csoportkör

A-csoport: Kanada-Svédország 11-0 (1-0, 4-0, 6-0). A csoport végeredménye: 1. Kanada 6 pont, 2. Svédország 4, 3. Oroszország 2, 4. Kazahsztán 0

B-csoport: Németország-Kína 5-5 (1-1, 1-4, 3-0). A csoport végeredménye: 1. Egyesült Államok 6, 2. Finnország 4, 3. Németország 1 (6-18), 4. Kína 1 (6-21)

Az elődöntő párosítása: Kanada-Finnország és Egyesült Államok-Svédország. Az 5-8. helyért: Kína-Oroszország, Németország-Kazahsztán

Nemzeti Sport 2002.02.18.

SLC.2002

KÉPEK

  

 
LINKEK

  SLC.2002