FONTOS


 

Megválasztották a legjobbakat

1998 legjobb női sportolói:

1. Kovács Ágnes úszó 765 pont
2. Igaly Diana sportlövő 410
3. Varga Adrienn tornász 307

1998 legjobb férfi sportolói:

1. Gécsek Tibor atléta 834 pont
2. Vereckei Ákos kajakozó 387
3. Erdei Zsolt ökölvívó 284

1998 legjobb csapatai:

1. férfi párbajtőr-válogatott (Fekete Attila, Imre Géza, Kovács Iván, Kulcsár Krisztián) 680 pont
2. Horváth Csaba, Kolonics György kenukettes 330
3. férfi kardválogatott (Boros György, Ferjancsik Domonkos, Navarrete József, Nemcsik Zsolt) 265

1998 legjobb edzői:

1. Németh Pál (atlétika) 563 pont
2. Ludasi Róbert (kenu) 517
3. Kiss László (úszás) 266

1998 legjobb szövetségi kapitányai:

1. Angyal Zoltán (kajak-kenu) 688 pont
2. Kovács Tamás (vívás) 410
3. Bicskei Bertalan (labdarúgás) 285
41. alkalommal választhatták meg a sportújságírók hétfő este a Kongresszusi Központban az év sportolóit. A nőknél Kovács Ágnes úszó, a férfiaknál Gécsek Tibor kalapácsvető végzett az élen. Az év csapata a férfi párbajtőr-válogatott lett.

Ifjú ritmikus sportgimnasztikázók - akik a jövő évi magyarországi rsg-Európa-bajnokságra "kampányoltak" - bemutatójával kezdődött az év sportolóinak díjátadó ünnepsége, majd Novotny Zoltán, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke köszöntötte a megjelenteket, köztük Áder Jánost, az országgyűlés elnökét, Deutsch Tamás kijelölt ifjúsági és sportminisztert, Schmitt Pált, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság első alelnökét, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét és az AIPS, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség Budapesten ülésező vezérkarát. Novotny Zoltán kiemelte, hogy az országok összevetésében Magyarország sportolói teljesítményének köszönhetően 1998-ban a 8. helyet szerezte meg.

Ezt a teljesítményt méltatta Áder János is, amikor köszöntötte a Budapest Kongresszusi Központban megjelent sportolókat, sportújságírókat. A budapesti atlétikai Európa-bajnokság és a szegedi kajak-kenu világbajnokság sikeres megrendezése mellett azért is fontosnak nevezte a leköszönő esztendőt, mert 1998 éppen a félutat jelentette két olimpia, Atlanta és Sydney között. Ilyenkor már felmérhető - mondta -, hogy mely ország hol tart a felkészülésben. A régi mondásra hivatkozva leszögezte, hogy a részvétel is fontos, de a siker is, hiszen a sportoló dicsőséget szerez teljesítményével hazájának, csapatának és egyesületének is.

Csak a színpadon, a borítékok felnyitásakor derült ki, hogy kategóriánként kik végeztek dobogós helyen. Növényi Norbert birkózó olimpiai bajnoktól tudták meg mind a vendégek, mind az érintett sportolók, hogy az ugrásban Európa-bajnok Varga Adrienn és a skeetlövő világbajnok Igaly Diana előtt az 1998 legjobb női sportolója címet Kovács Ágnes érdemelte ki. A Bp. Spartacus úszója a januári perth-i vb-n a 200 m-es mellúszásban diadalmaskodott, és nagy fölénnyel lett ismét az esztendő legjobbja, megvédve az újságíróktól tavaly kiérdemelt elsőségét.

"Kicsit beteg vagyok" - suttogta rekedten a mikrofonba Kovács Ágnes, aki vírusos torokgyulladása ellenére megjelent az ünnepségen.

Az 1998-as év legjobb csapatának az októberi svájci vívó-világbajnokság egyik sikergárdáját, a férfi párbajtőr-válogatottat (Fekete Attila, Imre Géza, Kovács Iván, Kulcsár Krisztián) választották a zsurnaliszták, méghozzá meglepően nagy fölénnyel a kenu-kettesben világbajnok Horváth Csaba és Kolonics György, illetve egy másik vívóegység, a szintén világbajnok kardválogatott (Boros György, Ferjancsik Domonkos, Navarrete József, Nemcsik Zsolt) előtt.

A vívás képviselői hosszú évek óta most először kerültek ismét dobogóra az újságírói voksoknak köszönhetően, míg Horváthéknak ezúttal be kellett érniük a 2. hellyel 1995-ös és 1996-os győzelmük után. Az 1997-ben első férfi vízilabda-válogatott ezúttal ötödikként végzett.

A legjobb férfi sportolók sorrendjét az amatőr olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címei után immár a profik között bizonyító ökölvívó, Kovács István ismertette. Azonnal egy bokszoló kiválósággal, Erdei Zsolttal kezdhette, aki Európa-bajnoki győzelméért az újságíróknál a 3. helyet érdemelte ki. A kajak-király Vereckei Ákosnak, a szegedi világbajnokságon 500 m-en kiérdemelt vb-aranya is kevésnek bizonyult a nyeréshez: 1998 legjobb férfi sportolója ugyanis a budapesti Európa-bajnokság kalapácsvető győztese, Gécsek Tibor lett.

Gécsek után mesterét, Németh Pált is a színpadra szólították, merthogy ő lett a legjobb az edzők mezőnyében. A szombathelyi dobóiskola irányítója a csepeli kajak-kenus klasszisokat - köztük Horváth Csabát és Kolonicsot - nevelő Ludasi Róbert előtt nyert 46 ponttal, az öt kategóriát tekintve a legkisebb különbséggel. A harmadik Kiss László, Kovács Ágnes mestere lett. A mesteredző 1991-ben, 1992-ben, 1993-ban, majd 1996-ban és 1997-ben is az élen végzett. A női úszóválogatottat is irányító szakember mostani 3. helye az újságírói vokslistán 4 pontot ért, így az év legjobbjainak örökranglistáján 48 pontjával feljött az 5. helyre. Jelenleg két öttusázó, Balczó András (90 pont) és Török Ferenc (60), továbbá az ötszörös olimpiai bajnok úszónő Egerszegi Krisztina (58) és edzőkollégája, Széchy Tamás (50) előzi meg.

A végére maradt az a kategória, amelyben 1995 óta hirdetnek végeredményt, ez pedig az év szövetségi kapitánya. A titulust ezúttal a kajak-kenusok szakmai vezetője, Angyal Zoltán érdemelte ki Kovács Tamás, a vívó- és Bicskei Bertalan, a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya előtt. Az 1997-es első Szántó Imre, az ökölvívók szakvezetője ezúttal az 5. helyre futott be.

A gálaest további részében különdíjat kapott Takács Mária, aki az elmúlt bő évtizedben 12 világbajnokságon a megszerezhető 36 érem közül 33-at megnyert kategóriájában. Ugyancsak különdíjas lett a 75 éves Szusza Ferenc, az egykori sokszoros válogatott labdarúgó, a valamikori újpesti gólkirály, továbbá Szekeres Pál kerekesszékes vívó-világbajnok, aki a januártól működő Ifjúsági és Sportminisztérium egyik helyettes államtitkára lesz.

MTI

ÉV SPORTOLÓJA

  1995 1997 1998 1999

 
KÉPEK

 

 
LINKEK

  Év sportolója

 
KATACA.HU

  HOME SITEMAP
  KÉPRIPORTOK
  GYÖNGYSZEMEK
  VENDÉGKÖNYV
  FÓRUM E-MAIL