FONTOS


 

Angyal Zoltán sikerorientált önkorlátozása
Aranyesély: a dupláját éri?

Angyal Zoltán egyelőre mindenki szemében egy angyal. A kajak-kenu szövetségi kapitány megítélése azonban óhatatlanul változatosabb lesz, ha maga is válogatni kezd. Márpedig éppenséggel az ő osztályrésze, hogy olimpiai- és világbajnokok között szortírozzon, s ültessen be vagy szállítson ki olykor egy-egy nagymenőt a Sydneyben rajthoz álló hajókból. Több uszálynyi klasszisunk egyelőre nem viszolyog, így a márciusban kezdődő meleg vizi edzőtáborok előtt talán még időben kértük fel a kapitányt arra, hogy ossza meg velünk válogatási elveit. Ily módon talán kevesebb lesz az ágáló, s később is többen értik majd meg, hogy valójában egy hajóban eveznek.

2003.04.09
- Kitüntető olimpiai kvalifikáció
2002.12.20
- Az év szövetségi kapitánya, 2002
2002.01.04
- Angyal visszatért a "tetthelyre"
2001.02.01
- Vereckei és Storcz csatába hívása
2002.09.03
- Nem védő Angyal, őszinte kritikus
Összességében ideális helyzetben vagyunk, a tavalyi milánói vb-n mind a tizenkét olimpiai számban kvalifikációt szereztünk. Rajtunk kívül erre csak a németek voltak képesek -- vázolta nagyhatalmi pozíciónkat Angyal Zoltán. Ha minden számban más és más versenyzőt indítanánk, huszonhárom fős csapattal utazhatnánk Sydneybe. Miután szinte biztosan lesz olyan versenyző, aki különböző távokon indul, aligha használjuk ki maximálisan a keretet, de a végül is eredményesen zárult, legutóbbi világbajnokságon vállalt merészség sem kockáztatható meg újra. Milánóban tudniillik csupán tizenhárom fővel tudtuk le az olimpiai játékok programjában szereplő versenyszámokat.

+ A legtöbb vitára okot adó alapelv, tudtunkkal az lesz, hogy egy ember egyazon távon, egy napon csupán egyszer állhat majd rajthoz az olimpián. A síkvizi versenyek döntői két nap alatt lezajlanak. Karakán elhatározása nem ütközik máris a több számban próbálkozó élversenyzők érdekeivel?

-- Dehogynem. A felelősség azonban az enyém, s szerencsére idén minden eddiginél nagyobb döntési szabadságot kaptam az elnökségtől -- válaszolta Angyal. -- A világbajnok kajknégyes két tagja, Vereckei Ákos és Storcz Botond például erős egyesben is. Nekik érthető okokból kevésbé tetszik az említett kikötés, s azt mondják, bírnának napi két finálét. Ez azonban a gyakorlatban kivitelezhetetlen. Legfeljebb egy óra ötven perc lesz az egyes és a négyes ezer méteres döntője között, közben a páros finálé zajlik. A regenerációra sem lehet elég az idő, a dupla feladatvállalás pedig nemcsak az érintett versenyzőt, hanem a csapattársait is megzavarja. Ha látják, hogy kihajtja magát, attól tartanak, közéjük fáradtan ül majd be, ha pedig azt tapasztalják, az utolsó százon esélyét elveszítve, már energiáit tartalékolva lapátol a cél felé, elképednek attól, milyen rossz formában van. Márpedig ilyen szituáció Sydneyben nem fordulhat elő.

+ Tehát gátolni fogja azt, hogy a világbajnok négyesek tagjai az egyes indulást is favorizálják?

-- Szó sincs róla. Vereckeit például arra biztatom, hogy a nyári válogatókon álljon rajthoz egyesben is. A négyesek ugyanis mindig problematikusak. Az összállítással -- pillanatnyilag úgy látszik -- nem lesz gond. A tavalyi vébén a győzelmekkel bizonyítottak, noha idén szintén folyamatosan illik újra és újra meggyőzniük arról, hogy ebben az összetételben ők a legjobbak. Természetesen négy, pontosabban nyolc ember közül bármikor történhet valakivel váratlan esemény, s adott esetben a csapat erőltetésével szemben felértékelődhet az egyéni indulás.

+ A laikusoknak még a milánói vébé előtt történtek tükrében is meglepő lenne, hogy előfordulhat, a Kolonics, Horváth kenu páros az idei válogató elbukása esetén alkalmasint címvédőként sem állhat rajthoz az olimpián.

-- Tavaly talán még idejében szaladtak bele egy-két váratlan pofonba. Kolonics mindenesetre egyesben meggyőző, párosban azonban, finoman szólva, valóban kiélezett küzdelem várható a csapatba kerülésért.

+ A válogatók kivételével a szegedi MOL Világkupa és az e sportágban néhány éve feltámasztott Eb lehet idén jelentős esemény. Ez utóbbi ismét csak korhatáros verseny lesz?

-- Sydney miatt idén minden viadal fontos, tehát ezúttal nemcsak a huszonnégy év alattiak utaznak majd az Európa-bajnokságra. A tervezett versenyek közül kizárólag a duisburgi Világkupán nem veszünk részt, mert nem akarjuk mindenhol megmutatni magunkat fő riválisainknak, a németeknek. A kontinensbajnokságon azért némi önkorlátozást kell bevezetnünk: Poznanban egy versenyző csak két számban indulhat. Akadnak ugyanis kétszáz méteren kiválóan teljesítő kajakosaink, s miután ők az ötkarikás játékok programjában nem szereplő távon esélyesek, idén számukra elsősorban az Ebén nyílik lehetőség a bizonyításra.

+ Nem vetődött fel annak a gondolata, hogy a gyors, kétszázas vízszelés is érmet érjen az olimpián?

-- Noha a televízió szempontjából is látványos, könnyen közvetíthető a rövid távú verseny, egyelőre nem. Amikor a másfél évvel ezelőtti világbajnokság idején Samaranch NOB-elnök Szegeden járt, a negyvenezer szurkolót látva elégedetten nyugtázta, hogy ebben a sportágban minden rendben van. Nem kurtítják a programot, de meg sem toldják. Mi ellenben még szeretnénk hozzátenni a magunk részét a kajak történetéhez: a kétezerötös vébé-rendezésért biztosan pályázni fogunk.

GG, Nemzeti Sport 2000. február 18.

KAJAK-KENU

KÉPEK

 

 
LINKEK

  net: Angyal Zoltán