FONTOS


 

Év Sportolója díjkiosztó gála
A királyi pár: Kovács Ágnes és Storcz Botond


Briósban sült libamáj, norvég füstölt lazac, ráksaláta dinnyével, bugaci csípős saláta, aranygaluska tejsodóval. Már nem lehet rossz... De nem ezért jöttünk. Péntek délelőtt, Vígszínház, Év sportolója díjkiosztó gála, immár a negyvenedik. Mondjuk oda is kell érni. A délelőtti forgalomban nem könnyű, különdíjat érdemelne, aki időben érkezik.

A program--hiába, a sport a számok körül forog--így tizenhét percet késik, de ami késik, nem múlik. A hostessek csinosak, és mindenki itt van, aki számít. A bevezetőből hamar kiderül, az első Év sportolója szavazáson Körmöczy Zsuzsa, Polyák Imre és a férfi pólóválogatott lett a "leg", hatvanhat sportújságíró szavazott. Most több mint százhatvan.

Kuncze Gábor, a sportot felügyelő belügyminiszter köszöntője után élő legendák érkeznek a színpadra. A nevek önmagukért beszélnek: Buzánszky Jenő, Csák Ibolya, Lemhényi Dezső, Grosics Gyula, Puskás Ferenc, Sidó Ferenc, Papp László, Mitró György. Márkák, az Év sportolója választás előtti időkből (ismét rögzítsük, ötvennyolcban volt az első voksolás). Nagy nevek, a lista szubjektív--mint ahogyan a szavazás is az -, de azért biztosan elfért volna még a színpadon mondjuk egy Gyarmati Dezső vagy éppen egy Kárpáti György. No, mindegy. Az viszont már egyáltalán nem mindegy, hogy kik lesznek a legjobbak a kilencvenhetes évben.

Kezdetnek az év női sportolója dobogósait szólítják a színpadra. Kovács Ágnes, Szalay Gyöngyi, Mincza Ildikó. Egy úszó (de még milyen!) és két vívó. Három sikeres hölgy--összemérhetetlenek! Az újságírók magukra vállalták: az Év női sportolója Kovács Ágnes, második Szalay Gyöngyi, harmadik a roppant csinos (ez is szubjekív meglátás) Mincza Ildikó. Kovács Ági első alkalommal lett a legjobb, tavaly harmadik helyet ért az atlantai bronzérme. Most elsőséget ért a két sevillai Eb-arany.

Az Év edzője. A bevonulók: a kajakos sikeredző Fábián László, a kenus aranyember Ludasi Róbert, no és Kiss László, Egerszegi volt, Kovács Ági jelenlegi trénere. A boríték nyílik, hogy aztán a konferanszié bejelentse: "Az Év edzője: Kiss László".

A következő hirdetmény, az év férfi sportolója. A biztos dobogósok, Kovács István, Erdei Zsolt (avagy a két bokszvilágbajnok), no és a kajakos Storcz Botond, aki az idén három világbajnoki és Eb-címet nyert. A közönség soraiban többen is tippelésre vállalkoznak: "Tuti, hogy Kokó nyer", "Kokónak jár, ő már többet nem nyerhet" "Figyeld meg, hogy Kovács Pista lesz az első". Nos, a közönség tippelgetett, az újságírók szavaztak, az Év férfi sportolója pedig: Storcz Botond. Második Kovács (mivel az újabb profi mérkőzésére készül, nem lehetett ott a Vígszínházban, helyette Csötönyi Sándor, a bokszszövetség elnöke vette át a díjat), harmadik pedig Erdei Zsolt.

És elérkezett a kapitányok "értékelése". A pódiumon, Kemény Dénes (férfi pólóválogatott), Szántó Imre (ökölvívó-kapitány) és Angyal Zoltán (a kajak-kenusok szövetségi kapitánya). Itt nincs tippverseny, nincs latolgatás. "Harmadik"--szól a szpíker: "Angyal Zoltán!". A kérdés immár: Kemény vagy Szántó? Szántó vagy Kemény? Szántó. Öt szavazattal nyert a bunyósok imádott, első számú guruja.

Zárásként pedig következett az év csapatának megválasztása. A három jelölt: női párbajtőr-válogatott (vb-arany), férfi pólóválogatott (Eb-arany), Horváth, Kolonics kenukettős (két vb-arany). A győztes a férfi vízilabda-válogatott, amely húsz év után nyert ismét Európa-bajnoki aranyérmet. Az első Év sportolója-szavazáson is a pólósok nyertek, és a negyvenediken is. Hiába, van ritmusérzékük... Aztán a Szív-díjat is kiosztották, a férfi öttusaválogatott kapta, amely nem fért fel a dobogóra, pedig sikeres évet zárt.

És ezzel vége. Még egy kis közös éneklés, meg "levezetésképpen" zenés műsor, hogy aztán mindenki értékelje a szavazást (lásd: Így látták...).

A győztesek örültek, megköszönték ennek, annak, amannak, a veszetesek--legalábbis akik úgy érezték, hogy vesztesek--pedig panaszkodtak. Ennek, annak, amannak.

Pedig ez csak játék.

Idén is annak szánták...

Nyilatkozatok

Kovács Ágnes, az Év női sportolója:--A színpadon azt mondtam, ez a siker az édesanyám és Kiss Laci bácsi érdeme, most ezt kiegészíteném: köszönöm az újságíróknak, hogy rám szavaztak.

Storcz Botond, az Év férfi sportolója:--Úgy tudtam, mindenkitől azt hallottam, hogy csak második leszek Kovács István mögött... Így is készültem, ezért nagy meglepetés a győzelemem. Megverni egy Kovács Istvánt? Még most sem hiszem el...

Kósz Zoltán, az Év csapatának kapitánya:--A pólóválogatott nevében szeretném megköszönni ezt az elismerést.

Szántó Imre, az Év szövetségi kapitánya:--Azt már előre sejtettem, hogy ott leszek a legjobbak között, de azt hogy nyerek is...

Kiss László, az Év edzője:--Ötödik alkalommal lettem első, most annyira azért nem számítottam a kitüntető címre. Megható, hogy idén is gondoltak rám.

Grosics Gyula, az Aranycsapat kapusa:--Megható volt ismét találkozni a régi játszótársakkal, az én jelenlétem az Aranycsapat elismerése.

Fábián László, az Év edzője választás bronzérmese:--Az egyik szemem sír, a másik nevet. Storcz győzelmét követően az utóbbi érthető. Az előbbi nem azért sír, mert nem én lettem az első az edzők között, hanem azért, mert a kapott emlékplaketten a következő szerepelt: "Fábián László öttusaedző". Nevetséges baki. Gondoltam arra is, hogy a díjat átadom az éppen mögöttem ülő névrokonomnak, a valóban öttusás Fábián Lászlónak.

Schmitt Pál, a NOB alelnöke, a MOB elnöke:--A két egyéni győztes a két kedvencem. Kovács Ági és Storcz is fiatal és máris befutott sztárok, a jövő is az övék. A Szív-díjat életműdíjként Kovács Istvánnak adtam volna.

Kolonics György, az Év csapata választás ezüstérmese:--Szubjektív választás, nem értek egyet a csapatvégeredménnyel, magunkat tettem volna az első helyre.

Kásás Tamás, az Év csapatának játékosa:--Köszönöm Knézy Jenőnek, hogy azt mondta a lövésem előtt: ebből a helyzetből nem lesz semmi, hiszen így még nagyobb hatása volt a találatnak.

Puskás Ferenc, az Aranycsapat legendás 10-ese:--Nagyon szép ünnepség volt, kár, hogy a labdarúgók nem lehettek itt...

Dr. Kemény Dénes, az Év szövetségi kapitány-választás ezüstérmese:--Megtisztelő, hogy az újságírók a legjobb három kapitány között láttak. Ez az elismerés tizenöt ember érdeme, úgy hívják őket: vízilabda-válogatott...

Sidó Ferenc, kilencszeres asztalitenisz-vilábajnok:--Nagyon örülök, hogy rólunk, idősebbekről sem feledkeztek meg, mindannyiunknak jól esett.

Dr. Kiss Ottó, a vízilabda-szövetség ügyvezető igazgatója:--Büszke vagyok arra, hogy az Év csapata lett a válogatott, remélem a sikerszéria ezzel nem zárult le.

Wichmann Tamás, kilencszeres kenus világbajnok:--Kolonics jelenleg a világ legnagyobb kenusa, igazi szuperklasszis. Csak azt sajnálom, hogy az egyest nem próbálja ki.

Csötönyi Sándor, az ökölvívó-szövetség elnöke:--Storcz extraklasszis, de Kovácsot vártam az első helyre. Lehetek ennyire elfogult, nem?

Ludasi Róbert, az Év edzője választás ezüstérmese:--Vicc az egész... Az újságokban Kiss László mindig is szövetségi kapitányként szerepel, itt pedig edzőként indul. Két Eb-arannyal mindenkit megelőzött pedig például nekem ennél jóval több van.

Mincza Ildikó, az Év női sportolója választás bronzérmese:--Maximálisan boldog vagyok a harmadik helyezésemmel, mivel egyáltalán nem számítottam rá.

Horváth Csaba, az Év csapata választás ezüstérmese:--Az ezerméteres világbajnoki ezüstérmemhez gratuláltak, azt örömmel elfogadtam. A mostani ezüstéremhez ne gratuláljanak! Sajnos ismét beigazolódott, hogy a csapatsportágak eredményeit jóval magasabban osztályozzák.

Erdei Zsolt, az Év férfi sportolója választás bronzérmese:--Örülök, hogy itt lehetek, boldog vagyok a harmadik hellyel, reális.

Kőbán Rita, kajakos olimpiai bajnok:--Nagyszerű volt mások örömét látni, osztozni a sikerben, főleg így karácsony előtt.

Kiss István, az MTK kajakszakosztályának igazgatója:--Storcz az első, Fábián a harmadik, nagy siker ez az MTK számára. Ez még csak a kezdet...

Dr. Harcsár István államtitkár, az OTSH elnöke:--Meglepetést jelentett, hogy a férfiaknál Storcz Botond lett a befutó, persze tudom, hogy a szavazóknak, az összehasonlításnál nagyon nehéz dolguk volt.

Gyulay Zsolt, kajakos olimpiai bajnok:--Büszke vagyok Storcz Botond győzelmére, én is így szavaztam volna.

Hormay Adrien, az Év csapata választás egyik bronzérmese:--Mi vívók, legalább ott lehettünk, de például az öttusázók hiába nyertek világbajnoki aranyérmet, ezzel sem kerültek az első három közé.

Sal Endre, Szűcs Miklós és Válfi Tamás , Nemzeti Sport 1997. december 20.

ÉV SPORTOLÓJA

  1995 1997 1998 1999

 
KÉPEK

 

 
LINKEK

  Év sportolója

 
KATACA.HU

  HOME SITEMAP
  KÉPRIPORTOK
  GYÖNGYSZEMEK
  VENDÉGKÖNYV
  FÓRUM E-MAIL