FONTOS


 

A 97. férfibajnokság nyugalmasabb, békésebb lehetne, bár az FTC-UTE találkozó máris vihart kavart
A hálókon semmi sem múlik

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: AZ, Nemzeti Sport 2002.09.27.
--------------------------------------------------------------------------------

A célegyenesbe fordultunk - már tényleg csak órák vannak hátra a 97. férfibajnokság (vagy ahogy a Dreher Sörgyárak Rt.-nek köszönhetően ismét hívják, a Dreher bajnokság) kezdetéig. Szombaton, 14 órakor a tizenkét csapatos viadal egyetlen újoncának otthonában, Cegléden dobják be a bírók a labdát, ahol a hazaiak és az egriek harcolnak majd az első pontokért.

KEK: törölve? BL: futballminta?
Csúcstalálkozó Athénban. Miközben idehaza elkezdődik a férfibajnokság, a kontinens élklubjainak vezetői Athénban gyűlnek össze szombaton, hogy megvitassák, miként lehetne megreformálni az európai klubtornák lebonyolítását. A görög fővárosban várhatóan tizenegy ország harminc csapata lesz jelen. Hazánkból a Honvéd Novák Ferenc és Bodnár Zsigmond, a BVSC Mészáros Csaba révén képviselteti magát. A meghívottak között volt a Ferencváros is, ám a zöldek anyagi okok miatt lemondták a részvételt. A szintén Athénba várt KEK-címvédő Vasastól nem érkezett információ a részvétellel kapcsolatban. És ha már szóba került a KEK: az előzetesen egyeztetett álláspontok szerint lényegében a futballmintát szeretnék követni, azaz a KEK-et megszüntetni, a Bajnokok Ligáját pedig kibővíteni. Az összejövetel egyértelmű célja, hogy jövőre már olyan szisztéma szerint rendezzék a viadalokat, amely az eddigieknél jóval vonzóbb mind a közönség, mind a szponzorok és a sajtó számára. A tanácskozáson jelen lesz az európai szövetség vezérkara is - nem titok, a LEN októberi, bolognai kongresszusán már érdemben szeretnének tárgyalni az Athénban elfogadott javaslatokról.
Török László, a pólószövetség sajtófőnöke, a Magyar Rádió népszerű riportere emlékezéssel kezdte a nyitány apropóján tartott csütörtöki sajtótájékoztatót, az 1904-es startot említette, amely elindította a rögös úton a küzdelemsorozatot. A Balatoni UE (az első aranyérmes!), a Postatakarék PT. SE, a Budafok-Kistétényi SE és az FTC nevezett a történelmi eseményre. A kapukra akkor még nem erősítettek hálókat, mondván, minek a drága kelléket szétszaggatni, amikor a Császár uszoda medencéjének fala oly magas, hogy az is megfogja a lécek közé érkező bombákat ... Lett is belőle patália, elvégre a falról visszavágódó labdára nemegyszer ráfogták, hogy a kapufáról pattant viszsza ...
Szóval már akkor is voltak viták, úgyhogy ne csodálkozzunk, ha a mai, elanyagiasodott világban, az óriási tét mellett zajló derbiken forr a víz, forrnak az indulatok. A hálók mindenesetre feszesek a kapukon ... Egyelőre az arcok is kisimultak (maximum a KEK-győztes, bizonytalanságban tartott Vasas háza táján akadnak problémák, no de ez egy másik, szomorú történet), mindenki mondja a magáét, ki az aranyról, ki fináléról, ki előrelépésről, bentmaradásról nyilatkozik. Még lehet álmodozni ...
A margitszigeti Thermál Hotel Toboz termében amúgy érdekes információk láttak napvilágot - Martin György elnök közölte az adminisztratív változásokat. Ezek szerint a sportági egyeztetőbizottság elnöki posztjáról lemondó, inkább a szakmai területet szem előtt tartó Kemény Ferenc helyét Subasitz Mihály veszi át, a versenybíró bizottság vezetője Puskás Ferenc helyett Szentgyörgyi Ferenc lett, míg az ellenőri testületnek nincs vezetője, lévén a felkért, ám a bírói karral, Martin doktort idézve "antagonisztikus ellentétben lévő" Puskás levélben jelezte lemondását. A játékvezetők a későbbiekben önállóan választják ki első emberüket.

Érdekesebb szabályváltozások
- megszűnt a csere nélküli végleges kiállítás
- minden szándékos ütés, annak kísérlete végleg cserével történő kiállítással büntetendő
- ezen cserés kiállítások büntetése három-, ismétlődéskor hatmeccses automatikus eltiltás
- hosszabbításban az a csapat, amely elhasználta a rendes játékidőben az időkérési lehetőségeit, további egyet kap
- a FINA "C" melléklet adaptálásra került, és a fegyelmi szabályzat részévé vált. Ez többek között tiltja a mérkőzések utáni, médiában történő, a játékvezetőket, versenybírókat minősítő nyilatkozatokat
- az edző piros lapja esetén megszűnt az automatikus eltiltás. Ha a játékvezető vagy az ellenőr úgy ítéli meg, fegyelmi eljárás indításának kezdeményezése iránt tehet javaslatot
- játékos szövegeléséért nem jár automatikus eltiltás, az eljárás az előző pontbelivel azonos
A lényeges persze maga a játék, a meccsek. A szakmai testület részéről Babarczi Roland vázolta fel a lebonyolítást, amelyben változásokat regisztrálhatunk. Ezúttal nem válik egy forduló után ketté a mezőny, hanem oda-vissza alapon találkozik egymással a tizenkét résztvevő. Az így kialakult sorrend határozza meg a felsőházi (1-4. helyezettek) és az alsóházi (5-11.) rájátszás menetét. Előbbi magából az elődöntőből áll, amely a lassan megszokott nyolcpontos szisztéma szerint zajlik majd, méghozzá úgy, hogy magukkal viszik a felek az egymás elleni eredményeket.
A 96. sorozatra emlékezvén mi mást kívánhatnánk, mint békésebb, nyugalmasabb folytatást. Bár ha azt vesszük, hogy az első rangadót, a szombati Fradi-Újpestet nem kis vita vezeti fel (a zöldek bíróküldésre vonatkozó tiltakozásával túlnyomórészt a szövetségben is egyetértenek, ám miután nem akarnak újra a "kihúzós" slamasztikába kerülni, esküdnek a későbbi körültekintőbb kijelölésre, és nem változtatnak a Császár, Báthori, régi dózsás duón ... ), megállapíthatjuk: nem fogunk unatkozni.


Szombaton kezdődik a vízilabda-bajnokság
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Erdei Tamás, Magyar Hírlap 2002.09.27.
--------------------------------------------------------------------------------

Szombaton kezdődik a férfi vízilabda-bajnokság, egyelőre a felfüggesztett játékjogú Vasas- és Honvéd-pólósok nélkül.

Tovább húzódik a fegyelmi
A bajnoki döntő utolsó mérkőzésén kitört verekedés miatt indított fegyelmi eljárás még mindig az első fokon tart. Mint Martin Györgytől, a szövetség elnökétől megtudtuk, nem járt le a tizenöt napos fellebbezési határidő. Utána tárgyalja majd a fellebbviteli bizottság az ügyet, s ha az után is letelik az ötnapos jogorvoslati határidő, akkor kerülhet az eset az elnökség elé. Martin két ügyvéd - a két bizottsági elnök - csatájának minősítette az eddigi huzavonát, s megjósolni sem merte, mikor ér véget az eredetileg gyorsnak ígért eljárás. Arra sem tudott válaszolni, hogy mi történik, ha később lesz jogerős döntés, mint a mostani büntetések letelnek, márpedig előfordulhat, hogy például a négy meccsre eltiltott Szívós Mártonnak - játékjoga hiányában - ennél jóval több mérkőzést kell kihagynia.
Hangos botránnyal ért véget az előző vízilabda-bajnokság, az utolsó szálakat mostanáig sem sikerült elvarrni, szombaton pedig szép csendben - bár rögtön egy FTC-Újpest mérkőzéssel - elkezdődik a következő. Elvileg ez lenne a századik, mert 1904-ben hirdettek először bajnokot, akkor négy csapat indult, az FTC, a Balatoni Úszók Egylete, a Posta Takarékpénztár és a Kistétény-Budafok, de a második világháború idején három szezon elmaradt. A mostani sorozatnak tizenkét együttes vág neki, a lebonyolítási rend hasonló az előző évekhez. Az alapszakaszban két teljes kört játszanak a résztvevők, utána az utolsó kiesik, az első négy a bajnoki címért, a többiek a helyezésekért folytatják a rájátszásban. Az alapszakasz április elsején ér véget, a play-off utolsó mérkőzéseit április 27-én kell megrendezni. A korai zárás oka az Európa-bajnokság, a válogatottnak már június hatodikán vízbe kell szállnia Szlovéniában.
A hivatalosan Dreher bajnokságként zajló meccssorozatban ismét a két tavalyi döntős játszhatja a főszerepet. A két mobilszolgáltató immár nyíltan is összecsap: a Domino-BHSE nagy riválisa ugyanis ezúttal már a Vodafone-Plaket VSC nevet viseli. A bajnok remekül erősített, hiszen újabb két olimpiai bajnok, Vári és Fodor szerződött a Kőér utcába, viszont Kovács István edző azt panaszolta, hogy hét válogatott játékosa csak másfél hete készülhet klubjában. Az egykori Vasasnál a négy felfüggesztett játékjogú pólós hiánya okozhat gondot, különösen ha érvényben maradnak az első fokon meghozott fegyelmi büntetések. A Ferencváros is sydneyi aranyérmest vet be, Székely tért vissza a Népligetbe, viszont távozott a jugoszláv csodakapus, Sostar, míg a tavalyi negyedik BVSC két tapasztalt, volt válogatott vízilabdázót - Nitsovits és Péter - igazolt.


A nyitányon: Szeged-BVSC, Szentes-Vasas
Otthon rajtolnak a megyeiek

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Délmagyarország 2002.09.13.
--------------------------------------------------------------------------------

A Magyar Vízilabda-szövetségben elkészítették a szeptember 28-án rajtoló férfi OB I sorsolását. Mindkét Csongrád megyei gárda hazai környezetben kezd: a Tabán Trafik Szeged a BVSC-t, a Kontavill-Szentesi VK a Vasast fogadja.

Az előző bajnokság lebonyolításához képest több változást is eszközölt a versenybizottság. A szeptember 28-án kezdődő pontvadászatban már nem 13, hanem csak 12 csapat vesz részt. Ugyan nem volt kieső a legutóbbi évadban, de mert a KSI és a Tatabánya nem vállalta az OB I-et, maradt 11 gárda, melyekhez az OB I/B legjobbja, a Cegléd csatlakozott. Az is változás, hogy míg egy esztendővel ezelőtt az alapszakasz egyetlen körből állt, addig most az összes csapat hazai környezetben és idegenben is játszik mindenkivel.

Az alapszakasz második köre ez év december 6-tól 2003. április 1-ig tart. A kétfordulós alapszakasz végén, április 6-tól három csoportban kezdődik el a rájátszás. Az első négy helyezett az aranyéremért csatázik majd, de az 5-8., valamint a 9-11. helyekért is megvívnak az együttesek. Az alapszakasz utolsója, a 12. helyen záró gárda kiesik az élvonalból, a következő bajnokságban csak az OB I/B-ben szerepelhet. Az alább található sorsolásban a kupacsapatok - BL: Honvéd; KEK: Vasas; LEN-kupa: BVSC, Szeged -, illetve különböző túrák - a szentesiek pl. október 6-tól 14-ig Egyiptomban szerepelnek - még bőven várhatóak változások.

1. forduló, szeptember 28.: Szentes-Vasas, Szeged-BVSC, Honvéd-OSC, Ferencváros-Újpest, Eger-Cegléd, Kecskemét-Szolnok.

2. forduló, október 5.: Szolnok-Szeged, Honvéd-Szentes, OSC-BVSC, Cegléd-Kecskemét, Újpest-Eger, Vasas-FTC.

3. forduló, október 12.: Tabán Trafik Szeged-Cegléd, Kontavill-Szentes-OSC, BVSC-Szolnok, FTC-Honvéd, Eger-Vasas, Kecskemét-Újpest.

4. forduló, október 19.: Kontavill-Szentesi VK-Ferencváros, Újpest-Szeged, Vasas-Kecskemét, Honvéd-Eger, OSC-Szolnok, Cegléd-BVSC.

5. forduló, október 23.: Tabán Trafik Szeged-Vasas, Eger-Szentes, BVSC-Újpest, Szolnok-Cegléd, Ferencváros-OSC, Kecskemét-Honvéd.

6. forduló, október 26.: Szentes-Kecskemét, Honvéd-Szeged, Vasas-BVSC, Ferencváros-Eger, OSC-Cegléd, Újpest-Szolnok.

7. forduló, november 1.: Szeged-Szentes, Kecskemét-Ferencváros, BVSC-Honvéd-Domino, Szolnok-Vasas, Cegléd-Újpest, Eger-OSC.

8. forduló, november 2.: Kontavill-Szentes-BVSC, FTC-Szeged, OSC-Újpest, Vasas-Cegléd, Honvéd-Szolnok, Eger-Kecskemét.

9. forduló, november 16.: Szeged-Eger, Szolnok-Szentes, Újpest-Vasas, Kecskemét-OSC, BVSC-FTC, Cegléd-Honvéd.

10. forduló, november 23.: Kontavill Szentesi VK-Cegléd, Kecskemét-Szeged, Eger-BVSC, OSC-Vasas, Honvéd-Újpest, FTC-Szolnok.

11. forduló, november 30.: Tabán Trafik Szeged-OSC, Újpest-Kontavill Szentes, Cegléd-Ferencváros, Vasas-Honvéd, BVSC-Kecskemét, Szolnok-Eger.


Amit a 2002/03-as bajnokságról tudni kell
--------------------------------------------------------------------------------
2002.08.19.
--------------------------------------------------------------------------------

A bajnokság sorsolása szeptember 9-én 15.00-kor lesz a Hajósban.

A bajnokság első szakasza szeptember 28-tól november 23-ig tart.(Ez 11 forduló)

tanc.mpg
A szurkolók már várják a bajnoki rajtot
(0:07 .mpg - 0.65 MB)
A bajnokság második szakasza december 6-tól április 1-ig tart. (Ez újabb 11 forduló)

Újfent a bajnokság közben lesznek megtartva a Magyar Kupa küzdelmei. (Ezek a meccsek február 7. és március 9. között lesznek megtartva.)

A 22.forduló után kialakul egy sorrend, mely alapján az 1. a 4.-kel, a 2. pedig 3.-kal játszik a döntőbe jutásért. Ezeket a meccseket április 5. és 14.között kell lejátszani majd.

A döntő játéknapjai a következők: április 18, 20, 23, 25, 27

Az alapszakaszbeli 22. forduló után a 12.helyezett automatikusan kiesik a bajnokságból, az 5-11.helyezettek meg eldöntik a többi helyezést április 6. és 27. között. (Ez 6 forduló mindössze, visszavágók nem lesznek, gondolom sorsolnak majd...)

A bajnokság 1.szakasza vaksorsolás alapján történik majd, 1-12-ig sorszámot kapnak a csapatok és így sorsolják majd össze őket, tehát akár az is előfordulhat majd, hogy a 2.fordulóban lesz egy Vasas-Honvéd meccs, de ez tényleg csak a (vak)szerencsén múlik majd!

A bajnokság 2.szakaszának a sorsolása ellenben már irányítottan fog történni, ami azt jelenti, hogy az első 11 forduló 1. és 2. helyezettje (valószínüleg a Honvéd és a Vasas) csak a 22.fordulóban játszik majd egymás ellen!

Tehát előfordulhat például az, hogy (maradva ennél a két csapatnál) a Honvéd és a Vasas a 2. illetve a 22. fordulóban játszik majd az alapszakaszban.

Szabálymódosítások
Megszűnt a csere nélküli végleges kiállítás!
Minden szándékos ütés végleg cserével történő kiállítással büntetendő!
Ezen cserés kiállítások büntetése 3, visszaeséskor 6 meccses eltiltással jár!
Hosszabbítás esetén 2x3 perc után aranygól dönt!
Az edző piroslapja esetén megszűnt az automatikus eltiltás, de eljárás indítható ellene!
Játékos szövegelésénél is ugyanez a helyzet ezentúl!


Az őszi szezon kezdetéig mindenképpen rendezik a játékvezetők helyzetét
Megszűnik a bírók kihúzása

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Nemzeti Sport 2002.07.26.
--------------------------------------------------------------------------------

"A kialakult helyzet miatt jövőbeni együttműködésünket a Magyar Vízilabda Szövetséggel csak független szakmai szervezetként tudjuk elképzelni" - írták június elején levelükben a pólós játékvezetők, s bár akkor tizenöt napos határidőt adtak a sikersportág irányítóinak a reagálásra, az első egyeztetésre csak nemrégiben került sor. Az MTI-hez erről eljuttatott emlékeztető szerint elöljáróban azt tisztázták a tárgyaló felek, hogy szó sincs ultimátumról a bírók részéről, ugyanakkor a szövetség elnöke, főtitkára és a liga első számú vezetője elismerte, hogy az MVLSZ szervezeti és működési szabályzata nem rendelkezik a különféle bizottságok működéséről. Abban máris egyetértés született, hogy a játékvezetők testületének elnökét az érintettek saját maguk válasszák meg, s ne - mint eddig - az elnökség jelölje ki. Emellett konszenzus alakult ki azzal kapcsolatban is, hogy új kontrollálási lehetőség megteremtésével egy időben meg kell szüntetni a játékvezetők "kihúzásának" módszerét. Mint emlékezetes: közvetve ez is vezetett a májusi Honvéd-Vasas bajnoki döntő botrányához, miután az ismert, rutinos bírók lekerültek a listákról, s náluk viszonylag gyengébb képességűek, tapasztalatlanabbak dirigáltak az időnként véres meccseken. Abban sincs vita, hogy a bírói díjakat központilag fizetik mostantól, s nem esetenként a mérkőzések előtt. Ami a függetlenséget illeti: ez ügyben további felmérések, helyzetelemzések és augusztus 10-ig újabb egyeztetések lesznek. Jakab Zoltán, a szövetség főtitkára a távirati iroda érdeklődésére azt mondta, hogy az őszi szezon kezdetéig mindenképpen rendezik a játékvezetők helyzetét.

Férfi válogatott
Női válogatott
2002/03 FÉRFI BAJNOKSÁG
12. forduló - 2002.12.06
Domino-Kecskemét 19-6
Cegléd-Vasas 2-13
FTC-Szentes 9-5
Szolnok-BVSC 8-11
UTE-OSC 9-7
Eger-Szeged 5-7

13. forduló - 2002.12.07
Szolnok-FTC 6-5
Vasas-Szentes 20-4
Domino-Cegléd 16-3
Szeged-Kecskemét 10-2
Eger-UTE 1-4
BVSC-OSC 16-5

14. forduló - 2002.12.14
BVSC-Eger 12-3
Szeged-UTE 10-5
Kecskemét-Cegléd 8-8
Szentes-Domino 5-12
Vasas-Szolnok 12-4
OSC-FTC 3-8

15. forduló - 2003.01.10
Szeged-Ceglédi VSE 12-5
Szentesi VK-Egri VK 7-6
Szolnoki VSC-OSC British Knights
FTC VMAX-Kecskeméti VSC 15-3
BVSC Brendon-Vasas Plaket 8-8
UTE Taxi 2000-Domino BHSE 7-12

16. forduló - 2003.01.18
Ceglédi VSE - Szentesi VK 4-6
UTE - Kecskeméti VSC 11-7
BVSC Brendon - Szeged 7-5
Egri VK-FTC VMAX 9-13
Vasas Plaket-OSC 18-2
Szolnoki VSC-Domino BHSE 10-15

17. forduló - 2003.01.25
UTE Taxi 2000-FTC VMAX 7-7
Vasas Plaket-Tabán Trafik Szeged Komjádi
Egri VK-Domino BHSE 6-13
Ceglédi VSE - OSC 5-6
Szentesi VK-Szolnoki VSC 7-2
Kecskeméti - BVSC Brendon 6-12

18. forduló - 2003.02.01
Kecskemét - Szentes 4-9
Szolnok - Cegléd 8-9
Szeged - FTC 7-6
OSC -Domino BHSE 4-14
Vasas Plaket - Egri VK 17-6
UTE - BVSC Brendon 12-12

19. forduló - 2003.03.15
UTE Taxi 2000-Ceglédi VSE Geosaurus Hajós
Domino BHSE-BVSC Brendon 7-7
FTC VMAX-Vasas Plaket 2-6
OSC - Kecskeméti VSC Hajós
Egri VK-Szolnoki VSC 7-7
Szentesi VK - Szeged 5-11

20. forduló - 2003.03.22
Domino - FTC 3-3
BVSC - Cegléd 14-3
Szeged - Szolnok 13-4
Szentes - UTE 10-15
Kecskemét - Vasas 6-15
OSC - Eger 11-9

21. forduló - 2003.03.29
Szeged - Domino 5-8
Vasas - UTE 11-5
Ferencváros-BVSC 5-7
Szolnok-Kecskemét 5-3
Eger-Cegléd 6-5
OSC-Szentes 13-7

22. forduló - 2003.04.01
Domino BHSE-Vasas Plaket 7-7
Kecskeméti VSC - Egri VK 5-12
OSC - Szeged 9-14
Szolnoki VSC-UTE Taxi 2000 5-9
Szentesi VK-BVSC Brendon 3-9
Ceglédi VSE - FTC VMAX 6-15
TAVASZI FORDULÓK ÁLLÁSA
1. Honvéd 18 3 1 260-110 39
2. Vasas 18 3 1 256-101 39
3. BVSC 16 4 2 227-131 36
4. FTC 14 3 5 196-111 31
5. UTE 13 3 6 194-165 29
6. Szeged 14 0 8 185-144 28
7. OSC 7 1 14 147-218 15
8. Eger 6 1 15 124-207 13
9. Szentes 6 0 16 131-210 12
10. Szolnok 5 2 15 134-196 12
11. Cegléd 2 2 18 101-214 6
12. Kecskemét 1 2 19 112-260 4

A 22. forduló után az 5-8. helyért, valamint a 9-11. helyért külön mérkőzéseket vívnak egymással az együttesek, a 12. helyezett kiesik az OB I-ből.
A 22. fordulót követően kerül sor az elődöntőre is, amelyben az első a 4. helyezettel, a 2. a harmadikkal találkozik. A felek magukkal viszik az egymás ellen elért eredményük pontszámát, így a párharcot addig folytatják, amíg az egyikük el nem éri a 8 pontot. A fináléban a 2 gárda 3 győzelemig csatázik egymással.

Rájátszás
VÍZILABDA

KÉPEK

  

 
LINKEK