FONTOS


 








A gazdasági és tudományos élet jelesei a 2012-es játékokról
Olimpia: üzlet és üzenet

A 2012-es budapesti olimpia rendezése a jelek szerint központi kérdés. Ha így jobban tetszik: centrális. Kedd délután tudniillik Deutsch Tamás tárcavezető és Fürjes Balázs, a reménybeli pályázat miniszteri biztosa a Centrál kávéházba hívta eszmecserére a gazdasági és szellemi élet jeleseit. A találkozót - ezzel összhangban - jelképesnek szánták, s ha egyelőre más, több nem is történt, az egybegyűltek legalább ideáikat megfogalmazták.

"Ennél sokkal nagyobb vállalkozásra is képesek vagyunk: Magyarország EU-csatlakozása például komolyabb, tizenöt év alatt megoldott társadalmi feladat, amelynek immár a finiséhez érkeztünk. Hiszem, hogy az olimpia megrendezését is nyugodt szívvel felvállalhatjuk" - jelentette ki Deutsch Tamás sportminiszter. Széles Gábor, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke úgy véli, a játékokat illetően már ma konszenzus alakult ki, ám Berényi János, a Nemzeti Sportszövetség elnöke szerint az esetleges ellenvéleményektől sem kell tartani: "A mogyoródi Forma-1-es futam megrendezéséről tíz évig vitáztak, manapság pedig teljes a konszenzus" - mondta a Hungaroring Rt. korábbi vezetője.

Csák János korábbi Mol-vezér, a CAIB Tőkepiaci Rt. első embere kiemelte: végre akad egy olyan cselekvési terv, amelyet közösen, hosszú távra dolgoznak ki. A Pharmavit alapítója, Somody Imre hasonló gondolatokat fogalmazott meg, amikor arról szólt: szeretné, ha a magyar szellem versenyképességét és tettrekészségét majdan az olimpiai rendezés szimbolizálná. Tölgyesi Péter a politikus vízióját vázolta: "Hinnünk kell, hogy tíz év múlva legalább ott tartunk, avagy jobban állunk, mint az 1992-ben olimpiát rendező Spanyolország, illetve a jelen Görögországa."

Az eszmei jelentőséget megragadó Tőkés Rudolf professzor után Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint az igazi tőkéssé vált Demján Sándor terelte végül gyakorlatias mederbe a megbeszélést. "Én nem onnan közelítem meg a kérdést, hogyha lesz olimpiánk, hány érmet nyerünk majd rendezőként - fejtegette a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga és a Trigránit Rt. elnöke. - Az eseményt egy gombnak tekintem, amely egy nagy kabáthoz tartozik. Nekünk pedig szükségünk van erre a felöltőre: a fővárosnak és a magyar gazdaságnak elemi érdeke például az infrastruktúra megújulása. Az olimpia tehát lehetőség arra, hogy regionális központ lehessen Budapest, az a város, amely már-már kezdi elveszíteni ezt az esélyt" - zárta mondandóját Demján, majd - társaival egyetemben - abban a reményben vette le a kávéházi fogasról a maga kabátját, hogy 2012-ig, közösen, a gombot is megtalálják hozzá.

Tanácsadó testület a gazdasági és szellemi élet szereplőiből

A cél: érdekeltséget teremteni

Az első tanácskozást követően megtartott sajtótájékoztatón - amelyen többek között megjelent Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter, Széles Gábor, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Hernádi Zsolt, a Mol Rt. elnöke, Sugár András, a Westel Rt. vezérigazgatója, Somody Imre, a Somody Kft. vezetője, Demján Sándor, a Vállalkozók Országos Szövetségének társelnöke, Berényi János, a Nemzeti Sportszövetség elnöke, valamint Tőkés Rudolf professzor - elhangzott: a testület célja az, hogy társadalmi és gazdasági érdekeltséget teremtsenek az olimpia 2012-es magyarországi megrendezésére.

A résztvevők úgy vélték, hogy az olimpia nem csupán sport-, hanem olyan gazdasági esemény is, amely fejlődési lehetőséget biztosít az uniós csatlakozás előtt álló ország, illetve a közép-kelet-európai térség számára. Megítélésük szerint "Magyarországnak minden esélye megvan arra", hogy tíz év múlva olyan gazdasági fejlettségi szintre kerüljön, mint Spanyolország, amely 1992-ben rendezett olimpiát, vagy mint Görögország, amely 2004-ben adhat otthont a nyári ötkarikás játékoknak.

Deutsch Tamás miniszter szerint a testület tevékenysége akkor éri el célját, ha közös támogató állásfoglalásuk nyomán egyre többen tekintik majd személyes ügyüknek az olimpia megrendezését. Úgy vélte, hogy Magyarország képes, méltó és alkalmas az olimpia megrendezésére.

Samaranch meggyógyult

LAUSANNE. Juan Antonio Samaranch meggyógyult. A NOB tiszteletbeli elnöke hosszú betegeskedés után, a végrehajtó bizottság keddi ülését megelőző vacsorán jelent meg ismét a nyilvánosság előtt. Samaranch először egy nappal 81. születésnapját követően, július 18-án kényszerült orvosi megfigyelésre, miután a NOB moszkvai ülésén - ahol 21 év után megvált elnöki posztjától - történtek kimerítették. Akkor egy svájci klinikára szállították, majd néhány nap elteltével barcelonai otthonába utazott, ahol ismét megbetegedett. Samaranch hétfő este bejelentette: néhány napon belül folytatja a munkát, mint a lausanne-i Olimpiai Múzeum irányítója.

Pinsent az új tag

LAUSANNE. A tagságáról lemondott Jan Zeleznyt az evezős Matthew Pinsent váltja a NOB sportolói bizottságában. A háromszoros olimpiai és világbajnok cseh gerelyhajító néhány napja azért döntött a távozás mellett, mert úgy érezte, hogy felkészülése mellett nem tud aktívan részt venni az ötkarikás szervezet egyre jobban erősödő bizottságának munkájában. Az őt követő brit ugyancsak megérdemli, hogy sporttársait képviselje, hiszen olimpián szintén háromszor, világbajnokságon hétszer győzött. A NOB végrehajtó bizottságának lausanne-i ülésén az is eldőlt, hogy a sportolói testület vezetője, Peter Tallberg, a finnek egykori vitorlázója - saját kérésére - 2002 augusztusában távozik posztjáról. Utódját Jacques Rogge NOB-elnök nevezi ki, a személyi döntést azonban a korábbi gyakorlattól eltérően, most először a bizottság tagjai hozzák meg.

GG, Nemzeti Sport 2001.12.12.

ATHÉN.2004

LINKEK

  ATHÉN.2004