FONTOS


 

A papírforma magyar pólósikert ígér
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , [origo] 2003.06.13
--------------------------------------------------------------------------------

Ha csak papíron kellene lejátszani a férfi vízilabda Európa-bajnokság péntek késő estére kiírt Magyarország-Horvátország elődöntőjét (21.30 óra), a piros-fehér-zöld színek sikeréért szorítók megkönnyebbülten dőlhetnének hátra. A statisztika ugyanis döntő magyar fölényt mutat: a két ország férfipóló-válogatottjai eddig 28 alkalommal találkoztak, s az összmérlegben - 4 döntetlen mellett - 19 magyar győzelem áll 5 vereséggel szemben.


Madarast tartja fel Simenc
Európa-bajnoki találkozókon még soha nem nyertek a horvátok, mi több, döntetlenre is csupán egyszer voltak képesek, amúgy pedig öt ízben vereség jutott nekik osztályrészül.

Magyar szempontból a legfontosabb győzelmek: 1995-ben, Bécsben 11-8 az Eb-elődöntőben, 2001-ben, Budapesten 12-9 a bronzmérkőzésen, 1999-ben, Firenzében pedig 15-12, már a fináléban, tehát ez utóbbi siker egyszersmind Európa-bajnoki aranyat is ért.

A közelmúlt sem sok jóval kecsegteti a horvátokat, hiszen a 2002-es - mivel idén nem találkozott a két csapat, ezért mindeddig utolsó - meccsek mindegyikét a Kemény-gárda nyerte. Négy Világliga-csatáról van szó: a két budapestin 6, illetve 5 góllal, a két dubrovnikin pedig egyformán ötgólos különbséggel diadalmaskodott a magyar válogatott.

Az egyetlen emlékezetes vereség tétmérkőzésen a 2000-es sydneyi ötkarikás játékokon született, akkor a csoportmeccsen a horvátok 8-7-re győztek. Az olimpiai bajnok viszont ugyanott végül Magyarország lett.

Kranjban a magyarok csoportmásodikként zártak egyetlen - a szerb-montenegrói alakulattól aranygóllal elszenvedett - vereséggel, miközben nyertek az orosz, a holland, a román és a szlovák válogatott ellen. A horvátok az élen végeztek saját csoportjukban úgy, hogy szintén egyszer kaptak ki (a magyarok által a csütörtöki negyeddöntős párharcban 10-2-re kiütött spanyoloktól 6-3-ra), s győzedelmeskedtek a német, a görög, az olasz és a szlovén válogatottal szemben.
Férfi válogatott
Női válogatott

Vizes vb, Barcelona 2003
Vízilabda Világliga 2003
Vízilabda Eb, Kranj 2003
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Kranj Eb 2003