FONTOS


 

Eb-győzelemre törnek a magyar pólósok
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , [origo] 2003.06.11
--------------------------------------------------------------------------------

A magyar nőivízilabda-válogatott mestere, Faragó Tamás azzal bocsátotta útra hölgykoszorújának tagjait Szlovéniába, a ljubljanai Európa-bajnokságra, hogy igyekezzenek megvédeni a 2001-ben Budapesten megszerzett címüket. Kemény Dénes férfikapitány a szerdai Eb-szünnapon közölte: a férfiak célja is az, hogy megnyerjék a kontinensbajnokságot.


Biros Péter
A legszebb álmokban sem nagyon szerepel amúgy kettős szlovéniai magyar siker, s nem csupán amiatt, mert a duplázás eddig egyszer sem jött össze ugyanabban az esztendőben a két nemzeti együttesnek. A kétszeresen közös öröm eléréséhez a szerencse is szükségeltetik mind a nők, mind a férfiak esetében.

Érdekességnek - immár a csoportmeccsek zárultával - az tekinthető, hogy a várakozásokhoz képest is eddig kevés híján kifogástalanul teljesített mind a két magyar gárda. A nők a nyitómeccsen az egyik legveszélyesebb riválist, Hollandiát verték meg, igaz, majdhogynem kísérteties körülmények között, hiszen a németalföldiek már öt góllal is vezettek. Másfelől viszont éppen a fordítóképesség, a hajrában megmutatkozó erények jelzik, hogy a Faragó-féle pólós női egylet komolyan gondolta ljubljanai küldetését. Olyannyira, hogy a csoportgyőzelem kiharcolásával egyenes úton jutott be az elődöntőbe, ahol csütörtökön délután 3 órától az orosz válogatott vár rá.

A gond inkább a vízilabda-szakmai fogyatékossággal van, s különösen a Sydneyben olimpiai bajnok férfiválogatottnál érződik igazán, olykor az egyazon meccsen belül is hullámzó produkciónál, hogy a tartalom és a forma még nem mindig tartozik össze náluk, az ilyesféle egységgel még baj van.

A nőkhöz hasonlatosan a férfiaknál is tetten érhető volt az első öt napban a teljesítmény hullámzása, ami visszaüthet a csütörtök 18.30 órakor kezdődő, spanyolok elleni, már egyenes kieséses rendszerben zajló negyeddöntős kranji mérkőzésen.

"Tudvalévő, milyen elképesztően keveset tudtunk a teljes csapattal együtt készülni, mégis vannak biztató jelek" - mondta Kemény Dénes. "Például hogy az öt csoportmeccsünkből négyet megnyertünk, s csak a jugoszláv-utód szerb-montenegróiaktól szenvedtünk vereséget végső soron egy balszerencsés aranygóllal. Az összeszokottság, a gördülékeny csapatmunka hiányosságait sokszor pótolni tudta játékosaim tudása, otthonról hozott tehetségük. Világos, hogy még rengeteget kell dolgoznunk a júliusi világbajnokságig, amelyről az első három athéni olimpiai kvalifikációt szerez, szemben a szlovéniai Eb-vel, amelyet nem véletlenül tekintenek igen sokan egyszerű vb-felkészülési tornának. Ezzel együtt elfogadhatatlan lenne alábecsülni az Európa-bajnokságot, mi a lehetőségeinkhez mérten komolyan vesszük ezt a viadalt is, s miközben az Eb alatt is végezzük a vb-felkészülést, igyekszünk eredményesek lenni már itt, Kranjban is. Tehát a célkitűzés változatlan: továbbra is meg akarjuk nyerni az Európa-bajnokságot!"
Férfi válogatott
Női válogatott

Vizes vb, Barcelona 2003
Vízilabda Világliga 2003
Vízilabda Eb, Kranj 2003
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Kranj Eb 2003