FONTOS


 

26. férfi és 10. női Eb, Kranj, Ljubljana
Kemény Dénes: Úgy kellett ellopnom a bronzérmet

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Ághassy Attila, Index 2003.06.17
--------------------------------------------------------------------------------

Kemény Dénes, a férfi vízilabda-válogatott kapitánya bosszantónak tartja, hogy csapata nem jutott a döntőbe. Az elődöntőben elszenvedett vereség okait ugyanakkor a válogatott balsszerencséjében, és a bírók téves ítélketeiben is látja. A júliusi barcelonai világbajnokságon az aranyérem a cél.

A magyar férfi vízilabda-válogatott megismételte két évvel ezelőtti budapesti teljesítményét, és harmadik lett a szlovéniai Európa-bajnokságon. A csapat Kemény Dénes irányításával mindössze egyszer maradt érem nélkül világversenyen - a két évvel ezelőtti fukuokai világbajnokságon ötödik lett - tizenegyszer érmet nyert. De ezúttal sem aranyat, vagyis a kétezres sydneyi olimpia óta nem lett első.

Tönkreverni már bárkit tudunk

Az Index érdeklődésére dr. Kemény Dénes kifejtette, hogy a körülményeket figyelembe véve - csupán egy hetet készült együtt a csapat - jó eredményt értek el Szlovéniában. "Komolyan mondom, hogy az első, oroszok elleni összecsapás előtt féltem, hogy kikapunk négy góllal, mert riválisunk hat hetet készült a kontinensbajnokságra. Ellenük jól játszottunk, tagadhatatlan azonban, hogy kétszer is kihagyott a csapat" - értékelt a kapitány.

A vereségek okairól elmondta, hogy a mieink bárkit képesek "tönkreverni" - a spanyolokkal és az oroszokkal szemben ez be is bizonyosodott - az éles pillanatokban azonban felerősödik a kudarctól való félelem, ami "megbénítja a fiúk kezét. Az olimpiai arany kötelező győzelmi kényszerérzetet okoz a játékosaimban, és őszintén szólva nem mindig képesek ezen felülemelkedni. Idegeskedés lesz úrrá rajtuk, és hibáznak" - magyarázta Kemény.

Szokatlan kettős előny az utolsó percben

Tény, hogy a végül vesztes elődöntőben a horvátok kettős előnyt kaptak az utolsó percben, amit nem szokás megítélni ilyen kiélezetett szituációban. "6-4-nél senki nem szólt volna semmit, de döntetlennél azért nem mindegy. Másrészt a horvátok előnyben kimagaslóan játszottak, mi pedig védekezésben buta hibákat követtünk el, így veszítettünk."

Kérdésünkre, miszerint előzetesen elfogadta-e volna a harmadik helyezést "nem is tudommal" válaszolt. Ugyanakkor megjegyezte, hogy "ez az eredmény pont egyenlő távolságra van sikertől és kudarctól is. A mezőny kiegyenlítetté vált, példa erre az olaszok kilencedik, illetve a görögök nyolcadik helyezése. Bosszantó persze, hogy elmaradt a siker."

"Szereztünk egy érmet, mégha úgy kellett ellopnom a harcok közben" - utalt Kemény a botrányos döntőre, amikor a szerb és a horvát szurkolók előbb a lelátón, majd az utcán is összecsaptak.

Egyszer már felajánlotta lemondását

A kapitány érzése szerint a válogatottat nem nyomasztja, hogy három éve nem tudott nyerni, de a barcelonai világbajnokságon értelemszerűen az aranyérem a cél. (Az éremszerzés egyébként olimpiai kvótát ér.) "Azt azonban látom a fiúkon, hogy zavarja őket, hogy a ki-ki meccseken alulmaradnak"

"Nem hiszem, hogy felerősödnének a lemondásomat követelő hangok. Fukuokában, az ötödik helyezés után felajánlottam a lemondásomat, de a szövetség vezetői kiröhögtek. A szerződésemből még egy év van az olimpiáig, pontosan tudom, hogy nem vagyok odaszövegezve a kispadhoz" - válaszolta a jövőjét firtató kérdésünkre.

Kemény: aludni se tudtam, étvágyam se volt

A jövő heti margitszigeti Világliga-meccseken a bővebb keretnek is lehetőséget, és vigyáz arra, hogy "szét ne rázódjon a csapat."

Kemény a csapat mellett saját magát is szsretné összeszedni a torna kezdetéig. "Nagy feszültség alatt éltem az elmúlt hétben, aludni alig tudtam, meleg is volt, az étvágyam is elment a rázósabb meccsek előtt. Most van nekem is néhány napom a pihenésre, feltöltődésre".
Férfi válogatott
Női válogatott

Vizes vb, Barcelona 2003
Vízilabda Világliga 2003
Vízilabda Eb, Kranj 2003
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Kranj Eb 2003