FONTOS


 

FILA Final Four - Szécsi Zoltán későn érkezett
A gyerekkórház javára

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSG, Nemzeti Sport 2002.12.29
--------------------------------------------------------------------------------

Csapó Gábor többször is mélyen meghajolt, közben ordított és a félpálya felé hömpölygött. A zsűriben legott rákönyököltek a dudára, azt hitték, az UTE trénere időt kér, az olimpiai bajnok legenda azonban jelezte, nincs mondanivalója a játékosainak, annál több a bíróknak, akik a negyedik negyed közepén méltatták a szerinte első - amúgy második - emberelőnyre a lilákat.


A FILA Final Four boldog gyôztese, a BVSC-t is legyôzô Domino-BHSE csapata, amely az egymilliós fôdíjat nemes célra ajánlotta fel
Amiből legalábbis látszik, hogy a karácsonyi hangulat, továbbá a relatív tétnélküliség ellenére is mindenki komolyan vette a partit, az edzők ugyanúgy kikeltek magukból, mintha bajnokin volnának. Egyébiránt nem a bírókon múlott, hogy a zöldek végül is magabiztosan győztek: a második negyedben állva hagyták ellenfelüket, akik aztán hiába indultak neki, s próbálták utolérni őket, 6-5-nél egy rossz paszszon elment a kontrájuk, majd hirtelen kaptak két gólt, s attól fogva kettesbe tett sebváltókkal közlekedtek a felek.
A döntőt megelőzően akadt izgalom: visszaér-e a szegedi Szuperbajnok-vetélkedőről a BVSC kapusa, Szécsi Zoltán. Nos, a hacacárén amúgy nem igazán parádézó olimpiai bajnok - horribile dictu utolsó lett ... - fél órával a kezdés előtt már a parton köröztette másfél méteres csápjait, ennek ellenére Gerendás György úgy vélte, jobb, ha Nagy Viktor kezd a vasutasok kreclije előtt. A túloldalon is "viccelődtek": Gergely István 14-es sapkában vonult fel, ehhez képest ő maradt a lécek között a ráúszásnál.
A szlovák válogatott mindazonáltal csak nézte, amint
A Világkupa-gyôztes lányokat is ünnepelték
A két mérkôzés között ismét a mosoly országát idézte a Komjádi, elvégre a szünetben a Világkupát nyert nôi válogatott tagjait ünnepelték a szurkolók - a lányok még egy-egy virágcsokrot is átvehettek Molnár Zoltántól, a Magyar Olimpiai Bizottság igazgatójától. Eztán Nagy Viktor lépett pódiumra - pontosabban kászálódott ki a vízbôl, miután végzett a bemelegítéssel -: a BVSC tündöklô tehetségû kapusának vizes kezét két legenda szorította meg, Molnár Endre és Cservenyák Tibor, miután a junior Eb-n ezüstérmet nyert hálóôr nyerte az év legjobb utánpótláskapusának járó díjat. Végezetül két, a sípot idén letevô játékvezetôt búcsúztattak, Császár Györgyöt és Szentgyörgyi Ferencet.
Császár bombája a feje fölött a kapufa éléről a vonal mögé vágódik - igaz, egy betörésből Biros rögvest egyenlített. Kihagyott Domino-előnyök következtek, plusz egy értékesített vasutasfór (Péter), majd Gergely első védését követően Vári szépen fejezett be egy kontrát. Egy újabb remek Gergely-bravúrt követően Biros vágott be egy előnyt, de átellenben Nitsovits sem tévesztett. Eztán azonban két találtnak tetsző találattal megugrott a bajnokcsapat (a kettő között Biros horgászott ki egy ejtést saját gólvonaláról): Bereczki előbb a félpályáról simította Fodor és Biros irányába a labdát, csakhogy mindkét társat eltüntették - alkalmasint erre figyelt Nagy is, miközben a sárga gömb becsusszant a keze alatt; másodjára is Bereczki csöngetett, ezúttal időnél, hétről elengedett labdája akadt meg a hálóban (3-5).
A folytatásban sem változott a játék képe: a vasutasok ugyan a Szőnyi úti bajnokiról ismert, kegyetlenül kemény védekezéssel próbálkoztak, ám a centerbejátszásokat nem tudták megakadályozni, a sorozatos emberhátrányoknál pedig nem igazán volt támasz mögöttük - Nagy csupán egyszer ért labdába az első két periódusban. Szívós bombájára Vincze egy előnyben elengedett kapáslövéssel válaszolt, ám Vári újfent megtalálta a rést a jobb alsó saroknál (4-7). Ettől fogva egy célja lehetett a BVSC-nek: a melegíteni küldött Szécsi félidei beszállásáig legalábbis konzerválni a különbséget. Minthogy a Dominónak egy szögletet követően a maradék két másodperc is elegendő volt egy előny gólra váltásához - Bárány volt könyörtelen -, majd Szívós is meglelte a hosszút, jóllehet már kiegészült a vasutas, legalábbis úgy festett, Szécsi becsobbanása még csak nem is az utolsó szalmaszál kategóriája (4-9).
Más kérdés, hogy Kis Gábor egy perc alatt kétszer is beköszönt, így némi izgalom támadt a harmadik rész elején, amelyen Szívósnak rögvest sikerült hűtenie egy keveset (6-10). Később ismét a Gergely-Biros kettős percei következtek, előbb a kapus szedte le Kis centerezését, majd megint a Domino 13-asa mentett a gólvonalról, ezúttal hátrányban. Az ellenattaknál alkalmasint eldőlhetett volna a meccs, ám a fórt elszalasztották Váriék, Zoufal viszont nem tévesztett, sem először, sem másodszor. A parázsra azonban megint víz került, miután Kiss és Biros megmentett egy eleinte dadogós előnyt - igaz, Ibolya is szépen húzott ötven másodperccel a negyed vége előtt. Igen ám, de a negyed harmadik honvédos lövése is gólt ért, egy bírói labdát követően Szívóst hagyták bántóan szabadon Zoufalék, Szécsi pedig szintén nem érezte a ritmust (9-12).
Kissé heves hangulatban telt a negyedik negyed eleje, a nagy adok-kapokban helyzetek tömkelege maradt parlagon, mígnem Vári - miután kiküldték róla Vinczét, aki egy kiszólásért véglegest kapott - voltaképpen pontot tett a meccsre négy perccel a duda előtt. Bárány már a gólkirályságért centerezett (9-14), ám egy fór melléhúzásával eljátszotta a korona egyedüli megszerzésének esélyét (azon végül Nyékivel osztozott). Az első díjat viszont egyedül vitte el a Domino - illetve, nem vitte el: a csapat a pénzt a Tűzoltó utcai gyermekkórház javára ajánlotta fel.

A 3. helyért
FTC-VMAX-UTE-Taxi2000 10-6 (3-3, 3-0, 2-2, 2-1)

Komjádi uszoda, 1500 néző. V: Kiszely, Vajda
FTC: Bíró - LEHMANN 2, KATONÁS 4, Kádár, Tóth L., NYÉKI 3, Székely. Cs: Hosnyánszky 1, Paján, Szirányi Balázs. Edző: Gyöngyösi András, Vogel Zsolt
UTE: Bóta - Benczúr, Kovács R. 1, Kéri 1, FERKÓ 2, SUTI 2, Süveges. Cs: Fáy, Zentai, Fe-renczy, Varga Dénes. Edző: Csapó Gábor, Petrovits Mátyás
Gól - emberelőnyből: 9/6, ill. 2/1
Négyméteresből: -, ill. 1/1

Döntő
Domino-BHSE-BVSC-Brendon 14-10 (5-3, 4-1, 3-5, 2-1)

Komjádi uszoda, 2000 néző. V: Szentgyörgyi, Németh A.
HONVÉD: GERGELY - Fodor, BIROS 3, Vári 3, Molnár T., Kovács O., Kiss G. Cs: BERECZKI 2, SZÍVÓS 4, BÁRÁNY 2, Sugár, Frikk. Edző: Kovács István
BVSC: Nagy V. - Fülöp 1, Péter 1, Dabrowski, KIS G. 1, Vincze 1, Császár 1. Cs: IBOLYA 1, Nitsovits 1, ZOUFAL 3, Varjas, Gulyás, Szécsi (kapus). Edző: Gerendás György, Derekas Szilárd
Gól - emberelőnyből: 15/7, ill. 8/6
Kipontozódott: Bereczki (21. p.), Gór-Nagy (21. p)
Kiállítva cserével, végleg: Vincze (23. p., szövegért)
Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  

 
LINKEK