FONTOS


 

A FINA honlapja szerint izgalmas volt a patraszi magyar-orosz

Meglehetősen érdekes szöveget tölthet le a FINA, azaz a Nemzetközi Úszószövetség hivatalos honlapjáról az, aki a Patraszban botránykővé tett magyar- orosz találkozóról kíván részleteket megtudni. Martin György, a magyar szövetség elnöke a szerdai sajtótájékoztatón külön kitért arra, hogy miközben a FINA néhány vezetője meghozta példátlan döntését, addig a FINA kommunikációs osztályának Patraszból tudósító munkatársa - többek között - a következőket írta az összecsapásról.

"Rendkívül izgalmas mérkőzés volt, amelyen végig nyitva maradt az a kérdés, hogy melyik csapat kerül ki győztesen. Ez végül a legutolsó pillanatokban dőlt csak el - az utolsó büntetőt elrontó Csomakidze még sokáig fog emlékezni a meccset eldöntő hibájára." Az egészet pikánssá teszi az, hogy az anyaghoz csatolták a leírás szerint "drámai szituációkban" bővelkedő meccsel kapcsolatos FINA-döntést is ...
Utóbbival kapcsolatban amúgy a világszövetség alapszabályát aprólékosan áttanulmányozók további rendkívüli hibákra bukkanhatnak.
A magyar és az orosz csapatot sújtó határozat alapját képező játékvezetői jelentés önmagában kérdéseket vet fel: az erről készült kópiát még kint átadták Martin Györgynek, igaz, kisvártatva visszakérték, és tollal átsatírozták rajta a Magyarország-Görögország meccsmegjelölést, utóbbi gárdát Oroszországra javítva ki. Így legalábbis véleményes, hogy a bírók átolvasták-e azt, amit aláírtak.
Ezen beszámoló alapján tette meg a büntetéssel kapcsolatos ajánlását a Világliga intézőbizottsága, amely Patraszban egy háromtagú testület volt. Csakhogy a FINA alapszabályának 10.4.2 pontja szerint "egy FINA-eseményen a FINA Büro az intézőbizottság" - miközben a VL-döntőn a Büro 25 tagjából csupán kettő volt jelen, vagyis intézőbizottságot egyszerűen nem lehetett volna felállítani.
Az IB javaslata alapján végül a FINA Executive hozta meg a döntést. Az alapszabály 3.3 pontja szerint ezen végrehajtó bizottságba a FINA elnöke, főtitkára és kincstárnoka tartozik - közülük azonban csak az elnök, Mustapha Larfaui volt ott Patraszban, Bartolo Consolo és Julio Maglione nem. Azaz a háromtagú testület helyett egy személyben az elnök döntött, igaz, előtte nem hallgatta meg a magyar szövetség képviselőit, holott a FINA által kiadott Code of Conduct második paragrafusának 12.6-os pontja szerint a szankció meghozása előtt kötelező lehetőséget adni a vétkesnek vélt számára, hogy megjelenjen az Executive előtt. Az időpontról elvben a főtitkárnak kell tájékoztatnia az érdekeltet, csakhogy Consolo Berlinben tartózkodott az úszó Eb-n, nem véletlen, hogy se tájékoztatás nem volt, se meghallgatás.
Ezek után már azon sem csodálkozhat senki, hogy a döntésről szóló, magyaroknak átadott, hivatalos dokumentumon egyetlen aláírás sem szerepel ...

CSG, Nemzeti Sport 2002.08.08.

Férfi válogatott
Női válogatott
Vízilabda Világliga 2002
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  Világliga 2002.07.16-19

  
  Világliga 2002.07.14

  
  Világliga 2002.07.12

 
LINKEK