FONTOS


 

Női BEK, négyes döntő, Dunaújváros
Első nekifutásra elfogadható

DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA GLYFAD ATHENS (görög) 3-6 (2-1, 0-1, 0-1, 1-3)

Városi uszoda, 1200 néző
V: Tulga (török), Clemancon (francia)
Gól -emberelőnyből: 4/1, ill. 3/1

DUNAÚJVÁROS: SÓS, Tóth A. 1, Primász 1, Zantleitner, Tiba, Benkő N., Benkő T. 1
CSERE: Erdős, Dubniczky, Bódi, Kovács A., Varga Z., Kardos (kapus)
Edző: Mihók Attila

GLYFADA: ELLINAKI, Pateru, Ikonomopulu 1, SIMMONS 2, MORAITIDU 2, Karapataki, Moraiti
CSERE: KOZOMBOLI
Edző: George Katszulisz

Geymonat Orizzonte (olasz, Drávucz 1, Stieber)-Zlatoust Uralocska (orosz) 6-6

A végeredmény. BEK-győztes: Geymonat Orizzonte 5 pont, 2. Uralocska 3 (20-20), 3. Glyfada 3 (17-18), 4. Dunaújváros 1

Szép kis kötés díszíti a csuklóját. Melegít a többiekkel, előbb úszik pár hosszt, a kapu mögött labdázgat Bódi Anettal, majd beáll a kapufák közé. "Egy kicsit haragszom rá"-magyarázza a kerti székben a tanítványokat szemlélő edző. Mihók Attila csak a fejét rázza, amikor feleleveníti Sós Ildikó szombat esti produkcióját. No nem a meccsen látottat, hiszen az Orizzonte ellen is bravúrt bravúrra halmozott, a világhír? olaszok ellen is csupán négy gólt kapott, hanem az azt követő történéseket.

Válogatottunk világklasszis kapusa a megbeszélésen dühében egy szekrénybe ütött...Szemei szikrát szórtak, nem értette, a társak, akik az edzéseken tökéletesen céloznak, a derbin miért nem találják a kaput. Mérgében kis híján csuklóját törte...

"Imádom ezt a lányt, igaza is van, de nem tehet ilyet. Az orvosok azt mondták, szerencsére nincs törés, de a BEK után alaposan ki kell vizsgálni"-mondja Mihók, akiről bizony nem a nyugalom szobrát lehetne megmintázni. "Megvitattuk az olaszok elleni meccs hibáit, és abban maradtunk, a görögöket mindenképpen legyőzzük. Nagyon sokat érne egy BL-ezüstérem!"

De mennyire! A három rivális évek óta állandó résztvevője a négyes döntőnek, hol az egyik, hol a másik ér révbe, miközben a Dunaújváros első ízben próbálkozik. Az Uralocska elleni 6-6, majd az Orizzonéval szembeni 3-4 után a görög Glyfada következik. A tavalyi ezüst-, a tavalyelőtti aranyérmes.

Végre jó a rajt! Tibát nem tudja megfogni az amerikai Simmons, a jogos előnyt pedig Primász zúdítja a kapuba. Ha ettől nem, semmitől sem nyugszanak meg a lányok!

A kékek azon nyomban válaszolnak: Moraitidu lerázza magáról Zantleitnert, Sósnak esélye sincs a védésre. Utána viszont... Ikonomopulu ziccerét üti ki, majd Moraiti távoli bombáját hatástalanítja. Jobb csuklóval...

Óriási a csata, látszik, a görögök fantáziáját is megmozgatta az ezüst elhódításának lehetősége. A bírók hagyják a kemény játékot, noha egy-két szerelés egyértelm?en a szabálytalanság határmezsgyéjén mozog. Nincs más választás, akciógólt kell szerezni. Ez az! Hát ez kell! Benkő Tímea bal keze nem először kamatozik ezekben a napokban - a válogatott kerettag iszonyatos nagy gólt vág Ellinaki kapujába.

2-1-es hazai előnnyel záródik az első hét perc -ilyenre sem volt még példa a BEK-döntőben...

Simmons gyatrán lő el egy fórt, Tiba a kapufát "választja", Sós újra okosabb, mint Ikonomopulu. "Kiállítás!"-üvölti egy emberként a lelkes tábor. Valóban. Tibát Karapataki patakba fojtja, üti-vágja, nem kíméli. Felállnak. Adogatnak. Primász próbálkozik, de a kapufát találja telibe. Megfizet a bőkez?ségéért a Glyfada: a második dudaszó pillanatában Ikonomopulu pókhálózza ki a jobb fölsőt. Harmadszorra eltalálja, de rendesen.

Kellene egy gól! De nem jön. Telnek-múlnak a percek, a hazaiak képtelenek betalálni. Mintha a felállás sem lenne tökéletes. A szélsőnk például Primász felé helyezkedik, így az újvárosi ász körül szó szerint elfogy a levegő: Pateru ezáltal be tud segíteni társának, tulajdonképpen ketten lógnak az Eb gólkirálynőjének nyakán, aki próbálkozik becsülettel, tudja jól, ha nem megy a többieknek, triplán rá hárul a teher. Márpedig nem megy a többieknek... De nem megy neki sem... Karapataki a görögöket juttatja 3-2-es előnyhöz - az a legszomorúbb az egészben, hogy a hazai játékosok is csak nézik a lövést. Haldoklik a főiskolások támadójátéka, előnyben sem sikerül túljárni Ellinaki eszén. Ez pedig luxus egy olyan meccsen, ahol oly ritka a kiállítás, mint a fehér holló.

Kezd kínos lenni. Simmons, majd Moraitidu is megduplázza góljainak számát -6-2-re vezet a Glyfada. Elment a hajó, nem vitás. Tudja ezt Mihók is, aki már nem ugrál, nem pöröl, magába roskadva ül a székben. Csak egyszer pattan fel, amikor eldönti, ha már így, akkor mindenkinek játéklehetőséget ad. Sós Ildit Kardos Krisztina váltja a kapuban, de vízbe ugrik Kovács Annamária és Varga Zita is. Ellapososik a derbi. Tóth Andrea húsz percig tartó újvárosi gólcsendet tör meg, de ez mit sem változtat a tényen: a kétségkívül szépremény?, szimpatikus hazai hölgykoszorú a negyedik helyen zárja a finálét (a görög győzelmük ellenére is csak harmadikok lettek, lévén az Uralocska pontot rabolt az olaszoktól -lásd keretes írásunkat). Figyelembe véve, hogy ez volt az első nekirugaszkodása a Dunaújvárosnak, elfogadható a produkció. A szekrények, de főleg a kezek, igazán épségben maradhatnak!

Mestermérleg

Mihók Attila: - Nem játszottunk jól, ismét akadozott a támadójátékunk. Egyértelm?, hogy rutintalanságunk miatt lettünk negyedikek. Dolgozunk tovább, és próbáljuk felhasználni a tanulságokat.

George Katszulisz: - Ügyesek voltak a lányok, kár az olaszok elleni meccs második feléért. Ha az nincs, előbbre is végezhettünk volna.

Stieber és Drávucz: BEK-győzelem!

Ha már a Dunaújváros nem lehetett első, az Orizzonéért szurkolt a magyar. Az olaszok csapatában ugyanis két honfitársunk, két kiemelkedő tudású Európa-bajnokunk, Stieber Mercédesz és Drávucz Rita található. A catanai hölgykoszorú a tulajdonképpeni döntőben végig kiélezett küzdelmet vívott az orosz Uralocskával. A három gólig jutó Malato, a jól védő Conti, a felt\nően sokat magára vállaló Di Mario, továbbá csapatukban meghatározó szerepet betöltő légiósaink vezérletével végül 6-6-os döntetlenre végzett a címvédő ellenfelével, így sikerült megvédenie elsőségét. Drávucz Rita első ízben ünnepelhetett BEK-győzelmet, Stieber Mercédesz viszont duplázott: 1993-ban a Szentessel Szentesen állhatott a dobogó legmagasabb fokára. Úgy látszik, ha hazánkban rendezik a BEK-döntőt, válogatottunk kapitánya nem adja alább az első helynél!

Női KEK, négyes döntő, Palermo

Eredmények: SZKIF Moszkva (orosz)-Vuliagmeni (görög) 9-4, Gifa (olasz, Valkay Á. 1, Valkay E.)-Mediterrani (spanyol) 9-6, SZKIF Moszkva-Mediterrani 5-3, Gifa (Valkay Á. 2, Valkay E.)-Vuliagmeni 6-2, Mediterrani-Vuliagmeni 10-5, Gifa (Valkay Á. 1, Valkay E.)-SZKIF Moszkva 5-3. A végeredmény. KEK-győztes: Gifa Palermo 6 pont, 2. SZKIF Moszka 4, 3. Mediterrani 2, 4. Vuliagmeni 0

AZ, Nemzeti Sport 2002.04.22.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  

 
LINKEK