FONTOS


 

Női BEK, négyes döntő, Dunaújváros
Izguljanak a többiek!

DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA-ZLATOUST URALOCSKA (orosz) 6-6 (0-1, 4-3, 1-1, 1-1)

Városi uszoda, 1200 néző
V: Tulga (török), Fernández (spanyol)
Gól - emberelőnyből: 7/2, ill. 7/3

DUNAÚJVÁROS: SÓS, Dubniczky, Primász 1, Zantleitner 1, Tiba, BENKŐ T. 2, Benkő N.
CSERE: Erdős, BÓDI 2
Edző: Mihók Attila

URALOCSKA: PROTSENKO, SALIMOVA 1, Csiszova 1, T. Petrova 1, Annastasia Zubkova 1, SEPELINA 1, Anna Zubkova
CSERE: Braginszkaja, Makajeva, Mihajlova, Koroleva 1, Sadretdinova, Znamenkszkaja
Edző: Mikhili Nakoriakov

Geymonat Orizzonte (olasz, Drávucz x, Stieber x)-Glyfada (görög) x-x

Idegesek. Hogy is ne lennének azok, hiszen valljuk be, nem igazán vannak még hozzászokva ehhez a felhajtáshoz. Mert van itt minden: skótszoknyás zenészek, akumulátorral felszerelt dob (...), tévé, rádió, no és több mint ezer ember.

Női BEK-döntő Magyarországon. Ezt is megéltük. A Margitszigeten tavaly nyáron ötezren szurkoltak a helyszínen, s azok, akik ott voltak, a megmondhatói: szereretre méltóak ezek a vízilabdás lányok. És tudnak pólózni!

Első negyed. Odaát az Uralocska. Ideát a Dunaújváros. Nem Dunaferr, Dunaújváros. A város egyetlen olyan bajnokcsapata, amely nem a Vasműre támaszkodik, amely önmagát tartja fenn. Dicséretes. A kezdés nem az. "Izgulnak" - árulja el Mihók Attila edző. És lőn. Az Eb gólkirálynője, Primász Ágnes a kapu fölé ejti a labdát, válogatottunk centere, Tiba Zsuzsa pedig azok után, hogy mintaszerűen rázza le magáról Zubkovát, a kapu mellé helyez. Az oroszok nem haboznak sokat: az első helyzetüket gólra váltják. Zantleitner Kriszinta ugyan hátrányban blokkolni tud, ám ezt követően egy Sepelina-Salimova attrakció végén Sós Ildi kapujában a labda. Mintha csak az orosz válogatottat látnánk...

Sebaj, nincs veszve semmi. Előre, előre. Aztán hátra, hátra... Nem működik a gépezet. Remegnek a kezek, Dubniczki Erzsébet és Benkő Tímea is hibázik fórban. Szerencsére a rivális sem nyugodt - hiába no, nem kicsi a tét. Aki itt nyer, óriási előnybe kerül a körmérkőzéses rendszerben.

Puff neki! Elromlik az óra. Már csak ez hiányzott. A bolgár delegátus azonnal felugrik székéből, majd némi pauza után mutatja, kézi időméréssel folytatódjék a csata.

A második hét percre működőképessé teszik a berendezést. Ez az újvárosiak játékára is jó hatással van. Csiszova gólja után ugyanis felébrednek a mieink. Tizenegy percnyi gólképtelenséget lezárva ki más, Primász pókhálózza ki a jöbb fölsőt. "Újváros! Újváros!" - jön meg a közönség hangja.

Heroikus a küzdelem, öldöklő a harc, szakad a dressz, élesednek a körmök. Mi lesz itt, te jó ég?

Elnézik. Kiegészülnek, de a falban egyedül hagyják Korolevát. Ő meg jobb annál, mintsem ne bontsa ki az ajándékot... Lányok, figyeljetek oda, hát fórban csak ezt játsszák!

Ez az! És még egyszer! Zantleitner, majd Bódi jelzi: nem véletlen, hogy idáig jutott a csapat. Előbbi valami hihetetlen nagy góllal idegesíti Protsenkót, utóbbi pedig egy villámgyors kontrát koronáz meg. 3-3 - a kezdés után nem is rossz! 4-4-nél indulnak térfelet cserélni (Petrova és Bódi értékesít egy-egy fórt), még minden lehet.

Úsznak. De mennyit. A pálya nagy (miért kellett megnagyobbítani, kedves tisztségviselők?) Befutnak az olaszok, köztük a magyar kedvencek. Naná, hogy Drávucz Rita és Stieber Mercédesz is az eredményjelzőt kuksolja. Sós védései tartják a lelket a főiskolásokban. Benkő Tímea gondolja úgy, ideje valamit felmutatni. Jól gondolja, de milyen jól! A rövid sarokban a labda, vezet a Dunaújváros!

Sajnos nem sokáig: Sepelinán nincs ember, szegény Sós tehetetlen. Kíméletlen ez az orosz együttes, nem szabad ellene hibázni. Már csak hét perc. Semmi. Hat. Az idő telik, gól se itt, se ott. Csak küzdelem. Olyan szorosan fogják egymást, mintha összeragasztották volna őket. Már csak négy. Anastasia Zubkoba átlő. Pontosan. Miért hagytátok. lányok?

De itt a válasz. Csattanós ám! A kapufán csattanós. Benkő Timi ennél jobban nem is helyezhette volna. Kinek jó a döntetlen? Igazán senkinek. De a vereség a legrosszabb. Ezért is óvatosak. Sós Ildi. És megint ő! Amit az a lány tud, azt nem sokat tudják. Két őrületes bravúrral őrzi kapuját. Negyvenöt másodperc. Miénk a labda!

Idő. "Végig!" - adja ki az ukázt Mihók. Adogatnak. Okosan. Primásznak kell ellőnie. Ellövi. Blokk, sarok. Kikapni már nem fognak! Dubniczki ejt Tibának. Jön a kapus, elsodorja. És kiállítás! Úristen, ezt meg lehet nyerni! De nem így! Lődd már el! Hát a kapus van kiállítva. Na! Benkő Nóra hátraadja... Az idő lejár. Lányok, ez luxus!

Huh, sebaj. Az álmok megmaradtak. Csak azt a nagy drukkot kellene levetkőzni...

Mestermérleg

Mihók Attila: - Nagyon nagy kár, hogy nem tudtuk kihasználni azt a szurkolói támogatást, amilyet Magyarországon még egyeteen klubcsapat sem kapott. Ezzel együtt nem rossz a rajt, de az bosszant, hogy a végén nem tudtunk élni a kezünkbe hullott lehetőséggel.

Mikhili Nakoriakov: - A hazai csapattól pontot szereztünk, így elégedett vagyok.

AZ, Nemzeti Sport 2002.04.20.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  

 
LINKEK