FONTOS


 

Férfi BL, Piros-csoport, 5. forduló
A Domino legyőzte a Dubrovnikot

DOMINO-BHSE-JUG DUBROVNIK 10-7 (3-3, 3-2, 1-1, 3-1)

Kőér utca, 1200 néző. V: Moliner (spanyol), Kratochvil (szlovák)
Gól -emberelőnyből: 9/6, ill. 11/4
Négyméteresből: -, ill. 1/1
Kipontozódott: Jäger (23. p.), Takács A. (24. p.), Racunica (26. p.)
Kiállítva cserével: Medan (21. p.), Bereczki (26. p.)

HONVÉD: Kovács Z., Tóth I. 2, Biros, JÄGER, MOLNÁR T. 2, Kiss G. 1, GOMBOS
CSERE: TAKÁCS A., BRECEZKI 1, Bárány, SZÍVÓS 1, SUGÁR 3
Edző: Kovács István

JUG: Volarevic, VRANJES 3, FATOVIC 3, DROBAC, Smodlaka, Krzic, Boskovic 1
CSERE: Racunica, Medan, Bailey, Karac
Edző: Veselin Djuho

Becsej (jugoszláv)-Dinamo Moszkva (orosz) 5-5

Az állás: 1. Jug 8 pont, 2. Honvéd 6, 3. Dinamo 4, 4. Becsej 2

Az utolsó forduló (április 13.) párosítása: Honvéd-Becsej, Jug-Dinamo


Bereczki (4-es) és a három gólt szerző Sugár örül a győzelemnek
A dubrovniki szurkolók ünnepeltek, fényképezkedtek, vígan dalolásztak, mondhatni örömmárorban úsztak. Álltak a kapu mögötti lelátón, ha esetleg valaki déli tizenkettőkor ebéd helyett a Kőér utcai uszodát vette górcső alá, bizony azt hihette, a végtelenül szimpatikus csoportosulás győzelmet ünnepelhetett.

Hát nem. Nem, mert az azt megelőző órában a horvátok által éltetett Jugnál jobb csapat ügyködött a vízben. Domino-BHSE. A jobb csapat. A magyar bajnok. A krízisből kilábaló együttes. Amely a meccs elején ezúttal is rosszabbik arcát mutatta. Az eggyel beljebb s nem a szélen kezdő Kiss Gergő révén ugyan vezettek a hazaiak, ám Vranjes és Fatovic ugyanolyan higgadtan értékesítette emberelőnyös helyzetét (itt Molnár, ott ki más, Smodlaka harcolta ki a fórt, fórokat). Mi több, az egyedül hagyott Vranjes gyönyörű ejtésével nyomatékosította: papíron ugyan hiába tét nélküli a Bajnokok Ligája címvédőjének ez a derbi, egy igazi sztárcsapatnál nem a papír számít...

Bereczki lövése után már-már úgy tűnt, a 4-1-ért támadhatnak a vendégek, másodperc tört része alatt rémlett fel az odavágó emléke, amikor is 6-1-es szakasszal vett rajtott a frissen kinevezett horvát szövetségi kapitány, Veselin Djuho gárdája. Tóth Imre agresszivitása azonban meglepetésként hatott Volarevic kapusra, a rárontó Tóth kikaparta Molnárnak a gesztenyét, az elcsent labdát elegánsan emelt a kapu előtt üresen álló centerhez. A gól egyértelműen a Domino csapatkapitányának érdeme, de ami ennél is fontosabb, nyugtatólag hatott a többiek idegére. Maradjunk annyiban, rájuk fért...

Legelőször is Gombos Gábort kell kiemelni. A szélső hónapokkal ezelőtt csodás formát futott, ment, rohant, úszott, ahogy csak bírt. Aztán kidőlt a sorból. Betegsége jelentősen visszavetette, azóta régi önmagát kereste. Jelentem, megtalálta. Alig négy perc alatt triplázott. A műfaj nem a gólszerzés, hanem az előkészítés volt. Precíz keresztpassz a súlypontját balra helyező horvát fal fölött (Tóth a befejező, 3-3), okos átadás a védőjétől megszabaduló társhoz (Sugár, 4-3), majd Boskovic büntetőjét követően álomszép ívelés a fórban kiemelkedő középcsatárhoz (Molnár, 5-4). Az eksztázisba jövő dominósok Sugár irtózatosan nagy bombagóljával fokozták a tempót, amit a harmadik találatát jegyző Vranjes bírt a túloldalt a legjobban.

A térfélcserét tehát 6-5-nél végezték el a felek, ám a folytatás megemlítése előtt érdemes egy kicsit elidőzni. Például Smodlakánál. "Nem lőhet akciógólt! Nem, nem és nem!" -adta ki az ukázt védőinek Kovács István. Jäger, Bereczki és Takács az első pillanattól kezdve teljesítette az utasítást. Smodlaka a dubroviki meccshez képest százszor szorosabb őrizetet kapott, az akciózásra fikarcnyi esélye sem volt, így a kiállítások szerzésére korlázozódott tehetsége. Az amerikai Baileyvel közösen ki is brusztolt ötöt tizennégy perc alatt (említett négyessel négy értékesítve), miközben a mieinknél a Molnár, Bárány duónak -mindkettő szerepeltetése neuralgikus pontnak számított idegbecsípődés, illetve lázas betegség miatt -,írd és mondd, kettőt ítéltek a bírók. Mindez a Honvédot dicséri, hiszen bajnokcsapatunk négyszer is akciógóllal fejezte be az attakot! Hangúlyozzuk: a Jug Dubrovnik, a BL-győztes ellen!

A harmadik és negyedik játékrészben ugyan már egyszer sem sikerült ez a bravúr (nyilván a szünetben hevesen magyarázó Djuho mester megelégelte fiai "puhaságát", s ennek is volt köszönhető a Jug brutálisabb védekezése), de a négy értékesített fór mellett hátul megnyerte a csatát a hazai egylet.

A mindent eláruló adat: nyolcvanról nulla-, azaz nullaszázalékosra zuhant a horvátok előnykihasználása! Smodlakát tovább aprították a bekkek, sőt mi több, volt, hogy vegytisztán szerelték, háromszor kiállítás nélkül védekezték ki a harmincöt másodpercet Birosék (Kratocvil és Moliner engedte a kemény játékot, az oda-vissza menő rafinált fogások fölött tudatosan hunyt szemet), az igazán klasszisprodukciót azonban hátrányban mutatták. Bizony, Kovács Zoltánnak a legritkább esetben kellett közbeavatkoznia, a Honvéd-retesz fantasztikusan zárt, mindig odaért egy-egy blokkoló kéz a labda útjába. Mindössze Fatovic járt szerencsével: a huszadik percben egy begyakorolt akciót fejezett be (keresztpassz kapásból ellőve), majd a huszonharmadikban két egymásutánban kihagyott Jug-fórt követően használta ki kíméletlenül a védekezők megingását. Mindazonáltal ezzel is csak egyenlíteni tudtak a csoport élén álló horvátok (6-6 és 7-7), és ezzel el is lőtték az összes puskaporukat. El, mert innentől az emberfelettien küzdő Domino még egy lapáttal rátett a tűzre. Racunicát az őrületbe kergette, és kipontozta Molnár, ezt kihasználva előbb Szívós lőtte ki okosan a hosszút (csak azért az első gólját lőtte, mert az első negyedben 3-3-nál a magyar gólbíró elfelejtette feltenni a zászlaját...), majd Sugár emelhette joggal karjait a magasba, miután középrő leadott lövése jutott túl Volarevicen.

És még nem volt vége! A Dubrovnik játékosai az idő szorításában hol a kapufát, hol egy Domino-köpenyes labdaszedő kissrácot találtak telibe előnyben, ha pedig nagy nehezen a kapuig jutottak, ott Kovács védett bravúrral. A koronát Fatovic mezőnyfaultja, Kovács István időkérése után a Szívós, Kiss, Tóth hármas tett fel a Honvéd fejére: a hátrányban letámadó védelmet teljesen felfűzve járt eredménnyel a trió, 10-7-re alakítva a találkozó végeredményét.

A legfontosabb persze az, hogy a BVSC után a Domino-BHSE révén másodízben lesz magyar csapat a Final Fourban (hiába is hozná be esetleg ponthátrányát az utolsó fordulóban a Becsejjel remiző Dinamo, az egymás elleni eredmény a mieinknek kedvezne), mégsem valószínű, hogy kedves horvát barátaink a lefújást követően ezt ünnepelték volna tíz percen keresztül. Bár, ki tudja...

Mestermérleg

Kovács István: - Köszönöm a csapat minden egyes tagjának ezt a sikert, mindenki maximálisan teljesítette a feladatát. Nagyon jól védekeztünk, különösen emberhátrányban, és a támadásaink is pontosak voltak. Fizikálisan is rendkívül jól bírtuk, emellé párosult az akarat, az, hogy a címvédő ellen vívhatjuk ki a továbbjutást.

Veselin Djuho: - Megérdemelt a magyar csapat győzelme, ám ha egy kicsit több szerencsénk van, pontot szerezhettünk volna.

Brescai bravúr Reccóban

Nem maradt nyitott kérdés a BL utolsó köre előtt - már a tekintetben, hogy mely csapatok alkotják a négyes döntő mezőnyét. Miután egy rendkívül izgalmas mérkőzésen a Dinamo Moszkva nem tudott győzni Óbecsén (5-5) - elsősorban a négy gólt szerző Krsztonosics miatt -, a Honvédnak egy győzelem kellett a továbbjutáshoz, amit meg is szerzett. Csupán a rend kedvéért említjük, hogy ha a záró körben a Moszkva virtusból győzne Dubrovnikban, a Domino pedig otthon a Becsej ellen, akkor Kovács István együttese a csoportelső (ennek azonban kevés a valószínűsége). A másik kvartettben már szombat délután eldőlt, hogy az Olympiakosz Pireusz megy tovább a Posillipóval, miután a nizzai gárda nem kis meglepetésre kikapott Berlinben. Ezek után Pireuszban Kásás Zoltán csapata egy svunggal kiütötte a Posillipót: a nápolyiak közül egyedül a két negyednyi játék alatt három gólt lövő Kásás Tamás játszott elfogadhatóan. Imígyen az utolsó körben itt is van esély arra, hogy az Olympiakosz előzzön, bár nem valószínű, hogy a Posillipo otthon pontot veszít a nizzaiakkal szemben.

A LEN-kupa döntőjében a negyeddöntőben és elődöntőben az első otthoni mérkőzésen taroló, 15-3-ra, illetve 10-2-re nyerő reccói szupergárda alaposan megszenvedett a Bresciával szemben (Benedek Tibor például nem szerzett gólt). A hat akciógólt szerző vendégek végig tapadtak a hazaiakra, 6-4-nél és 8-6-nál sem törtek meg, azaz maradt esélyük a visszavágóra.

További eredmények. Kék-csoport: Spandau (német)-Olympique Nice 8-7, Olympiakosz Pireusz (görög)-Posillipo Napoli (olasz) 10-7. Az állás: 1. Posillipo 8, 2. Pireusz 7, 3. Nice 3, 4. Spandau 2. LEN-kupa, döntő, első mérkőzés: Pro Recco (olasz)-Leonessa Brescia (olasz) 8-7

A BL-döntő rendezésének küszöbén

Végtelenül boldog Domino-játékosok kászálódtak ki a vízből, akik hosszú idő után tapasztalhatták meg, milyen az, amikor egy kifejezetten erős riválist sikerül két vállra fektetni. "Nagyon kemény center, a világ egyik legjobbja, de nem lőhetett gólt. Rendkívül erős, de megfogtuk"-mosolygott Smodlakára és maga, illetve védőtársai teljesítményére utalt Takács Attila. Bereczki Miklós szintén a horvát centert említette meg, "Jót harcoltunk vele, a bírók is hagyták a csatát", de kitért a továbbjutásra is: "Nagyon örülök, hogy kiköszörültük a csorbát. Moszkvában elaludtunk, azt hittük, az itthoni győzelem után nem lehet gond, ezért is veszítettünk. Most azonban mindenki nagyon odatette magát, nagyon jól játszottunk."

A legboldogabbak egyike Novák Ferenc szakosztályvezető volt: "Végre ismét fantasztikus volt a csapat, végig azt csinálták a gyerekek, amit Kókó megbeszélt velük. Nagyon örülök, és szeretném kiemelni, hogy a mi szurkolóink mellett a horvátok is csodálatosak és sportszerűek voltak." Talán nem árulunk el nagy titkot, a győzelem, a továbbjutás után nem sokkal már érkeztek kérdések a LEN római házából a Domino négyes döntőbeli rendezésével kapcsolatban. Hivatalosan egy héten belül döntenek az illetékesek, ám tudva azt, hogy a Magyar Televízió garanciát vállalt a LEN-felé, miszerint közvetítené a Szigetről a mérkőzéseket, valószínűsíthető: hamarosan újabb győzelmet ünnepelhet a magyar bajnok.

A gólbírókról

Görgényi István tudna mesélni arról, milyen a horvát gólbírók prototípusa. Kilenc éve a magyar mester azért nem írhatott történelmet a Nizza együttesével, mert a BEK-elődöntő visszavágóján, a hirtelen halálban a helybéli gólbíró természetesen nem jelzett, amikor az orosz légiós, Dmitrij Apanaszenko ejtése nyomán a labda átlibegett a vonalon - miközben a franciák reklamáltak, a Jadran Split befejezte a meccset.

Amivel pusztán azt akarnám érzékeltetni, hogy nemzetközi kupamérkőzéseken bevett szokás: gólbíró hazai kapunál jóformán csak kidobást, átellenben szögletet ismer, ráúszásnál a honfitárs egy méterrel előbbről indulhat, de ami a leglényegesebb: véleményes esetben rendre gólt jelez (persze az övéi javára). Legfeljebb a semleges mérkőzésvezető nem adja meg, ha nagyon gyanúsnak véli az esetet. Efféle szituációból nem akad sok, hárommeccsenként ha egy. Ám ilyenkor nincs helye pártatlanságnak s ártatlanságnak. Pontosan azért, mert a vízilabda alaptörvénye: nem maradhatsz adós. Vagyis azokat a vitatható gólokat, amelyeket külföldön vesznek el a magyar csapatoktól, vagy adnak meg az ellenfélnek, itthon kell behozni. Kötelező. Nem érezheti magát feszélyezve egyetlen magyar játékvezető sem, aki a gólbírói székben ül. Sajnos, néha azt tapasztalni, a mieink túlságosan is szemérmesek. A szabályok mindenekfelett. Hát nem. Kupahétvégéken kizárólag a patriotizmus dominálhat. Mert vasárnap belefért a túlzott semlegesség, de lehet, a BL négyes döntőjében már nem fog.

Mellesleg Szívós labdája fél méterrel volt a gólvonal mögött.

AZ, CSG, Nemzeti Sport 2002.03.25.

Mellőzték a matematikát
A legjobb négy között a Dominó

Fontos mérkőzés várt tegnap a Honvéd-Dominóra a vízilabda BL-csoportmérkőzések utolsó előtti fordulójában. A Jug Dubrovnikot a bonyodalmak elkerülése érdekében meg kellett verni. Nos, meggyőző játékkal 10-7-re nyertek Birosék és biztosították helyüket a négyes döntőben.

A mérkőzés nem a mi szánk íze szerint kezdődött. Sokkal inkább örülhetett az a kétszáz lelkes horvát szurkoló, aki elkísérte csapatát. A vendégek elhúztak 3-1-re. A Honvéd a negyed végére kiegyenlített, és Sugár két gólra növelte csapata előnyét. A térfélcsere után keményen védekeztek a csapatok, nem csoda, hogy csak egy-egy gól esett. A záró negyedben aztán tarolt a Honvéd. Bár Fatovics egyenlített, a hazaiak három előnyt kihasználva ismét elhúztak és 10-7-re nyerték a rang-adót.


Feltartott kézzel győztek

- Nyernünk kellett, nem akartuk, hogy számolgatni kelljen - mondta Kovács István, a Dominó mestere. - Fegyelmezetten játszottunk, a lelkünket is beleadtuk a meccsbe.

(buda), A Színes Sport 2002.03.25.

Férfi BL, Piros-csoport, 5. forduló
Óvatosan, de biztosan

Domino-BHSE-Jug Dubrovnik (horvát)

Kőér utca, 10.45 (tv2)

A magyar-horvát csúcstalálkozó vasárnap délelőtt a Kőér utcai uszodában folytatódik, csak hogy egy szavuk se legyen az ínyenceknek. A Vasas-Mladost után Honvéd-Jug a menü. Bajnokok Ligája, Piros-csoport, 5. forduló. Közel a vég, mikor eldől, ki mehet a Final Fourra, ki pedig a lelátóra. Az előbbire szavaznánk...

Kovács István együttese győzelme esetén már biztos döntőbeli résztvevőnek mondhatná magát, utolsó csoportmeccsétől (amelyet szintúgy idehaza vívhat a jugoszláv Becsej ellen) függetlenül. Minden más esetben marad a számolgatás -amire a magyar bajnoknál gondolni sem akarnak.

"Nem számolgatunk, nyernünk kell, és akkor végre sikerülne az, aminek már sikerülnie kellett volna..."-magyarázta Kovács István némi éllel, érzékeltetve: csapata réges-rég túllehetne a kvalifikációs kérdésen. "Az az őrjítő az egészben, hogy Moszkvában is megvoltak a lehetőségeink, mint ahogy az összes nem sikerült meccseinken, de nem tudtunk élni velük. Magunknak köszönhetjük, hogy a címvédő ellen kell megpróbálnunk a döntőbe jutás kivívását. Úgy kalkuláltunk, hogy ez a meccs a csoportelsőségért zajlik majd, nos, erről sajnos már nem beszélhetünk. Így viszont még nagyobb a tét számunkra, de biztos vagyok abban, hogy a horvátok is véresen komolyan veszik a találkozót, a presztízsük mellett az sem mindegy, milyen benyomást keltenek a bírók szemében, mi megy hírül a világban. Szóval nagy lesz a harc, és ebből nekük győztesen kell kikerülnünk" -folytatta a Domino mestere, aki természetesen rongyosra nézte játékosaival a február 23-ai összecsapásról készült felvételt. Dubrovnikban nincs jobb szó rá, katasztrofálisan kezdett a magyar bajnok, hiába készült például Smodlakára, a centerzseni rögtön az elején kétszer köszönt be, bizony, 6-1nél úgy tűnt, nagy zakó lesz a vége. Nem lett. Nem, mert az edző szavaival élve "végre elkezdtek a fiúk játszani". Ám hiába jött fel a Honvéd 6-4-re, a Jug a legkisebb megingást is góllal büntette, és végül 9-6-tal tudta le a maga részéről a derbit.

"Ez a jellemző rájuk: ha hibázol, máris lecsapnak. Óvatosnak kell lennünk, de nem szabad félnünk tőlük. Kulcskérdés Somodlaka semlegesítése, az emberhátrányos helyzetek kivédekezése, persze, mi nem az egy ilyen sztárcsapat ellen...? A hangulat kifejezetten jó, úgy érze,m hamarosan újra felfelé vezet az út, már a Fradi elleni visszavágón is erre utalt a játékunk. Meg kell csinálunk, nem szabad kikapnunk"-így a Domino trénere. Kovács István csak reménykedhet abban, hogy két centere bírja majd erővel a harcot, a derékfájdalmakkal küszködő Molnár Tamás (becsípődött egy ideg) és a Szentes elleni szerdai bajnoki után csak szombat délelőtt edző, beleázasodott Bárány Attila is hozza a formáját, no meg abban, hogy a csapatba visszatért ész, Tóth Imre is jó napot fog ki. A kapuban Kovács Zoltán néz majd farkasszemet Fatoviccal, Boskoviccal, Smodlakával (micsoda nevek!) és társaikkal, a parton pedig régi ismerősünk, bizonyos Kratocvil fújja majd a sípot. Csak főszerepet ne vállaljon...!

Bajnokok Ligája, Piros-csoport

Az állás: 1. Jug (horvát) 8 pont, 2. Honvéd 4, 3. Dinamo (orosz) 3, 4. Becsej (jugoszláv) 1

Tíz olimpiai bajnok a keretben

Kihasználva az európai pólóban szokványos húsvéti bajnoki szünetet - több válogatott, így az olasz is a hagyományos nizzai tornán vendégeskedik - Kemény Dénes végre relatíve hosszabb időt tölthet kiválasztottjaival. Jövő héten három napig gyakorol majd a férfiválogatott kerete, melyben ezúttal tíz olimpiai bajnok kapott helyet, hiszen hazatér Benedek, Fodor és Varga Zs. is (Kásás, Steinmetz B. és Märcz viszont nem lesz ott a szigeten).

A meghívottak: Kósz Zoltán, Szécsi Zoltán, Kovács Zoltán, Pelle Balázs (kapusok) Benedek Tibor, Fodor Rajmund, Vári Attila, Székely Bulcsú, Varga I Zsolt, Molnár Tamás, Biros Péter, Kiss Gergely, Kis Gábor, Katonás Gergő, Nyéki Balázs, Kiss Csaba, Varga Tamás, Steinmetz Ádám, Madaras Norbert, Bárány Attila

AZ, Nemzeti Sport 2002.03.24.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK