FONTOS


 








1952 A sportban nagyhírű kis nép mintaszerűen rendezte meg a méreteiben és színvonalában elődeit felülmúló olimpiát. A közönség előtt ez az olimpia a béke és a barátság nagy ünnepévé vált. 69 ország küldte el legjobbjait Helsinkibe, ahol az esőben tartott megnyitón a múlt legendás bajnoka, Paavo Nurmi futott be az olimpiai lánggal a stadionba. A legtöbb sportágban ez az olimpia indította el a máig is tartó, állandó fejlődést.

A közel 200 versenyzőből álló csapatot a hazai közvélemény nagy reményekkel indította útjára. Az első aranyra az ötödik napig kellett várni, két kitűnő tornásznőnk - Korondi Margit korláton és Keleti Ágnes talajon - törte meg a csendet. Másnap a 20esztendős Csermák József a kalapácsvetés döntőjében világcsúccsal lett bajnok, nagy meglepetésre. Ez volt a világ első 60m-en felüli dobása!

noiuszok A 7.napon öttusázóink megnyerték az első alkalommal kiírt csapatversenyt. Kötöttfogású birkózóink folytatták a sort, 2 nap múlva légsúlyban Hódos Imre, váltósúlyban Szilvásy Miklós győzedelmeskedett. Takács Károly a 10.napon lövészetben egy körrel túllőtte a mezőnyt, így első. Úszóink taroltak: Szőke Kató 100m-es gyorsúszásban, Székely Éva 200m-es mellúszásban, Gyenge Valéria 400m-es gyorsúszásban, női gyorsúszóváltónk (balra) világcsúccsal nyert. A kardcsapat döntőjében az olaszok nagyon nehezen adták meg magukat, sőt már vezettek is. De az addig "nyeretlen" Gerevich összeszedte magát, s legyőzte az azzúrik legjobbját. Egyéniben Kovács Pál - Gerevich - Berczelly a sorrend. Az utolsó napon jól finiseltek versenyzőink, két csapatsportágban - vízilabda (lent, jobbra) és labdarúgás - is a győzelemnek örölhettünk. Az utolsó 16.aranyérmet ökölvívásban osztották ki, ahol Papp László ismételt (1948-ban is nyert).

polo A magyar sport számára felejthetetlen 16 nap mérlege: 16 arany - 10 ezüst - 16 bronzérem és sok értékes helyezés. Budapest a nagy siker mámorában bejelentette kérelmét az 1960.évi játékok rendezésére.

Az 1952-es olimpia hőse: Székely Éva (1927.Budapest) Hétszeres világrekorder: 100m pillangó, 400m vegyesúszás és váltók. Országos bajnok egyéniben (32-szer), váltóban 12 alkalommal. A TF kutatóintézetében dolgozott, majd úszóedzőként tevékenykedett. Pillangókisasszonynak becézték, mert sokáig ő volt az egyetlen magyar úszónő, aki ilyen stílusban úszott. Férje Gyarmati Dezső vízilabdázó, lányuk, Andrea is úszó lett.

HELSINKI.1952

  Mesebeli játékok

 
CIKKEK

  Emlékünnepély
  Helsinkiben emlékeznek
  Olimpiai jubileum
  
  
  

 
KÉPEK

  

 
LINKEK