FONTOS


 








Vizsgálat az osztrák olimpikonok ellen

Vizsgálatot indított a Nemzetközi Olimpiai Bizottság az osztrák ötkarikás küldöttséggel szemben, miután a házigazda vértranszfúziós eszközöket talált egy olyan Salt Lake City-i házban, ahol az osztrák küldöttség egy része lakott.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság közleményben tudatta, hogy belső vizsgálatot kezdeményez az osztrák olimpiai küldöttség ellen, miután a delegáció által bérelt házban - távozásuk után - olyan eszközöket talált a házigazda, amelyek vértranszfúziós célokat szolgálhattak. "Nem nagy dolog" - nyugtatta meg a szurkolókat Walter Mayer, az osztrák síszövetség elnöke. "Különböző terápiákhoz valóban használtunk eszközöket, de ezeknek semmi közük holmi illegális készítményhez."

"A vértranszfúzió nemcsak etikátlan és az olimpiai eszme doppingellenes szellemével nem egyező, hanem az egészségre is rendkívül veszélyes" - áll az állásfoglalásban, amelynek az alapján a NOB kezdeményezte a vizsgálatot. Amerikai lapértesülések szerint a csomagban a már említett eszközök mellett glükóz tartalmú üvegcsék és vitaminok is voltak. A házat tíz versenyző bérelte.

Az osztrák küldöttség három északisí-számban szerzett éremmel tért haza. Christian Hoffmann ezüst, Mihail Botvinov bronzérmet nyert a 30 km-es verseny során, míg a sílövőknél Wolfgang Perner szerzett bronzot a 10 km-es sprintszámban.

Két újabb olimpiai doppingeset

Az eddig ismert három dopping-eset mellett újabb két Salt Lake City-i olimpikon szervezetében találtak tiltott szereket. Ezt a NOB végrehajtó bizottsága jelentette be tegnap, de a versenyzők nevét és helyezését, illetve sportágát nem hozták nyilvánosságra. Patrick Schamach, a NOB orvosi bizottságának tagja csak annyit közölt, hogy az egyik részvevő vizeletében a szteroidok közé tartozó nandrolon, a másikéban stimuláns, metamfetamin nyomaira bukkantak. A két vétkest két hét múlva hallgatják meg.

A Salt Lake Cityben korábban megbukott három sífutó közül a spanyol Johann Mühlegg esetében már korábban kiderült, hogy a B próba is pozitív eredményt hozott. Most nyilvánosságra hozták, hogy az orosz Larissza Lazutyina és Olga Danyilova kontrolltesztje is tiltott szert mutatott ki. A két sportoló versenyzői engedélyét azonnal felfüggesztette a Nemzetközi Síszövetség, amely a további büntetésről a június 3-ai, szlovéniai tanácsülésén dönt. Az érintettek kétéves eltiltásra számíthatnak.

Lazutyinát és Danyilovát február 21-én ellenőrizték, de a vizsgálat eredménye - szervezetükben darbepoetin nyomaira bukkantak - csak 24-ére készült el. A záró napon mindketten elindultak 30 km-en: Lazutyina az élen, Danyilova a nyolcadik helyen végzett, a pozitív teszt miatt azonban utólag kizárták őket.

Pincési László, SZTÁR Sport 2002.03.01.

ATHÉN.2004

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Salt Lake City 2002