FONTOS


 








Utah államba érkezett az olimpiai láng

Majdnem 13 ezer mérföld megtétele után megérkezett Utah állam területére a 46 amerikai államon végigvitt olimpiai fáklya, amellyel pénteken egy még ismeretlen személy vagy csoport meggyújtja az olimpiai lángot a Rice-Eccles stadionban. Az impozáns megnyitó előtt azonban ismét felmerült a terrortámadás veszélye.


Íme a Zion Nemzeti Park, Utah állam "kapuja"
Akik imádják a westernfilmeket, könnyedén el tudják képzeli a helyszínt. Zion Nemzeti Park, Utah állam: magas, vörös sziklás ormok, a sivatagi szél által létrehozott homokkősziklák, néhány szél által hajtott, "repülő" bokor... Ilyen környezet várta az olimpiai fáklyát, amely magyar idő szerint hétfőn megérkezett Utah állam területére, s megkezdte utazásának utolsó, 800 mérföldes szakaszát, a végállomás, Salt Lake City felé. Csütörtökön, 13 500 mérföld megtétele, 46 állam meglátogatása után érkezik meg a mormon "fővárosba", ahol pénteken a megnyitón lángra lobban az új évezred első olimpiai fáklyája.

Hogy ki lesz a szerencsés, aki meggyújthatja, még titok. Naganóban Midori Ito, a japánok legendás műkorcsolyázónője tehette meg a történelmi tettet, Salt Lake Cityben viszont eddig mindent homály fed. A hírek szerint csak öten tudják, hogy ki lesz a kiválasztott, aki a 19. téli olimpia megnyitóünnepségén meggyújthatja a lángot.

Amerikai sajtóértesülések szerint elképzelhető, hogy az olimpiák történetében először egy csapat jut szerephez, mindesetre tény, hogy szombaton Los Angelesben ismét összeállt az Egyesült Államok 1980-as jégkorong-válogatottja, amely a Lake Placidben rendezett téli olimpián emlékezetes győzelmet aratott a híres szovjet együttes ellen.

Viszont az Egyesült Államokat ért terrortámadás szánt válasz békelépésként a hírek szerint nagy esély van arra, hogy a két válogatott együtt lépjen a fáklya gyújtózsinórjához...

Sokkal izgalmasabb hír, hogy a rengeteg öreg és fiatal, indián és fehér, keresztény és mormon fáklyavivő közé két nagy sztár is csatlakozik majd. A Utah Jazz profi kosárlabdacsapatának tulajdonosa, Larry H. Miller ugyanis bejelentette, hogy tudomása szerint az NBA történetének második legjobb pontgyárosa, Karl Malone és minden idők legtöbb gólpasszát kiosztó játékosa, John Stockton is szerephez jut. Csak azt nem tudni, mikor és hol...

A Utah állambeli Deseret News információi szerint a megnyitó pazar, szemkápráztató látványosság lesz, hatalmas léggömbökkel, az első telepesekre jellemző kis taligával, komor bika-, hód- és jávorszarvas-figurákkal, élő lovakkal, hegyi pásztorokkal, korcsolyázókkal és rengeteg gyerekkel. A szervezők biztosak abban, hogy a Rice-Eccles stadionban minden idők legfantasztikusabb megnyitóját láthatja a világ. A koreográfiát kitaláló Sarah Kawahara sem árult el semmit, noha az már kiszivárgott korábban, hogy ismert műkorcsolyázók is jégre lépnek a ceremónián, sőt, még az olimpiai ötkarikás zászlót is egy eddig titkolt világhíresség hozza be a stadionba.

Ami viszont még nagyon is foglalkoztatja a világot, az a terrortámadás. "Is bin Laden targeting Games?", azaz Bin Laden célja a játékok?, címmel komoly írás jelent meg a Deseret Newsban, amely azt taglalta, hogy az olimpiai biztonsági erők külön titkosszolgálati segítséget kértek, miután úgy vélik, Oszama bin Laden kémei aprólékos megfigyeléseket végeztek Salt Lake Cityben. A szervezőbizottság természetesen cáfolta az állítást, mondván, semmilyen terrorakcióról nincsen tudomásuk. A bajt csupán az tetézi, hogy az információ a Salon.com weboldalán jelent meg, amelyet az Egyesült Államok egyik legjobb, legpontosabb és legmegbízhatóbb internetes magazinjának tartanak...

Pincési László, SZTÁRSport 2002.02.05

ATHÉN.2004

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Salt Lake City 2002