FONTOS


 








Maier mégsem indul az olimpián

Amint az a nyári motorbaleset után, főleg az utóbbi hetekben bizonytalan volt, az szerdán véglegesen eldőlt: Hermann Maier, az osztrákok világklasszis síelője nem indul a február 8-án kezdődő Salt Lake City-i téli olimpián.

Az alpesi szakág legutóbbi éveinek kiemelkedő csillaga ezt kitzbüheli sajtótájékoztatóján jelentette be: "Az edzéseken nem tudtam olyan gyorsan menni, mint amennyire szerettem volna és a kanyarokban is gondjaim voltak. Ezért úgy döntöttem, hogy nem veszek részt a játékokon."

A kétszeres olimpiai bajnok és háromszoros Világkupa-győztes augusztus 24-én szenvedett kettős nyílt lábtörést, amikor motorjával egy autónak ütközött. Az orvosok január 8-án engedélyt adtak neki az olimpiai indulásra, de úgy tűnik, hogy ő nem látott esélyt a jó szereplésre. "A sérült bal láb 140 nappal az ütközés után ismét maximálisan terhelhető, bár az idegek regenerálódása még csak 70 százalékban ment végbe" - közölte múlt kedden Heinrich Bergmüller, az obertauerni ötkarikás központ vezetője.

[origo], 2002.01.16.

Maier orvosi engedélyt kapott az olimpiára

Az orvosok úgy döntöttek, hogy részt vehet a február 8-án kezdődő Salt Lake City-i téli olimpián a nyáron súlyos motorbalesetet szenvedett síelő, Hermann Maier. A kétszeres olimpiai bajnok osztráknak január 28-ig kell bizonyítani, hogy kész a versenyzésre.

"A sérült bal láb 140 nappal az ütközés után ismét maximálisan terhelhető, bár az idegek regenerálódása még csak 70 százalékban ment végbe" - közölte Heinrich Bergmüller, az obertauerni ötkarikás központ vezetője, hozzátéve: az operáció és a rehabilitáció tökéletesen zajlott, a legnagyobb baj, hogy a műtött jobb láb jelenleg sokkal gyengébb, mint a bal. Ennek ellenére tanítványa keményen dolgozik a visszatérésén, de még nem lehet megmondani, hogy a hátralévő egy hónap alatt képes lesz-e csúcsformába lendülni. Tegyük hozzá, ez nehezen elképzelhető, főleg az ORF felvételén botorkáló Maiert látva.

A kétszeres olimpiai bajnok és háromszoros Világ-kupa-győztes síelőnek húsz napja maradt arra, hogy kvalifikálja magát a Salt Lake City-i játékokra, ahol szuper-óriásműlesiklásban és óriásműlesiklásban is címvédőként rajtolhatna. Hans Pum, az osztrák szövetség alpesi szakágának igazgatója elmondta, a nevezési határidő január 28-án jár le, addig viszont legalább egy versenyen kvalifikálnia kellene magát. Ez valószínűleg a seregszemle főpróbájának számító St. Moritz-i verseny lesz február 2-án, de Maier a tervek szerint több viadalon is próbát tesz. Maier augusztus 24-én szenvedett kettős nyílt lábtörést, amikor motorjával egy autónak ütközött.

Pincési László, SZTÁRSport 2002.01.08.

A röntgen dönt Maier olimpiai részvételéről

A hét elején, a röntgenvizsgálat után dől el, hogy részt vesz-e a február 8-án kezdődő Salt Lake City-i téli olimpián a nyáron súlyos motorbalesetet szenvedett síelő, Hermann Maier.

"Ha az orvosok megadják az engedélyt, akkor megkezdődik a versenyfutás az idővel. Nagyon nehéz eljutni a ház mögötti síeléstől a csúcsformáig" - mondta az osztrák klasszis terapeutája.

A kétszeres olimpiai bajnok és háromszoros Világkupa-győztes síelőnek az ötkarikás játékok előtt legalább egy viadalon indulnia kell. Ez valószínűleg a seregszemle főpróbájának tartott St. Moritz-i verseny lesz február 2-án.

Maier augusztus 24-én szenvedett kettős nyílt lábtörést, amikor motorjával egy autónak ütközött.

[origo] 2002.01.07.

Maier indul Salt Lake Cityben?

Megkezdődött a visszaszámlálás a téli olimpiára, és az osztrákok ásza, Hermann Maier még mindig bízik benne, hogy ott lehet az év egyik legnagyobb sporteseményén.

Nem is alaptalanul. Herminátor egy linzi díjátadó-ünnepségen jelent meg, ahol nem tudta titkolni a jövőről szőtt álmait: "Ha most itt vagyok, ez azt jelenti, hogy a kondícióm nem lehet annyira rossz, hogy ne versenyezzek a közeljövőben" - mosolygott jelentőségteljesen az osztrák bajnok, akinek orvosai is megerősítették, hogy embertelen mennyiségű munkát végez azért, hogy ott lehessen Salt Lake Cityben.

Egész pontosan tíz specialista dolgozik külön-külön és csapatként is azon, hogy Maiert összefoltozzák februárra. Amióta elhagyta a kórházat, gyorsan javul az állapota. Napi tízórányi rehabilitációs kezelésnek veti alá magát. "Az elsőn és a harmadikon fizikoterápiás gyógymóddal gyógyítják, a másik nyolc mind speciális gyakorlatokat tartalmazó edzés, amely az erejét, állóképességét és koordinációját próbálja helyreállítani" - mondta edzője, Heinrich Bergmüller. "Jelenleg a jó pszichológus a legfontosabb, és ezt most én és a nővérek biztosítjuk számára, hisz nagyon kemény munka vár rá, de az akarata töretlen. A versenysúlya 90 kilogramm körül van, s egyelőre csak 83 kilót mutat a mérleg. Hermann december vége felé kezdhet el tréningezni, és januárban már versenyezhet is szuper óriás-műlesikló és óriás-műlesikló versenyeken."

"Nehéz ez a sok munka, és gyakran fájdalmas is" - árulta el Maier. "Elég rosszul alszom például az állandó fájdalom miatt."

Kovács Iván, SZTÁRSport 2001.11.14.

Maier állapota rohamosan javul

Valamit tudhatott az Osztrák Síszövetség vezetősége, amikor Hermann Maier súlyos motorbalesete ellenére nem vonta vissza olimpiai nevezését. Tudományos indoklás nem szerepelt a döntés mellett, csak egy mondat: "Maiernél soha nem lehet tudni."

"Gyógyulásának üteme legvadabb álmainkat is túlszárnyalja" - jelentette ki Maier személyi orvosa, Knut Okresek. Maier már eldobta mankóit, s flachaui otthona és az obertaureni rehabilitációs centrum között mindennap gyalog teszi meg az utat. A szilánkos lábszárcsont-törést szenvedett osztrák sífenomén már motorjára is visszaült, de egyelőre minden energiáját az köti le, hogy ismét rendesen tudjon járni.

"Egyelőre azzal foglalkozom, hogy tökéletesen járjak. Nem törődöm a síeléssel, és az olimpiával sem, főleg, hoyg a sícipőt sem tudom felvenni, mert fájdalmat okoz."

Kovács Iván, SZTÁRSport 2001.10.11

ATHÉN.2004

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Salt Lake City 2002